Waar ben je naar opzoek?

Scheiden is GEEN kinderspel!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Scheiden is GEEN kinderspel!

Jaarlijks wordt in Nederland bijna 40% van de huwelijken ontbonden en dan zijn samenwonende ouders die uit elkaar gaan nog niet eens meegerekend. Wanneer gescheiden ouders vervolgens nieuwsamengestelde gezinnen gaan vormen, gaat daarvan zelfs 60% uit elkaar. Dat is verontrustend want het wil dus zeggen dat kinderen steeds vaker een scheiding meemaken en ieder jaar komen er dan ook ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen van gescheiden ouders bij (bron: CBS).

Alles bij elkaar opgeteld zijn er in Nederland zo’n 1,1 miljoen kinderen van gescheiden ouders. Als je daar even bij stilstaat dan is dat echt een enorm hoog aantal. De meeste ouders willen niet dat hun kinderen de dupe worden van hun scheiding maar een scheiding heeft hoe dan ook impact. En dan heb je ook nog de zogenoemde ‘vechtscheidingen’ waarbij kinderen betrokken zijn. 20% van de scheidingen mondt uit in zo’n vechtscheiding. De kinderen die betrokken zijn bij een vechtscheiding lijden ernstig onder de scheiding van hun ouders. Volgens schattingen hebben daardoor momenteel zo’n 16.000 kinderen ernstig last van de scheiding van hun ouders en jaarlijks komen daar 3500 kinderen bij. Deze aantallen zullen de komende jaren alleen maar toenemen.

Villa Pinedo richt zich binnen bovengenoemde doelgroep op kinderen en jongeren van 10 tot 25 jaar. Jongens en meisjes uit alle sociale groepen en van alle culturele achtergronden. Sinds 2011 is Stichting Villa Pinedo dé plek voor kinderen van gescheiden ouders.

Maar wat doen ze dan?

De stichting telt zo’n 200 actieve vrijwilligers. Dit zijn allemaal jongeren van gescheiden ouders tussen de 14 en 26 jaar. Doordat de stichting ervaringsdeskundigen inzet als experts is deze stichting zo bijzonder.

De ervaringsdeskundige jongeren van Villa Pinedo geven dagelijks via het kinderforum advies aan andere kinderen van gescheiden ouders. Ze schrijven ook blogs en maken vlogs met hun ervaringen die ze met hun lotgenoten willen delen. Er zijn al meer dan 1500 kinderen geweest die een vraag hebben gesteld aan het Villa Pinedo jongerenteam. Ze stellen vragen over alles wat ze bezighoudt na de scheiding: Hoe ga je om met een scheiding? Hoe geef ik aan bij wie ik wil wonen? Waarom mis ik papa als ik bij mama ben? Is het erg dat mama een nieuwe relatie heeft en papa nog niet?

De jongeren van de stichting helpen ook ouders. Ze beantwoorden vragen via het ouderforum en geven face-to-face workshops. Dit kan ouders, die in scheiding liggen, misschien meer inzicht geven in hoe hun eigen kind(eren) zich voelt en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Villa Pinedo biedt ook een online training aan: “Scheiden is geen kinderspel!” Hier geven ze aan de hand van verschillende onderwerpen en modules een workshop en leren ze ouders om de scheiding door de ogen van hun kind te bekijken en hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

De online workshop voor ouders is hier te volgen. Het is een vernieuwde workshop waarin 6 thema’s worden behandeld aan de hand van theorie, opdrachten en video’s waarin kinderen openhartig vertellen over hun ervaringen. Ouders krijgen antwoorden op vragen zoals: Hoe vertellen we aan onze kinderen dat we gaan scheiden? Hoe maak ik de wisseling tussen twee huizen gemakkelijker? Hoe versoepel ik de communicatie tussen mij en mijn ex-partner?

Buddy’s voor jongere kinderen

Niemand weet hoe scheiden moet. Maar hiermee probeert de stichting het iets makkelijker te maken zowel voor het kind als voor de ouders. Voor jongeren wordt er door de stichting buddy’s aangeboden. Hierbij worden oudere jongeren van gescheiden ouders gekoppeld aan jongere kinderen om ze tips en adviezen te te geven en een luisterend oor te bieden. Voor dit project is de stichting genomineerd voor de Kind-Centraal Award van Stichting Het Vergeten Kind.

Meer weten? Ga naar de website van Villa Pinedo. Want… scheiden is geen kinderspel!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Dit zijn de leukste cadeaus voor meisjes van 3 jaar

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Kinderwens

Waarom kinderwens: wel of geen kinderen?

  • 4 weken geleden
  • 2 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Wat is strippen bij een bevalling?

  • 4 weken geleden
  • 2 minuten lezen