Waar ben je naar opzoek?

Uitgehuwde kinderen komen als vluchteling naar Nederland

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Uitgehuwde kinderen komen als vluchteling naar Nederland

Kinderhuwelijken zijn in Nederland verboden. Toch schijnt Nederland er niet zoveel problemen mee te hebben dat er ongeveer twintig Syrische meisjes, die in Syrie uitgehuwelijkt zijn en getrouwd zijn, naar Nederland komen. Hun mannen zijn al eerder deze kant opgekomen en hebben asiel aangevraagd én gekregen. Nu komen hun kindbruiden naar Nederland. Ze zijn onderweg naar Ter Apel…

Volgens de wet

Na enig zoekwerk op Google kwam ik het volgende tegen:

In de beleidsnota Wat de wereld verdient: een nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen, worden seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en vrouwenrechten als prioriteit benoemd. Binnen deze prioriteit krijgt het tegengaan van huwelijksdwang en kindbruiden speciale aandacht. Het kabinet stelt dat kindhuwelijken niet mogen worden toegestaan, ook niet door te verwijzen naar cultuur, traditie of religie. Kind- en gedwongen huwelijken vormen een schending van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes.3

Nederland wil een bijdrage leveren aan de strijd tegen kindhuwelijken door partnerschappen aan te gaan met nationale overheden in partnerlanden, met internationale en maatschappelijke organisaties, onderzoeksinstellingen en bedrijven.

Bron: Wetten.nl

Kindbruiden komen naar Nederland

RTV Noord heeft inzage gekregen in stukken van de IND waaruit blijkt dat er twee meisjes 13 jaar oud zijn en twee andere meisjes 14 jaar oud. Er gaat een 15-jarige meisje naar haar man van 38 jaar.

Seksueel misbruik bij minderjarigen

Ok, Nederland wil een bijdrage leveren aan de strijd tegen kindhuwelijken én vindt dat kindhuwelijken niet mogen worden toegestaan. Maar Nederland blijkt kindhuwelijken te erkennen als die in het land van herkomst zijn geregistreerd. Dat klopt toch niet met hetgeen Nederland wil bestrijden? Ik kan er niet bij dat dit door Nederland wordt getolereerd.

Er is momenteel een ‘wet tegen huwelijksdwang’ in behandeling. Daar mogen ze dan wel even rap mee opschieten!

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil de huwelijksvrijheid vergroten door huwelijksdwang verder te beteugelen en de erkenning van in het buitenland gesloten huwelijken te beperken.
Het wordt daarbij eenvoudiger onder dwang gesloten huwelijken nietig te verklaren en er komt een verbod op kinderhuwelijken (< 18 jaar).

Bron: Huiselijkgeweld.nl, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Volgens hulpverleners gaat het om getraumatiseerde meisjes (ja duh!) en Nederland staat op deze manier toe dat meisjes seksueel worden misbruikt. Het CAO, wat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, weet niet wat ze met de kritiek aanmoeten…

Tussen januari 2014 en begin 2015 hebben 34 Syrische kindbruiden asiel aangevraagd in Nederland. Nederland, waar zijn we mee bezig? Hoe staat het met de rechten van het kind?

Bron: NOS

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Een realistische dagplanning voor thuisonderwijs en thuiswerken

  • 2 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Mama

Lieve moeders. Hou nog even vol!

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Door de lockdown kan mijn kind weer even kind zijn

  • 2 dagen geleden
  • 2 minuten lezen