Waar ben je naar opzoek?

Roken tijdens je zwangerschap

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Roken tijdens je zwangerschap

Een hot item! Altijd al, maar de afgelopen weken stonden de kranten er vol mee: roken tijdens de zwangerschap. Het Trimbos Instituut heeft namelijk samen met verloskundigen en gynaecologen een nieuwe handreiking ontwikkeld om het roken bij zwangeren strenger aan te pakken en dat is hard nodig.

Lager opgeleide vrouwen

Het probleem van roken tijdens de zwangerschap speelt vooral bij lager opgeleide vrouwen. Nog steeds steekt 1 op de 7 laag opgeleide aanstaande moeders een sigaret op tijdens de zwangerschap. Met alle gevolgen van dien. Met de nieuwe handleiding voor verloskundigen en gynaecologen krijgen aanstaande moeders betere informatie over en hulp bij het stoppen met roken. En ook te blijven stoppen na de bevalling.

Roken tijdens je zwangerschap

Gevolgen van roken tijdens je zwangerschap

Wat heeft het eigenlijk voor gevolgen als je af en toe een sigaretje opsteekt als je zwanger bent? Is het écht zo erg? De risico’s voor jezelf ken je waarschijnlijk wel, maar wat zijn de gevolgen voor je baby? We zetten het voor je op een rij*.

Als je rookt tijdens de zwangerschap:

 • krijgt je baby minder zuurstof en voeding;
 • kunnen de hersenen, longen en andere organen van je baby minder goed ontwikkelen;
 • heb je meer kans op problemen met de placenta;
 • heb je meer kans op een baby met een hazenlip of andere aangeboren afwijkingen;
 • heb je meer kans op een te vroeg geboren of te lichte baby;
 • heb je meer kans op een doodgeboren baby;
 • heb je meer kans op wiegendood;
 • heb je meer kans op longproblemen en oorontstekingen als je kindje ouder is;
 • heb je meer kans op overgewicht als je kind ouder is;
 • heb je meer kans op emotionele problemen of gedragsproblemen als je kind ouder is;
 • heb je meer kans dat je kind zelf ook verslaafd raakt aan roken op latere leeftijd.

Als alle aanstaande moeders zouden stoppen met roken tijdens de zwangerschap, kan de babysterfte bij geboorte en een laag geboortegewicht met wel 10 procens kunnen dalen! Om aanstaande moeders te helpen bij het stoppen met roken, heeft het Trimbos Instituut dus samen met andere partijen verschillende materialen en hulpmiddelen ontwikkelt om te helpen bij het stoppen met roken.

Lees ook: Waarom niet roken en drinken tijdens de zwangerschap?

Ines (25) had die hulp niet nodig. Zij was 21 toen ze voor het eerst zwanger werd: “Na het zien van de positieve test heb ik nog één sigaret gerookt tegen de shock, maar het smaakte me zo vies en ik voelde me zó schuldig dat ik meteen het verder volle pakje in de prullenbak heb gegooid. Ik wist altijd al dat roken niet goed voor je is. Voor mij was het niet roken tijdens de zwangerschap net zo logisch als je fietslicht aandoen in het donker. Of eerst kijken voor je oversteekt. Die ene sigaret was alleen maar omdat ik dacht ‘nog 1 laatste’, maar ik schaamde me daarna diep over het stomme risico dat ik genomen had. Na de zwangerschap heb ik nog wel eens gerookt, maar niet van harte en ik ben nooit meer in een verslaving teruggevallen. Erop terugkijkend ben ik hier heel gelukkig om.”

Waarom lukt stoppen niet?

Toch is het stoppen met roken vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zo ervaart ook Sylvia dat: “Ik was me bewust van de risico’s en heb wel overwogen om te stoppen. Maar ik had gecompliceerde zwangerschappen waaruit veel spanning en stress voortvloeide. Het is er helaas niet van gekomen. Ik rookte wel minder dan voor de zwangerschap. Ik voelde me in het begin schuldig en bang dat mijn baby er iets aan over zou houden, maar in mijn omgeving werd er lang niet zo’n punt van gemaakt als gemiddeld. Niet dat dat het goed maakt trouwens. Gelukkig zijn mijn beide jongens gezond ter wereld gekomen, zonder complicaties wat veroorzaakt zou kunnen worden door mijn rookgedrag tijdens de zwangerschappen.”

Roken in het bijzijn van je kinderen

Ook als je kindje is geboren, is het nog steeds belangrijk om te stoppen met roken. Als jij er voor kiest om te roken waar je kindje bij is, dan rookt je kind mee. Meeroken vergroot volgens onderzoek het risico op ADHD, middenooronsteking, luchtweginfecties, hersenvliesontsteking, astma en leukemie. Roken in de buurt bij hele jonge kindjes kan zelfs leiden tot wiegendood.

Het is misschien heel moeilijk om te stoppen met roken als je zwanger bent, of kleine kinderen hebt. Maar weet dus welke risico’s je loopt als je er voor kiest het wel te doen. En bedenk je ook: het is nooit te laat om te stoppen.

Over het Trimbos Instituut

Trimbos-instituut is een kennisinstituut. Het doet onderzoek naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Het zet zich met kennis en innovatie actief in voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid in Nederland en daarbuiten. Onze verworven kennis passen we toe in de praktijk van professionals in de GGZ en de verslavingszorg. Het Trimbos-instituut loopt voorop in de digitalisering van kennisontwikkeling, kennisoverdracht en de uitbreiding van hulpverlening via internet.

Meer lezen over roken tijdens de zwangerschap:

Meer informatie over meerokende kleine kinderen:

* bron: brochure ‘Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!’ van www.roken.info

Je kunt hieronder reageren: Wat vind jij van vrouwen die roken tijdens de zwangerschap? Heb je er zelf ervaring mee?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 4 maanden geleden
 • 12 minuten lezen