Waar ben je naar opzoek?

Roep niet meteen “Niet doen, dat is te gevaarlijk!”

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Roep niet meteen “Niet doen, dat is te gevaarlijk!”

Wat is het soms spannend: Je ziet je kind buiten iets nieuws doen, zoals in een boom klimmen, en het enige wat jij wilt roepen is “Pas op, dat is gevaarlijk!!”. Ik herken het gevoel als geen ander. Ik ben er alweer jaren geleden, na een lezing van een bekende ontwikkelingspsycholoog, toch heel anders naar gaan kijken.

Waar ik eerst alleen gevaar zag, zie ik nu vooral leermomenten. Uit onderzoek is gebleken dat we kinderen de kans ontnemen om zelf te ontdekken waar hun grenzen liggen. We maken ze soms onnodig bang en projecteren onze eigen angst op onze kinderen. Ook VeiligheidNL, het Adviescentrum voor Veiligheid, gaf recent in een artikel aan dat risico’s nemen goed is voor kinderen.

Lees ook: “Kijk nou wat ik heb gevonden! Twee padden. Op elkaar! Mooi hè?!”

Wanneer je kinderen niet bekend maakt met het nemen van risico’s, bestaat het gevaar dat ze in hun latere leven geen verstandige beslissingen kunnen maken en verzanden in roekeloos gedrag. Of het gaat juist de geheel andere kant op en ze worden angstig voor het nemen van een risico.

Maar hoe ondersteun je risicovol spel bij kinderen?

Roep niet meteen “Niet doen, dat is te gevaarlijk”. Neem een stap terug en bekijk de situatie eerst even vanuit rationeel oogpunt. Een goede graadmeter vind ik altijd om na te gaan wat het ergste is dat kan gebeuren. Een snee, een bult, een blauwe plek, een verstuikte enkel, het is allemaal zo erg niet. Het hoort bij opgroeien.

Het zijn leermomenten voor je kinderen, die je je kinderen eigenlijk moet gunnen met het oog op hun ontwikkeling. Hier zijn talloze (wetenschappelijke) bewijzen voor. Maar wat doe je dan wel? Jij als ouder weet als geen ander wat je kind wel aankan en wat niet. Als jij het gevoel hebt dat je kind geen idee heeft dat hij of zij kan vallen, dan geef je aan welk risico je kind  loopt. Wil je over deze boomstam lopen? Dat mag. Je weet dat je dan kunt vallen? Je kind geeft dan vanzelf aan of hij of zij zijn actie wil voltooien en jij geeft hem dan die ruimte. Als hij dan valt, ben je er uiteraard wel om hem te troosten, niet om terecht te wijzen met een “ik zei het je toch”…. Hoe eerder je je kind zelf de verantwoordelijkheid geeft, hoe makkelijker dit proces voor jullie beide zal gaan.

Lees ook: Woorden die hun betekenis zijn verloren

Daarnaast kun je kinderen al vroeg betrekken bij “risicovolle” activiteiten. Dit leert ze namelijk hoe ze met deze situaties om moeten gaan. Dus maak eens een vuurtje met ze en leer ze hoe ze een (zak)mes moeten gebruiken. Ook het gebruiken van klein handgereedschap als een kleine zaag of snoeischaar vinden kinderen fantastisch.

Dit doe je natuurlijk altijd onder toezicht, tot het moment dat je er zeker van bent dat ze hier verantwoordelijk mee om kunnen gaan. Ikzelf heb mijn zoon een zakmes gegeven toen hij net vijf jaar oud was. Eerst onder begeleiding en later mocht hij er alleen mee werken. En ja, ook toen ging het nog een keer fout. Bij het inklappen hield hij zijn vinger ertussen met als gevolg een dikke snee. Hij weet het nu, ruim een jaar later, nog. En het is ook nooit meer gebeurd. Hij mag altijd met zijn zakmes spelen, alleen niet als er kinderen bij zijn die nog nooit met een zakmes gewerkt hebben. Dat risico neem ik dan weer niet.

Natuurlijke omgeving

Probeer ook met enige regelmaat naar een natuurlijke omgeving te gaan om je kinderen te laten spelen. Hier zie je, meer dan bij reguliere speeltuinen, zaken als verschillende ondergronden, een ongelijkmatige ondergrond, heuveltjes en klimbomen. Dit leert je (kleine) kind om balans te houden en te ontdekken wat hij of zij wel of niet kan. En daarmee werk je weer aan het zelfvertrouwen van je kind en zijn motorische vaardigheden.

Lees ook: De natuur in met kinderen gedoe? Nee hoor!

Er zijn dus voldoende redenen om je kind risico’s te laten nemen en lekker buiten te laten struinen en ravotten.

Een aantal tips:

 • Trek geschikte kleding aan. Een waterdichte kruipbroek is ideaal voor dreumessen en peuters. Kijk eens in mijn webshop voor buitenkleding.
 • Bewaar die oude spijkerbroek met gat om lekker buiten in te spelen.
 • Geef kinderen ruimte voor vrij spel, dus spel waarin er geen bemoeienis is van volwassenen. Geen geschikte plek in de buurt? Ga dan met ze naar een natuurspeeltuin. Kijk eens op www.springzaad.nl voor locaties.
 • Gaat je kind naar de kinderopvang? Misschien zit er bij jou in de buurt een groene kinderopvang. Google eens of kijk op www.groencement.nl voor locaties.
 • Ook leuk om te lezen: Het hele dossier over risicovol buitenspelen van VeiligheidNL

Reinate Bruins Slot was als kind al gefascineerd door de natuur. Na haar carrière als ecoloog startte ze met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven. Hiervoor heeft ze zelf een buitenbed ontwikkeld. Tegenwoordig is ze eigenaar van Ik & Buiten en geeft ze trainingen en workshops over natuurlijk buitenspelen aan kinderopvang en gastouders. De eenvoud van natuurbeleving is daarbij het belangrijkst. Ook haar eigen zoon (6) en dochter (3) zijn dol op planten, beestjes en buitenspelen. Voor Love2BeMama schrijft Reinate een serie blogs over kinderen en buitenspelen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kids & Media

Waarom een tablet in huis onmisbaar is

 • 1 dag geleden
 • 3 minuten lezen
Kids & Media

Waarom een Nintendo Switch Lite een goede keuze is!

 • 3 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Relatie & Seks

Een avondje uit met bulletvibrator van Rocks-off

 • 3 dagen geleden
 • 4 minuten lezen