Waar ben je naar opzoek?

Open tbc uitgebroken in Vaassen

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Open tbc uitgebroken in Vaassen

Een belangrijk bericht: in Vaassen (Gelderland) is open tbc uitgebroken. De GGD zegt dat het om twintig gevallen gaat. Deze gevallen komen vooral voor in Vaassen maar ook in Apeldoorn en buiten de provincie. De infectieziekte is besmettelijk.

Omdat de infectieziekte besmettelijk is, wil de GGD weten of meer mensen tbc hebben opgelopen. Driehonderd huishoudens in Vaassen krijgen een oproep om zich te laten testen. Dit meldt Omroep Gelderland.

De mensen die getest moeten worden krijgen een klein prikje in hun arm met testvloeistof. Treed er na enkele dagen een zwelling op? Dan kan dat betekenen dat iemand besmet is. Als dat zo is wordt er een longfoto gemaakt.

Wat is tbc?

Tbc is een infectieziekte in de longen. Het begint als een longontsteking. Als je dit oploopt klaag je over hoesten (soms met bloed), koorts, moeheid, nachtzweten en vermagering. Als iemand met tbc in jouw richting hoest kun je besmet raken. Voordat de besmette patient daadwerkelijk ziek wordt ben je soms maanden of zelfs twee jaar verder. Als je tbc blijkt te hebben kan de ziekte behandeld worden door medicijnen.

Tbc bij kinderen

Met name kinderen onder de leeftijd van vijf jaar hebben een verhoogde kans om besmet te raken. De bacterie komt in de long voor maar kan zich ook uitbreiden naar de hersenvliezen. Als dat zo is ontstaat er tuberculeuze meningitis. Dit heeft veel meer dan de vormen van hersenvliesontsteking door andere bacteriën een sluipend beloop.

Meer info over tbc bij kinderen? Kijk dan hier.

Bron: NOS

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 2 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen