Waar ben je naar opzoek?

Thuisbevalling staat onder druk

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Thuisbevalling staat onder druk

In de Trouw staat vandaag een artikel over de thuisbevalling: de thuisbevalling staat onder druk. De vroedvrouwen zijn bang dat de thuisbevalling zal verdwijnen. Internationaal wordt Nederland juist geroemd om het verloskundige systeem wat wij hebben waarbinnen vrouwen kunnen bevallen waar en met wie ze maar willen. Een thuisbevalling wordt nog steeds heel veel gedaan. De thuisbevalling staat onder druk als gevolg van de vermeende babysterfte in Nederland. De beroepsverening van gynaecologen (NVOG) pleit voor afschaffing van de zelfstandige positie van verloskundigen. Volgens Trouw wordt hiermee een weg ingeslagen wat zal leiden tot onnodige verdere medicalisering van een proces dat in het diepste wezen fysiologisch is, net zoals in Amerika. Wat is wijsheid? Een thuisbevalling of in het ziekenhuis bevallen?

Thuisbevalling staat onder druk

Als gevolg van de vermeende hoge babysterfte in Nederland staat de thuisbevalling onder druk. Gynaecologen pleiten ervoor dat kinderen alleen nog onder toezicht van een gynaecoloog in het ziekenhuis geboren worden. Toch bevallen de meeste vrouwen nog thuis, ook van hun eerste kind. De angst voor het overlijden van een baby en voor de pijn zijn redenen voor een vrouw om niet geen thuisbevalling te doen. Ziekenhuizen hebben hier ook een aandeel in omdat ze tegen elkaar opbieden met prachtige kraamsuites, pijnbestrijding en extra zorg. Er wordt alles aan gedaan om een vrouw in het ziekenhuis te laten bevallen. Er wordt verder niet gesproken over de andere kant van medicinale pijnbestrijding op korte en langere termijn. De vrouw wordt gevoed door angst en macht.

Een thuisbevalling

Een vrouw kan het beste bevallen in een omgeving waar ze zich veilig voelt. Dit kan een thuisbevalling zijn of een ziekenhuisbevalling. De keus moet aan de vrouw overgelaten worden. En als je gezond bent, waarom zou je dan naar het ziekenhuis gaan om onder toezicht komen te staan van medische zorg terwijl het eigenlijk niet noodzakelijk is? Angsten moeten worden weggenomen om een vrouw zelf de keuze te laten maken waarin ze zich niet laat leiden door anderen.

Bevallen in het ziekenhuis

Ik was ook altijd voor een bevalling thuis. Tot ons eerste kind geboren moest worden. Ik kreeg een te hoge bloeddruk waardoor ik onder toezicht van een gyneacoloog kwam te staan. Weg thuisbevalling! Dat was even omschakelen. Toch heb ik er nooit spijt van gehad dat ik drie keer in het ziekenhuis ben bevallen. Ik had ook geen andere keus want het moest vanwege mijn te hoge bloeddruk maar ook al had ik dat niet gehad dan was ik de tweede en derde keer ook naar het ziekenhuis gegaan om te bevallen. Tijdens de bevallingen kreeg ik elke keer weer complicaties waardoor ik heel blij was dat ik in het ziekenhuis was. Als mij dit thuis was overkomen had ik met spoed naar het ziekenhuis kunnen gaan. Daar zit je ook niet op te wachten middenin een bevalling. Het is goed om zelf te overdenken wat je zou willen en wat het veiligst is voor jou en je kind. Toch vind ik het goed dat er kritisch wordt gekeken naar een thuisbevalling. Ik ken vele verhalen van vrouwen die het plan hadden om thuis te gaan bevallen, halverwege toch (met spoed) naar het ziekenhuis moesten gaan en waarvan het achteraf toch niet veilig was om thuis te gaan bevallen. Verloskundigen spelen hierbij ook een rol. Zij moeten goed kunnen inschatten wat wijsheid is.

De thuisbevalling staat onder druk; terecht of onterecht? Hoe kijk jij hier tegenaan?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Drielingmoeder

Drieling zwangerschap: van 1 naar 4 kinderen!

  • 2 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Dit worden de babynamen van 2022!

  • 1 dag geleden
  • 1 minuut lezen
Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen