Waar ben je naar opzoek?

Tienermoeder rookt stug door tijdens bevalling

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Tienermoeder rookt stug door tijdens bevalling

Heel Twitter sprak over de laatste uitzending Vier Handen Op Eén Buik en ik moest het terugkijken. Misschien had ik dat beter niet kunnen doen want ik was STOMVERBAASD en had de neiging om dat meisje flink door elkaar te schudden.

Ongelukje x 2

Joanna (19) werd op haar zeventiende voor het eest moeder toen ze per ongeluk zwanger werd van haar toen vijftienjarige vriendje. Ze heeft nu een zoontje en is wéér zwanger. Dit keer van haar nieuwe vriend Ersin (27).

Nog een hoogzwangere tienermoeder in huis

Zwangere Joanna woont samen met haar zoontje Jayden en heeft hoogzwangere vriendin en tienermoeder Denise in huis die in de huiskamer slaapt. Denise, de vriendin van Joanna, heeft nog twee weken te gaan. Hoe ze terecht is gekomen bij Joanna? Toen haar moeder erachter kwam dat ze zwanger was kon ze kiezen: of het kind weg laten halen of zelf weggaan. Ze heeft gekozen voor haar kind en is weggegaan omdat de band tussen haar en haar moeder sowieso al verpest was.

15 peuken per dag én zwanger

Alles bij elkaar is het voor Joanna moeilijk om haar leven op de rit te krijgen. Zangers Monique Smit komt bij de dames langs en probeert ze zover te krijgen wat van hun leven te maken… En dan komt ze erachter dat beide dames roken. Hoogzwangere Denise zelfs 10 tot 15 sigaretten per dag.

Het kindje van Joanna heeft erg te lijden onder haar rookverslaving. Zelfs niet als ze hoort dat haar baby niet goed groeit en beter af is in de couveuse dan in haar buik. Haar baby is te klein omdat ze teveel rookt maar ze weigert om te stoppen met roken.

HUH? 

Weeën? Gewoon stug doorroken!

Uiteindelijk wordt zoontje Noah na 37 weken zwangerschap gehaald en weegt maar 2475 gram. Zelfs tijdens de weeën blijft Joanna gewoon roken. Gelukkig is hij verder gezond en mag hij snel mee naar huis. Ondanks dat het Joanna zwaar valt met twee kleintjes in huis denkt ze ook alweer aan een derde. Tja…

Ik heb al verschillende blogs geschreven over rokende zwangeren. Ik blijf mij erover verbazen hoeveel mensen dit nog normaal vinden, erg fel reageren en smoesjes hebben als ‘mijn dokter zegt dat stress slechter is…’. Jaja maak dat de kat wijs! Alles om van je eigen schuldgevoel af te komen.

Lees ook: Zwanger en roken? Moet je lekker doen!

Gelukkig blijkt uit de reacties op Twitter op deze aflevering dat meer mensen er zo over denken. Roken tijdens de zwangerschap is NOT DONE!

 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Buitenspelen

Speelbos Drenthe: De leukste speelbossen

  • 4 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Hoe Duplo schoonmaken? Dit is zo gepiept!

  • 4 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

1e schooldag kleuters: dit kun je verwachten

  • 5 dagen geleden
  • 2 minuten lezen