Waar ben je naar opzoek?

Tips om borstvoeding en werk te combineren

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Tips om borstvoeding en werk te combineren

Borstvoeding geven en werken

Geef jij borstvoeding en ga je binnenkort weer aan het werk? Het combineren van borstvoeding en werken moet geen probleem zijn. Het hoeft niet zo te zijn dat je stopt met het geven van borstvoeding als je weer aan het werk gaat. Als je borstvoeding lekker loopt dan is het juist zonde om te stoppen. Jij en je kindje zijn zo goed op elkaar afgestemd…
Zo heb ik het tenminste wel ervaren!

Een goede voorbereiding

Borstvoeding geven is een natuurlijke manier om je kindje de benodigde voeding te geven. Het geven van borstvoeding is gezond maar het is ook een momentje samen voor jou en je kindje. Borstvoeding geven is meer dan alleen je kindje van voeding voorzien. Maar… er komt een tijd dat je misschien weer aan het werk moet. En hoe ga je dat dan doen? Stop je of ga je door?

Zie jij er tegenop om borstvoeding te gaan combineren met werken? Dat is echt niet nodig! Ik heb meerdere moeders hierover gesproken die zeggen dat dit echt meevalt. Ze geven vooral aan dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk…
En dat kan ik alleen maar beamen. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet die ik zelf belangrijk vind en die ik andere moeders graag wil voorleggen.

Tip 1: Steun van mijn partner

Ik vond het heel belangrijk om steun te krijgen van mijn partner. Als die er niet achterstaat, dat wanneer je weer gaat werken je ook graag borstvoeding wil blijven geven, dan is het onbegonnen werk. Dan moet je zelf wel heel sterk in je schoenen staan. De steun van mijn man vond ik erg belangrijk. Als je weerstand ervaart dan wordt het geven van borstvoeding lastig. De productie kan hierdoor ook achteruit gaan. En helemaal als je dit gaat combineren met kolven. De achterban moet er volledig achterstaan.

Wat zijn mijn rechten met kolvenTip 2: Wat zijn mijn rechten?

Om mij prettig te voelen bij het kolven vond ik het fijn om steun op mijn werk te krijgen. Van mijn werkgever en van collega’s. Als je de eerste bent die op je werk gaat kolven dan weten ze misschien niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Het kan voor beide partijen dan ongemakkelijk zijn. Zie dit ook als een eer: jij kunt de weg vrij maken voor toekomstige moeders. Jij kunt het verschil maken.

Mijn tip: door open en eerlijk te zijn hierover en in gesprek te gaan met je werkgever kom je al een heel eind.

Hier lees je alles over wat je rechten zijn als je weer gaat werken en borstvoeding geeft.

Tip 3: Wat heb ik nodig?

Om de combinatie werk en kolven te laten slagen heb je wel het een en ander nodig. Ik had vooraf een tasje samengesteld. Ook helpt het om te oefenen met het geven van een flesje. Baby’s kunnen flinke flesweigeraars zijn als ze tot dan alleen de borst hebben gehad. Mocht je baby een flesje weigeren dan is het goed om daar vroeg achter te komen. Dat scheelt een hoop stress als je weer gaat werken. En stress bevordert het kolven en de productie ook niet.

Mijn ervaring is dat wanneer je begint met kolven je dit ook even moet oefenen. Begin dus voordat je gaat werken alvast met het uitproberen van je kolf. Zo kom je op je werk niet voor verrassingen te staan.

Mijn tips: dit heb je nodig als je gaat kolven op je werk…

 • Een elektrische borstkolf: ik heb tijdens mijn borstvoedingsperiode een borstkolf van Medela gebruikt en daar ben ik heel enthousiast over.
 • Extra flesjes, borstschilden, bh-pads (om doorlekken te voorkomen), natte doekjes om alles schoon te maken en tissues.
 • Is er geen koelkast op je werk? Neem dan bevroren diepvrieselementen en een koeltasje mee om de melk koel te houden. Zet het tasje niet op een warme plek maar zoek een zo koel mogelijke plek.
 • Als je op je werk bent dan is het soms lastig om te kolven als je baby niet in de buurt is. Als je een foto op filmpje op je telefoon hebt van je baby (welke moeder heeft dat niet?) dan is dat veel makkelijker voor het toeschietreflex.
 • Voor tijdens het kolven: een flesje water en wat te eten voor jezelf.

Borstvoedingskolf Medela

En hoe verder? Om ervoor te zorgen dat het werken en borstvoeding geven gaat slagen zijn er nog veel meer tips die je toe kunt passen. Hier vind je allemaal bruikbare en handige tips die je kunt toepassen: tips om borstvoeding en werk te combineren. En vraag advies aan andere moeders. Moeders onder elkaar kunnen elkaar juist helpen!

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 4 maanden geleden
 • 12 minuten lezen