Waar ben je naar opzoek?

Van meer bewegen word je slimmer

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Van meer bewegen word je slimmer

Goede voornemens voor 2015? Je wil zeker gaan lijnen, sporten en afvallen? Stop maar met die goede voornemens want ze werken niet. Stop maar met lijnen en ga gezond nadenken! Begin 2015 met ontlijnen. 

Aangetoond is dat kinderen die meer bewegen slimmer zijn

Dat betekent dus dat als je gezond bent en goed beweegt je misschien wel slimmer en helderder kunt denken dan dat je nu doet.

Guy van der Reijden, personal trainer, probeerde ons mee te nemen in het gezond zijn van je lichaam. Een frisse jonge man die met een dikke knipoog en veel humor je mee wil geven dat bewegen zó gezond is en eigenlijk gewoon moet. Al is het 5 keer de trap op en af of een extra rondje lopen met je hond. Je hoeft geen marathonloper te worden, maar je moet wel iets doen.

Met zijn mooie sickness – welness – fitness uitleg begrijp je eigenlijk meteen wat je zelf fout doet en wat je moet veranderen om op de kant van welness – fitness te komen. Het werd mij die dag duidelijk dat ik op dit moment aan de sickness kant zit. Ik wist na zijn uitleg dat ík, en alléén ik, iets moet gaan ondernemen.

Stel jezelf de vraag: Waarom iets niet doen, alleen omdat je er slecht in bent?           

Ik kan dit niet uitleggen zoals Guy dit doet. Daarvoor moet ik zeggen dat dit een dag is die je gewoon moet volgen, het is een echte aanrader.

Schop onder je kont en gaan met die banaan!

 • Start met je droomdoel, kies je doel, wat wil je bereiken?
  Ik heb ooit 4 dagen een mentale weerbaarheidstraining gevolgd en ook daarin werd duidelijk dat het stellen van doelen voor jezelf, haalbaar of niet, erg belangrijk is voor een gelukkig leven. Mooi om te zien dat dit in sport, voeding en mind ook terugkomt.
 • Geef richting aan je doel.
  Guy geeft ook aan dat je je niet druk moet maken of het wel of niet haalbaar zal zijn voor jezelf. Waarom kun je niet als doel hebben dat je volgend jaar de marathon van New York gaat lopen?
 • Kies een extern doel.
  Voor wie wil jij je doel bereiken? Ga je stoppen met roken voor je kleinkinderen? Ga je die marathon lopen om je collega te bewijzen dat je wel degelijk een doel kunt bereiken. Word gezonder (val bijvoorbeeld 5 kilo af) voor je gezin.

stop-met-zeuren

Het is belangrijk om klein te beginnen, doe wat je kunt en een beetje meer. Denk niet te groot, denk bijvoorbeeld niet: “Over 10 jaar wil ik dit”, maar kies kleinere doelen die haalbaar zijn over 3 maanden of binnen 1 jaar.

En het allerbelangrijkst voor mij: wees pro-actief. Maak je eigen keuzes, laat een ander geen keuzes voor jou maken. Ik ben iemand die zich snel laat beïnvloeden door de buitenwereld en dat betekent eigenlijk niets anders dan dat ik vaak ‘nee’ tegen mezelf zeg.

Vraag aan jezelf: Waarom doe je met je lijf wat je er nu mee doet?

We verzinnen zelf vaak zoveel redenen om iets niet te doen: moeheid, te hard gewerkt, geen tijd, ongesteld…..noem ze maar op. Daarom zijn we dus niet slanker en fitter. We zijn constant met onszelf in gevecht.

70% van de mensen die roken en daardoor iets aan hun hart krijgen, blijven gewoon doorroken.

70% wordt niet wakker geschud als hun lichaam eigenlijk aangeeft dat het genoeg is geweest, dat dit het keerpunt wordt. Maar als ik naar mezelf kijk, doe ik precies hetzelfde. Ik was 10 kilo afgevallen, deed aan sport en voelde me super. Toch is het ergens in mijn strijd met mezelf fout gegaan. Ik sport niet meer, ben moe en ik zit vaak op de bank. Ik eet gewoon weer de pakjes “goed bezig” als tussendoortjes en ach, dat wijntje op maandagavond mag best wel. Ik ben die roker, ik behoor tot die 70%.

Ook zo’n eyeopener voor mij: het compensatiegedrag. Dan heb ik een uur een zware les Zumba gevolgd, kom ik thuis en wat doe ik? Inderdaad, lekker een groot glas fruitsap uit pak. En daarna komt de chips, want ja, het suiker heeft mijn lichaam wakker gemaakt en gaat zich er ook mee bemoeien in mijn hoofd. Ik beloon mezelf voor het sporten dat ik heb gedaan. Wat is dat? Waarom doen we dat?
En nu pas zie ik hoe gek dat eigenlijk is. Het is jezelf wederom overhalen iets slechts te doen.

Ik kan nog wel veel meer schrijven, maar je moet het eigenlijk zelf meemaken. Van mij had Guy nog wel een uur langer door mogen praten.

De obstakels die je denkt dat er zijn, zijn kleiner dan je denkt.

Gezond & Fit zijn is een keuze, Just do it!

Boekentip Guy: de 7 eigenschapen – Stephen R. Covey.
Het boek waar ik zelf achteraan ga, is het boek van Guy zelf: ‘Vet man, zo’n baby!’, een boek over hoe je na de bevalling binnen 100 dagen weer terug op niveau bent (telt 2,5 jaar ook?).

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 5 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 5 maanden geleden
 • 12 minuten lezen