Waar ben je naar opzoek?

Slik meer foliumzuur; kans kleiner op autistisch kind

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Slik meer foliumzuur; kans kleiner op autistisch kind

Vanmorgen las ik op het AD dat het Autistisch Kenniscentrum adviseert vrouwen die zwanger willen worden om meer foliumzuur te slikken dan wordt voorgeschreven. Als zwangere vrouwen dat gaan doen dan wordt de kans op een kind met autisme 27 tot 40 procent kleiner.

Foliumzuur

Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd.

Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn wordt aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken. Zij kunnen daarmee het risico op een neurale-buisdefect (NBD) bij hun kind verkleinen.

Bron: Voedingscentrum

Wil je de kans op een kind met autisme verkleinen dan heb je niet genoeg aan de aanbevolen 400 tot 500 microgram foliumzuur. Daarvoor is 600 microgram nodig volgens Annelies Spek. Annelies heeft diverse internationale onderzoeken gedaan en op basis daarvan komt ze met dit advies. Ze wil aanstaande ouders hierover informeren. Als autisme al in de familie zit dan is de kans op een autistisch kind veel groter. Juist voor die vrouwen is het belangrijk om meer foliumzuur te slikken zegt Annelies.

Kan dat kwaad?

Volgens de Gezondheidsraad kan het geen kwaad als je een hogere dosering tot je neemt. Het Autisme Kenniscentrum geeft het advies om tussen de 1 en 3 maanden voor de zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur.

Voor de periode van vier weken voor, tot acht weken na de conceptie wordt geadviseerd naast de gebuikelijke voeding een supplement met 400 microgram foliumzuur te gebruiken, ter preventie van neurale buisdefecten. De bovengrens is 1000 microgram foliumzuur (vanaf 19 jaar).

Bron: Gezondheidsraad

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

10 gevaarlijke voedingsmiddelen voor kleine kinderen

  • 6 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Reviews

VR bril Oculus Rift S: onze VR bril ervaring!

  • 9 uur geleden
  • 5 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

8x waarom paardrijden goed is voor kinderen

  • 11 uur geleden
  • 6 minuten lezen