Waar ben je naar opzoek?

Alle peuters krijgen straks twee dagdelen per week kinderopvang aangeboden

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Alle peuters krijgen straks twee dagdelen per week kinderopvang aangeboden

Nog even en je kind moet vanaf de geboorte naar school of een opvang… Het is namelijk zo dat gemeentes zes jaar de tijd krijgen om alle peuters kinderopvang aan te bieden. Ook die van niet-werkende ouders. Er zijn nu zo’n 40.000 kinderen die niet naar de kinderopvang gaan omdat niet beide ouders werken. Gemeenten krijgen geld om ouders dat toch te bieden. Soms kiezen ouders er bewust voor om hun kinderen thuis te houden totdat ze naar school gaan maar vaak speelt er ook onwetendheid of heeft men een verkeerd beeld over de kinderopvang.

Een langgekoesterde wens

Minster Asscher van Sociale Zaken heeft dit afgesproken met gemeenten. Vanaf 1 juni maken gemeenten hier een begin mee. Ze krijgen tot 2021 (lijkt nog ver weg, valt mee!) de tijd voor om dit voor iedereen te regelen. Een periode van zes jaar is volgens belangenvereniging BOinK veel te lang. “Er is overcapaciteit in de kinderopvang dus plekken kunnen snel gevuld worden”, volgens voorzitter Tjitske Gjalt.

De PvdA noemt dit een ‘langgekoesterde wens’ omdat het onderscheid tussen werkende en niet-werkende ouders hierdoor verdwijnt en alle peuters gelijke kansen krijgen en een goede start in het basisonderwijs. Doordat gemeenten afspraken hebben gemaakt komt het kind centraal te staan.

De peuterspeelzalen zoals wij die kennen moeten hierdoor allemaal verdwijnen. Asscher geeft gemeenten tot 2018 de tijd om alle peuterspeelzalen om te zetten in een kinderopvang.

Vraagtekens bij de burgers

Er zijn wel vragen vanuit de burgers:
Waar haalt de overheid en de gemeenten het geld vandaan? Voor werkende ouders is het al niet te betalen. Krijgen niet-werkende ouders dit dan allemaal vergoedt? Ik vind dat er zo wel onderscheid wordt gemaakt tussen werkende en niet-werkende ouders en deze geen gelijke kansen hebben. Hoe harder je werkt hoe meer je moet betalen? Zijn de verkiezingen soms in aantocht?

Voor alle peuters opvang

En men zet ook vraagtekens bij het omzetten van peuterspeelzalen naar een kinderopvang:

Voor alle peuters opvang

Voor alle peuters opvang

Wat vind jij van deze ontwikkelingen?

Bron: RTL Nieuws

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
  • Minke zei

    Alle peuters krijgen 2 dagen. Dus ook die van werkende ouders. Waar zeuren ze dan over? Wees blij dat je kan werken en je opvang kunt betalen. Sommige mensen willen wel maar kunnen niet. Je kunt niet kijken in het leven van een ander dus bemoei je er niet mee. Ik ben blij dat straks alle kinderen gelijke kansen krijgen. Ook als er 1 ouders of beide thuis zijn moet een kind zich kunnen ontwikkelen. Peuterspeelzaal is niet te betalen zo duur. Goede ontwikkeling dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Spina Bifida: het verhaal van Veda (2)

  • 2 weken geleden
  • 9 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Baby met open ruggetje: het verhaal van Veda (1)

  • 2 weken geleden
  • 8 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Vtech Action Cam review: geweldige kindercamera!

  • 3 weken geleden
  • 2 minuten lezen