Waar ben je naar opzoek?

Proeft een ongeboren baby?

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Proeft een ongeboren baby?

Misschien staan we er niet dagelijks bij stil. Maar nu ik zelf zwanger ben vraag ik het me toch wel eens af. Proeft een ongeboren baby? Wat proeft mijn ongeboren baby in de buik nu precies? Ik weet dat mijn kleintje door mijn navelstreng gevoed wordt. En dat het invloed heeft op mijn baby wat ik eet.

Maar wat ze (het wordt een meisje) nu precies proeft?

Vanaf 12 weken kan een foetus, zoals je een baby dan nog noemt, al smaken proeven. Het vruchtwater in de baarmoeder loopt langs de smaakpupillen op de tong van je kindje. Alles wat jij eet kan je kleintje dus al proeven. Je kan zelfs al je kindje aan meerdere smaakjes laten wennen door afwisselend te eten. Zo laat je hem of haar alvast wennen aan de verschillende smaken die er zijn. Als moeder ben je dus eigenlijk een soort van verantwoordelijk voor de voorkeur van smaak die je jou kindje meegeeft.

Proeft mijn ongeboren kind ( foto voor in artikel blog te plaatsten)

Wat is de invloed van een moeder?

Ik hou op dit moment heel erg van zoet. Ik eet daardoor veel fruit (om mezelf ook van het snoep te weerhouden). Doordat ik veel fruit eet proeft mijn meisje in de buik ook zoet en is de kans groot dat ze straks een voorkeur voor zoet heeft.

Maar stel nou dat je als moeder in je zwangerschap nog steeds veel alcohol drinkt? Dan ontwikkelt je ongeboren kindje ook al een voorkeur voor alcohol. Je kleintje kan dan in zijn verdere leven eerder de neiging hebben om naar alcohol te grijpen dan een kindje die geen alcohol in de buik van de moeder heeft gehad.

Ook moeders die erg veel “snacken of snaaien” tijdens de zwangerschap moeten zich bewust zijn dat er een grotere kans bestaat dat hun kindje op latere leeftijd te kampen krijgt met overgewicht. Kinderen van vrouwen die meer sla en groentes hebben gegeten  tijdens de zwangerschap hebben hier een mindere kans op.

Je kindje leert al proeven

Dat je kindje in de buik al smaken leert proeven is niet zo gek. Vanuit nature geeft smaak voor ons aan of iets goed is of slecht. Als we iets bitters proeven is de kans groot dat we iets vergiftigs eten, en een zoete smaak betekend energie, voedingsstoffen en niet giftig. Nadat je kleintje is geboren zet de moedermelk deze fijne zoete smaak door. Vandaar onze voorkeur voor zoet die we wellicht allemaal kennen.

Ook als je jou kindje borstvoeding geeft zal het meer smaken gaan leren kennen. Want behalve dat de moedermelk zoet is bevat het ook steeds weer een ander smaakje dat wordt veroorzaakt door het eet patroon van de moeder.

Nu ik zelf weer zwanger ben, ben ik me nog meer bewust van wat ik eet. En met name als ik minder gezonde dingen eet zoals pizza of friet. Ik eet het wel, maar niet te vaak of wat minder dan normaal. Ook let ik op  mijn enkelvoudige koolhydraat inname. Hoe beter ik nu op mijn voeding let en niet meer eet dan ik nodig heb, hoe betere basis ik mijn kleintje kan mee geven voor een goede gezondheid. En gezondheid is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Zonder een goede gezondheid vallen er heel veel leuke en mooie dingen weg in het leven.

Egoïstisch

Ik deel zeker niet de mening “nu ik zwanger ben kan ik eten wat ik wil, ik kan nu toch gewoon aankomen, ik word toch al dik”. Ik ben het hier verre weg van mee eens. Vrouwen die zich “lekker laten gaan” tijdens de zwangerschap en hun overtollige kilo’s wegstemmen onder het excuus “ik ben toch al dik omdat ik zwanger ben” vind ik persoonlijk erg egoïstisch. Als je zo denkt heb je waarschijnlijk totaal geen besef wat jij jou eigen kleine baby, je eigen vlees en bloed, al mee geeft voor het hele verdere leven (80 a 90 jaar) dat hij of zij nog voor zich heeft.

Alleen jij als moeder kan daar de verantwoordelijkheid over nemen. Nu hij of zij nog in jou buik zit ben jij de gene die de verantwoordelijkheid heeft over de gezonde basis wat voeding betreft voor jou kindje.

Dus zorg goed voor jezelf, helemaal als je zwanger bent. En als je het dan niet voor jezelf wilt doen, doe het dan voor je eigen kindje!

Wat behoord een gezonde zwangere vrouw te eten en te drinken?

 • 1,5 a 2 liter schoon water
 • 2 tot 4 stuks fruit
 • 2 tot 3 soorten groenten
 • Genoeg proteïnerijke tussendoortjes
 • Eet wekelijks gezonde vette vis
 • Vermijd gefrituurd eten
 • Eet extra vitamine D en foliumzuur
 • Krijg genoeg calcium en ijzer binnen

Ben jij ook moeder of zwanger?

Dan ben ik heel benieuwd hoe jij in je zwangerschap met je voeding omging.

Beantwoord dan deze onderstaande vragen:

 1. Wat voor eten/drinken ben je gaan laten toen je zwanger werd?
 2. Wat vond je moeilijk om niet of minder te eten tijdens je zwangerschap?
 3. Vond je het moeilijk om niet te veel te snoepen tijden je zwangerschap? En hoe kwam dan?

Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie antwoorden! Laat je ze achter in de comments?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Zara zei

  Hoi,ik ben nu 34 weken zwanger met mijn prinsesje. Ik ben helemaal met jou eens. Ik eet niet omdat ik gewoon dik “mag” worden vanwege de zwangerschap. Om eerlijk te zijn voel ik me ook slecht als ik te veel eet. Ik eet eigenlijk niet veel meer dan vroeger. Alleen in de laatste weken heb ik vaker honger. Ik moet echter zeggen dat tijdens mijn hele zwangerschap heb ik citroenen gegeten. Heel veel citroenen. Ik eet elk dag rauwe groenten en fruit maar ook proteïne en vis, ik eet soms een ijsje dat is waar maar niet meer dan dat. Ik heb nooit tijdens mijn zwangerschap gerookt of alcohol gedronken. Dat vindt ik zo slecht. Ik hou van mijn dochter veel te veel om zoiets aan haar te doen.
  Veel succes verder…en groetjes uit Leeuwarden!
  (Let niet op mijn foutjes ik ben sinds 2 jaar in Nederland en mijn nederlands is nog niet zeer goed 🙂 ….)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

 • 3 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

 • 1 week geleden
 • 7 minuten lezen
Podcast

Wil je horen: 5x podcasts voor op (thuis)vakantie

 • 1 week geleden
 • 4 minuten lezen