Waar ben je naar opzoek?

Vaders besteden té weinig tijd aan kinderen

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Vaders besteden té weinig tijd aan kinderen

In Nederland besteden vrouwen meer dan twee keer zoveel tijd aan hun kinderen als mannen. Dit zegt Renske Keizer, bijzonder hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds september heeft ze als specialisatie ‘Vaderschap’. Dat is bijzonder want bij wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen, werd tot voor kort nauwelijks naar de vader of vaderrol gekeken, schrijft RTL Nieuws.

Papadag

Eindelijk eens iemand die zegt wat ik denk. Papadagen zijn ONZIN! Eén dag in de week ‘past papa op de kids’. Ik heb er ook moeite mee, net zoals mevrouw Keizer. Het is niet bijzonder dat papa één dag in de week de vaderrol op zich neemt als mama aan het werk is. Dat hoort normaal te zijn en niet speciaal benoemt te worden als papadag.

Moeders, bemoei je er niet mee!

We nemen onze mannen, de vaders van onze kinderen, echt niet serieus. Het is voor de opvoeding van de kinderen ook belangrijk dat papa af en toe thuis is zonder dat mama zich overal mee bemoeit. Wij vrouwen kunnen dat namelijk heel goed: “Denk je aan de was? Vergeet je de schooltasjes niet? Ze moeten ook tanden poetsen! Hun kleding ligt al klaar…”. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Laat ze het maar zelf uitzoeken, laat de kinderen maar met ongekamde haren naar school gaan, laat de mannen het op hun eigen manier doen. Daar wordt niemand minder van en het is goed voor het zelfvertrouwen van de papa’s én voor de band tussen vader en zijn kroost.

Gelijke taakverdeling

Nederland is nog erg traditioneel als het gaat om de taakverdeling tussen vader en moeder: moeder werkt parttime en zorgt voor de kinderen, vader werkt fulltime en is de kostwinnaar. In tegenstelling tot andere westerse landen! Deze rolverdeling houden wij zelf van alle kanten in stand. Mede dankzij de overheid (die niet omkijkt naar de vaders) als door ons vrouwen zelf.

Wil jij het thuis al jaren anders? Dan adviseer ik om je eigen rol hierin onder de loep te nemen…
Maar ook de overheid slaat de plank mis. Een man krijgt maar twee dagen betaald verlof als zijn kind wordt geboren en daarna mag hij weer aan de bak. Hij krijgt niet de ruimte om, net zoals zijn vrouw, aan zijn kind te wennen en aan zijn nieuwe rol als vader.

De vaderlijke rol

Doordat vaders fulltime werken kunnen ze minder tijd aan hun kinderen besteden. En dat is nou juist zo belangrijk. Zo schreef ik eerder al een artikel (klik) over de invloed van vaders op het leesgedrag van hun kinderen. Vaders moeten meer voorlezen!

>> Lees het artikel.

Maar een actieve rol van een vader is voor nog zoveel meer dingen goed. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met betrokken vaders beter presteren op school, minder probleemgedrag vertonen en betere relaties aangaan.

Keizer: “Maar of dat gedrag komt doordat de vader betrokken is, weten we nog niet precies. Dat is een van de kernpunten van mijn onderzoeken.”

Wat vind jij: vaders moeten een actievere rol krijgen in de opvoeding?

Bron: RTL Nieuws

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Whitney zei

  Ik herken ons er gedeeltelijk in. Ik werk idd parttime, meer omdat ik geen ander werk kan vinden en allang blij ben dat ik iets heb. Op zaterdag ben ik dus aan het werk en is mijn vriend thuis met ons zoontje en binnenkort de baby. Dit is geen papa dag, nee dit is gewoon een dag dat mama werkt en papa thuis is. De rest van de week is dit andersom en zijn het ook geen mama dagen.

 • Sita zei

  Ik herken mijn gezin hier ook niet in. Mijn man heeft sinds onze oudste werd geboren 1 dag in de week papadag en ik net zo goed mamadagen. Die dagen zien er net zo uit: kinderen verzorgen/entertainen, dagelijkse dingen in huis en soms een extra klusje, even tijd voor jezelf tussendoor. Nadat onze tweede werd geboren heeft mijn man 2 dagen ouderschapsverlof gehad tot ukkie 1,5 was. Of ik me op die dagen bemoei met wat hij doet? Nee! Mijn man is prima in staat om alles zelf goed te regelen, juist doordat hij dat vanaf het begin al doet. Wel leg ik op die avonden het liefst zelf mijn kinderen op bed als ik ze de hele dag niet heb gezien, maakt mijn man lekker de keuken aan de kant. Hier worden door papa wel andere dingen gedaan dan door mama: ik bouw volgens het lego boekje, manlief bedenkt pneumatische bruggen, ik ga schaatsen met de kinderen, manlief hardlopen, ik kook met mijn oudste en mijn man damt met hem. Beide hebben we dus verschillende interesses die we op onze kinderen overdagen en dat vinden we beide positief en belangrijk.

 • Karen Mee zei

  nou, ons herken ik er totaal niet in. Naast een papadag hebben we net zo goed een mamadag en daar waar ik met dochterlief op het bed stoei daar speelt haar vader samen met haar mer de poppen… 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Nieuwsflits

Sinterklaas speelgoed wordt duurder: tot 75%

 • 7 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Zomerkamp groep 8: Hoe bereid je jouw kind voor op schoolkamp?

 • 10 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Het brein van een kind: zo werkt het kinderbrein!

 • 3 dagen geleden
 • 2 minuten lezen