Waar ben je naar opzoek?

Second Love maakt meer kapot dan je lief is!

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Second Love maakt meer kapot dan je lief is!

de rekening van overspel

“Reclames voor overspel, zoals Second Love zouden verboden moeten worden”, dat vindt L2BM-Blogger Sjoukje Dijkstra. “Het maakt gezinnen kapot.” L2BM blogger Pascal Meulenbelt is het hier niet mee eens: “Iemand heeft een geniale stap gezet door een gat in de markt te vinden en het zo te verkopen dat het geen vreemdgaan is, maar flirten.”

Aanleiding voor deze discussie is een radio fragment op 3FM, waarin Joram Kaat aangeeft het te hebben gehad met met reclames voor vreemdgaan. “Het is zo normaal tegenwoordig”, en dat begrijpt hij niet! Sjoukje is het hier mee eens. Pascal vindt de reclames juist inspirerend!

Verbaal op de vuist

Tijd voor een leuke discussie. Pak de popcorn er maar bij! 🙂 We gaan verbaal op de vuist!

Sjoukje: “Eindelijk eens een ander geluid in de media. Niet alleen de SGP roept het! Yes! Zelf erger ik mij al een tijdje weer enorm aan deze reclames die je moeten verleiden tot vreemd gaan. Vooral aan het feit dat het gebracht wordt als onschuldige flirt. ‘Mis je de spanning in je relatie?’ Zout toch een end op!” Het is helemaal niet onschuldig! Dit soort reclames zouden wat mij betreft echt gewoon in de ban moeten.

Pascal: “Onzin. Ik ben van mening dat het toch echt de persoon zelf is die er voor open staat. Natuurlijk word je even met de neus op de feiten gedrukt tijdens het zien van zo’n reclame, maar uiteindelijk zet de persoon de stap. Wanneer voel jij je aangesproken? Wanneer voel je een verleiding om eens te gaan kijken? Inderdaad, wanneer je zelf te zwak bent. Wanneer je relatie niet goed zit en je er voor open staat. Het verbieden van deze reclames zou hetzelfde zijn als het verbieden van reclames voor kleding.”

Schadelijk voor de gezondheid

Sjoukje: “Het kopen van kleding maakt geen gezinnen kapot. Vreemdgaan wel. Het is toch raar dat er geen reclame gemaakt mag worden voor roken, maar wel reclame voor vreemdgaan. Dit is even schadelijk voor de gezondheid. Denk ook eens aan alle kinderen in situaties, waarin ouders in plaats van in elkaar te investeren, maar besluiten om te flirten of vreemd te gaan met een ander!”

Pascal: “Is het niet voor schadelijker voor kinderen wanneer ouders ongewenst samen blijven? Dat kinderen dag in, dag uit de spanning voelen die er tussen de ouders heerst?”

Sjoukje: “Eens. Echter, ik ben het wel met Joram Kaat eens als hij stelt dat (getrouwde) koppels tegenwoordig wel heel gemakkelijk scheiden. Dat is al verdrietig, maar helemaal als er kinderen in het spel zijn. Soms is er geen andere oplossing, maar vreemdgaan in dit geval mag nooit een uitweg zijn. Ga dan eerst op ‘nette’ manier uit elkaar, alvorens je op het hart trapt van degene van wie je (ooit) gehouden hebt of wellicht nog steeds houdt.”

Pascal: “Blijf ik erbij dat het vergelijken van dit soort reclames met de tabaksindustrie een vergelijking van niets is. Natuurlijk zijn er scheidingen die veroorzaakt worden door sites als Second Love en natuurlijk zijn daar de kinderen de dupe van, maar deze sites zijn niet slecht voor je gezondheid. Deze sites verplichten je niet om vreemd te gaan of om je aan te melden.”

Ruzie

Kinderen de dupe

Sjoukje: “Je zegt het zelf al: Natuurlijk zijn er kinderen de dupe van. Dat dus. Dat scheiden slecht is voor de gezondheid weten we al lang. Het staat vrij hoog in de top 10 stress veroorzakers. Het komt zelfs na jeugd trauma’s, die ook vaak veroorzaakt worden door scheidingen. Zo is het cirkeltje weer rond. In die zin is vreemdgaan en de negatieve impact die het vaak heeft (de gevolgen in geval van een scheiding) op de gezondheid GROOT! Tabaksreclames verplichten mensen destijds ook niet om toch maar vooral te roken! Je werd ertoe verleid. Die verleiding heeft de overheid weggenomen met reden. Laten we nu ook gewoon deze verleiding wegnemen. Waarom iets uitlokken, wat in potentie misschien aanwezig is, maar er anders wellicht nooit uit zou komen?”

Pascal: “Persoonlijk ben ik van mening dat de mensen die zich storen aan deze reclames uiteindelijk bang zijn dit zelf mee te maken. Of het nou is dat ze zelf de verleiding niet kunnen weerstaan of omdat ze bang zijn dat hun geliefde zich aanmeldt. Die angst is zeer reëel, de scheidingen stijgen nog steeds en we blijven tegenwoordig minder lang bij elkaar. Maar is het dan niet beter om eens naar jezelf te kijken?! Te kijken wat je kunt veranderen om het weer leuk, spannend en zoals vroeger te maken. Alleen. Dit doen wij niet. In plaats daarvan beklagen we ons over wat nu eenmaal een succesvol concept is. Maar misschien moeten wij ons eens afvragen; Hoe kan het zijn dat dit concept succesvol is?”

Een slang en een appel

Sjoukje: “Een heel terechte vraag. Zelf weet ik het antwoord natuurlijk al lang. Het begon ooit eens in het paradijs, met een slang en een appel 😉 En toen was er opeens dat ‘gat’ in de markt voor vreemdgaan. De schuld afschuiven is ons eigen. Dat doen we dus al sinds het begin van de mensheid. Daarom ben ik het met je eens dat het goed is om naar ons zelf te kijken! Blijf ik er wel bij dat ik de verleiding weg zou willen nemen. Of in ieder geval de reclame ervoor.”

Pascal: “Ja, maar wanneer alles verbannen wordt zullen onze kinderen zelf nooit leren wat goed en wat fout is. Zij zullen opgroeien in een wereld waar nul controle is en waarbij iedereen maar doet en laat wat hij/zij wil. Wil jij dat je kinderen op die manier opgevoed worden? Het pamperen van de samenleving zal uiteindelijk zorgen voor een ondergrondse wereld waar geen controle is. Laten we de bedenkers van deze sites dankbaar zijn. Dankbaar omdat zij dit onderwerp aan het licht hebben gesteld. Dankbaar omdat zij laten zien dat we ondanks de verpampering nog steeds ene ondernemend land zijn.”

Conclusie: Wij worden het niet met elkaar eens en zullen dat waarschijnlijk ook nooit worden.

En jij?

Wat is jouw mening?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • deb zei

  Ook kinderen horen deze reclames op tv of radio…..
  De rest mag je zelf invullen.

 • Hmmm… interessante discussie! Ik ben het met Sjoukje eens. Vreemdgaan maakt wel zeker meer kapot dan je lief is. Ik heb het zoveel om mij heen zien gebeuren. Wanneer het niet goed zit in je relatie dan ga je ervoor vechten of je maakt er een einde aan. Daarna zoek je het pas bij een ander.

  Natuurlijk zullen de mensen die niet meer lekker in hun relatie zitten vroeg of laat misschien toch wel vreemd gaan maar door sites als Second Love wordt het wel erg makkelijk gemaakt.

  Ik zou het anders vinden wanneer zo’n site als Second Love zich alleen zou richten op partners met een open relatie. Vreemdgaan met toestemming van je partner dus (als dit dan nog onder vreemd gaan valt). Dan beleven ze er tenminste allebei plezier aan.

 • Joris zei

  Ja dit is dus vraag en aanbod, vrije markt alles moet kunnen en dat vind ik ook. Er zijn mensen die uit zijn op een avontuur naast hun vaste relatie. Die drang hebben ze hoe dan ook. Second love biedt de gelegenheid. Als second love verboden word dan gaan ze een andere manier zoeken bijv collegas lastigvallen of liegen tegen mensen tijdens uitgaan, zeggen dat ze single zijn

  Lekker de mensen zelf laten beleven

 • ME=ME zei

  Er word niks gepromoot. Er staat nog steeds iets als vrijheid van meningsuiting gelukkig. Vreemdgaan brengt geen directe gezondheidsrisico’s met zich mee (roken wel). Wat wel directe gezondheidsproblemen veroorzaakt is stress in je relatie. Je gaat alleen vreemd als de relatie waarin je zit niet goed is. Vrouwen die roepen dat dit verboden moet worden moeten zich is achter de oren krabben of ze wel goed genoeg hun best doen in hun relatie (evenals mannen). Als je getriggerd word door deze reclame word het tijd dat je iets aan je relatie gaat doen, als je bang bent dat de ander getriggerd word idem dito.

  Niet zeiken maar werken

  • Linda zei

   Mooi verwoord 😉

  • Pascal Meulenbelt zei

   Mooie aanvulling!

  • Ik hou ervan. Je niet-zeiken-maar-werken-houding. Heerlijk! Toch. Je zegt: Er wordt niks gepromoot. Jawel. Het gaat hier om reclame voor vreemdgaan. En vreemdgaan brengt wel degelijk directe gezondheidsrisico’s met zich mee, al was het alleen al in de vorm van soa’s. De gezondheidsrisico’s die ik aanhaal zijn de gevolgen die vreemdgaan heeft voor een gezin. Stress, stress, stress. Precies wat je zelf zegt. Heb je stress in je relatie dan werk je daaraan, en ga je niet vreemd.

   Je gaat alleen vreemd als de relatie niet goed zit, zeg je? Ik zeg: ga liever gewoon helemaal niet vreemd, maar los het op of ga uit elkaar voor je besluit op een ander te gaan liggen 😉

  • Tamara TS zei

   Dat vrouwen die dit niet okay vinden zich achter de oren moeten krabben, dat is de grootste onzin. Mijn man heeft ook een rothekel aan deze reclames. Wij zijn getrouwd omdat we trouw aan elkaar willen blijven en vinden het beide niet best dat mensen het begrip trouwen (trouw blijven dus) niet meer serieus nemen. Wij hebben van tevoren beide ons ding gedaan, maar hebben nu voor elkaar gekozen en dat werkt prima. Misschien zouden andere mensen andere keuzes moeten maken. Niet trouwen bijvoorbeeld. Of ze zijn met de verkeerde partner getrouwd. Maar het is onzin dat er iets mis zou zijn met je relatie als je een rothekel hebt aan vreemdgangers en websites en reclames die vreemdgangers lokken. Het heeft eerder met de fatsoensnormen van de maatschappij te maken. Die normen vervagen steeds meer.

 • Tamara TS zei

  Vergeten te melden: Second love kan wel degelijk schade toebrengen aan zowel jezelf, als aan je partner. Met vreemdgaan loop je gezondheidsrisico’s die je bij een betrouwbare partner amper tot niet loopt. Niet alle ziektes houd je tegen met een rubbertje. Al is het maar dat je met de ziekte van pfeiffer thuis bij je gezin terug komt. Daarbij ook nog eens alle verdriet en psychische schade aan toe voegen. Gezinsdrama’s zien we tegenwoordig al genoeg.

 • Tamara TS zei

  Ik vind ook dat het verboden moet worden. Dat mensen het zelf bewust willen opzoeken, dat is een probleem op zich. Maar dat het zomaar gepromoot mag worden, dat vind ik schandalig. We hoeven de mensen niet te helpen om dingen te doen die niet deugen.
  Maar het lijkt wel alsof het tegenwoordig schandalig is om juist een gezellig gezin te hebben en het met je eigen partner te doen.
  Als je je verveeld bij je partner, dan moet je daar samen aan werken, of uit elkaar gaan. Zeker niet vreemdgaan en zeker geen tweede liefde zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 2 maanden geleden
 • 12 minuten lezen