Waar ben je naar opzoek?

Vaders hebben invloed op het leesgedrag van hun kinderen

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Vaders hebben invloed op het leesgedrag van hun kinderen

Kinderen die worden voorgelezen zijn beter ontwikkeld. En vaders moeten meer en vaker voorlezen aan hun kroost! Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. Dat wist je al? Dat is mooi! Maar uit het het onderzoek blijkt ook dat de helft van de ouders in Nederland helemaal niet voorleest… En als er al wordt voorgelezen dan doen meestal de moeders dat (65%) en slechts 8% van de vaders leest voor. 

Leesproblemen VS leerproblemen

Vaders lezen dus veel minder voor dan moeders. En het is zo goed voor de ontwikkeling van je kind. Toen ik nog voor de klas stond had ik veel kinderen in de klas die lezen verschrikkelijk vonden. Met man en macht probeerde ik dat kind aan het lezen te krijgen maar het zat er gewoon niet in. Het kind loopt dan tegen veel dingen aan: school wordt dan automatisch ook niet leuk omdat je nou eenmaal veel moet lezen en ook het begrijpend lezen werd een probleem. Een kind wat niet graag leest kan in de toekomst te maken krijgen met leerproblemen. Een kind met leesproblemen zal ik veel moeite hebben om te gaan studeren want dat bestaat veelal uit veel zelf lezen en begrijpend lezen.

Lezen verrijkt en opent de deuren, zowel letterlijk als figuurlijk. Als je kunt lezen en schrijven kun je deelnemen aan de maatschappij. Helaas verlaten nog steeds teveel kinderen de basisschool met een leesachterstand waardoor alles veel moeizamer gaat. Kinderen die opgroeien in een taalrijke omgeving hebben betere economische kansen.

Jij als ouder speelt hier een belangrijke rol in! Een oorzaak van bovenstaand probleem is het achterblijven van de actieve rol als ouders… Je wordt nu wel even met je neus op de feiten gedrukt!

Een momentje samen met je kind

Vroeger verslond ik boeken. Als ik moest slapen ging ik stiekem onder de dekens liggen lezen tot laat in de avond. Ik las boek na boek en ik lees nu nog steeds met regelmaat. Dit probeer ik mijn kinderen ook door te geven. Ze zijn nu al dol op voorlezen. Vooral Jip & Janneke is favoriet. Als ik mijn dochter geen verhaaltje voorlees uit Jip & Janneke dan kan ze niet slapen. En mijn zoon leest graag elke avond een ander boekje. Vooral niet te kort want dan krijg ik dat wel te horen. Ik lees ze apart voor en kruip lekker bij ze in bed. Het hoeft niet lang te duren; een verhaaltje van Jip & Janneke heb je in drie minuten wel gelezen. Maar het moment samen met je kind, gerichte aandacht en het voorlezen is erg belangrijk. Het voorlezen versterkt de band tussen jou en je kind. 

Vaders moeten meer voorlezen!

Vaders zijn in een gezin belangrijk. Een kind heeft mannelijke aandacht nodig! Vaders zijn daarom ook een erg goed leesvoorbeeld en hebben het grootste effect op het leesgedrag van hun kinderen. Dat wist je nog niet hè? Daarom moeten vaders en grootvaders vaker voor gaan lezen!

Er is een campagne gestart: Vaders Voor Lezen!

Het doel van deze campagne is dat vaders en grootvaders meer worden gestimuleerd om te gaan voorlezen. Het is niet alleen leuk maar ook heel nuttig.

Kinderen die worden voorgelezen scoren beter op school. Ze hebben een grotere woordenschat en zijn beter in het verwoorden van emoties. En als vader kun je dit nog meer versterken omdat je als man veel invloed hebt op het leesgedrag van je kinderen.

Er zijn 11 bekende vaders die aan deze campagne deelnemen. Sluit jij je als vader aan? Kom in actie en lees je kind voor. Je weet nu hoe belangrijk het is. En moeders die dit lezen; geef het vooral door aan de vaders.

Lees meer over het onderzoek: invloed leesopvoeding.
Meer informatie over Vaders Voor Lezen: vadersvoorlezen.nl

Vaders gaan voorlezen

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Spina Bifida: het verhaal van Veda (2)

  • 2 weken geleden
  • 9 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Baby met open ruggetje: het verhaal van Veda (1)

  • 2 weken geleden
  • 8 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Vtech Action Cam review: geweldige kindercamera!

  • 3 weken geleden
  • 2 minuten lezen