Waar ben je naar opzoek?

#stopjofrost of #gojofrost?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
#stopjofrost of #gojofrost?

Het is je vast niet ontgaan dat er een groep ouders en opvoedkundigen is die opstaan en de Supernanny Jo Frost willen laten stoppen met haar praktijken. De Supernanny was heel erg populair maar nu krijgen veel mensen vraagtekens bij haar praktijken en vragen ze zich af of het anno 2015 wel zo verantwoord is. Vol verwachting begon ze aan haar eerste aflevering van haar RTL4-programma Nanny On Tour maar vele zien haar het liefst weer vertrekken.

Tegenstanders

Volgens de tegenstanders van nanny Jo is ze een harde Supernanny die meer kappot maakt dan je lief is. De tegenstanders zijn de actie #stopjofrost begonnen maar gelijkertijd is er ook een groep die (nog steeds) fan is van Jo Frost en zij zijn te vinden onder #gojofrost.

De ophef is begonnen na de eerste aflevering. Jo Frost komt op bezoek bij de Nederlandse moeder Roelina; gescheiden, een 3-jarig zoontje en een dochter van 1,5 jaar oud. Het zoontje leek onhandelbaar want hij wilde niet eten, niet slapen en was heel dwars. Moeder Roelina was uitgeput en ze sloeg hem…

Kinderen de dupe

De groep #stopjofrost vindt dat de moeder met veel meer problemen kampt en dat een dagje bezoek van Jo Frost geen zoden aan de dijk zet. Ik vind dat ze gelijk hebben. Wat denk je dat een heftige scheiding voor invloed heeft op het gezin? Je kunt niet van kinderen verwachten dat ze daar vrolijk in meevaren alsof er niks aan de hand is. Dat doet wat met kinderen, dat kun je niet ontkennen. De kinderen zijn er simpelweg de dupe van. Dit gezin en deze moeder hebben langere intensieve hulp nodig om hun leven weer op de rit te krijgen. Er wordt compleet voorbijgegaan aan de scheiding en de relatie tussen de ouders en de kinderen.

Straffen en time-outs zijn schadelijk

Orthopedagoog Marielle Beckers en kinderpsycholoog Tischa Neve zetten hun vraagtekens bij de methode straffen en belonen van Jo Frost. Uit onderzoek is gebleken dat straffen en time-outs op lange termijn schadelijke gevolgen hebben voor het kind en ook voor de band tussen ouder en kind.

Onzeker over opvoeden

Veel ouders zijn onzeker over de opvoeding. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook wel eens word met al die opvoedingsmethodes en boekjes over opvoeding. Ik probeer het beste te doen voor wat goed is voor ons en onze kinderen. Ik heb geen rechtlijnige opvoedingsmethode. Wij proberen zoveel mogelijk te praten met de kinderen en aan te voelen wat er aan de hand is voordat ze meteen straf krijgen.

Vroeger kreeg ik om de haverklap straf en ik kon niet in discussie gaan met mijn ouders. Dat vond ik ontzettend frustrerend en daar heb ik veel last van gehad. Vooral als puber. Ik bracht meer uren op mijn kamer door dan ‘gezellig’ beneden. Op een gegeven moment wilde ik niet anders meer dan op mijn kamer zitten. Wat mijn ouders zeiden was zo, ook al hadden ze simpelweg geen gelijk. In mijn opvoeding staat het staat mij dus heel erg tegen om als ouder gelijk te krijgen. Per ‘incident’ bekijk ik hoe we gaan handelen. Als mijn kind super boos is helpt het vaak beter om hem of haar lekker bij mij te nemen en te kalmeren. Als ik er tegenin ga wordt de boosheid alleen maar groter en word ik zelf ook heel erg boos. Dat werkt niet voor ons.

#stopjofrost of #gojofrost?

Ik denk wel dat veel ouders baat hebben aan een bezoekje van Supernanny Jo Frost. We moeten alleen niet vergeten dat de problemen vaak veel dieper liggen en dat daar veel meer hulp bij nodig is. Ze heeft 25 jaar ervaring en is in mijn ogen wel een deskundige opvoedexpert maar ik denk dat ze bepaalde ideeën moet laten varen en dit beter om kan zetten in een andere methode. Tevens hebben de gezinnen meer intensieve hulp nodig om het op langdurige termijn te laten slagen. Ze zet zich wel in voor gezinnen die het moeilijk hebben en ze wil ze oprecht helpen. Voor veel gezinnen is dat heel fijn wanneer ze met hun handen in hun haar zitten.

De groep #gojofrost vindt dat ouders consequenter moeten zijn, dat het dan niet zover hoeft te komen. En er is meer nodig dan alleen hulp van Jo Frost. Tevens vinden ze ouders van nu doetjes en mag er wel weer wat meer pit komen en moeten ouders laten zien wie de baas zijn.

Hoe kijk jij aan tegen de opvoedingsmethode van Jo Frost? #stopjofrost of #gojofrost?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Dit zijn de leukste cadeaus voor meisjes van 3 jaar

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Kinderwens

Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

  • 4 weken geleden
  • 2 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Wat is strippen bij een bevalling?

  • 4 weken geleden
  • 2 minuten lezen