Waar ben je naar opzoek?

Onze rituelen voor het slapen gaan + tips

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Onze rituelen voor het slapen gaan + tips

Er zijn heel wat jaren voorbij gegaan dat we avond in avond uit bezig waren met kinderen die niet gingen / konden slapen. En dan heb ik het nog niet eens over de nachten… Gelukkig gaat het de laatste twee jaar heel goed. De kinderen worden zelfstandiger en gaan makkelijker naar bed. Ik ben daar heel blij om want het wordt zo relaxter, je hebt echt wat aan je avond en je bent niet de hele avond bezig met de kinderen.

Onze vaste avondrituelen

Vanaf dat ze baby zijn hebben wij vaste rituelen voor het slapengaan. Ik merk dat dat goed werkt want gaat het een keer anders dan anders dan komen ze toch weer uit bed of kunnen ze moeilijker in slaap komen. In deze blog vertel ik je meer over onze rituelen en geef ik je een aantal leuke tips!

Etenstijd en badderen

We eten meestal rond 17:30/18:00 uur. Ik eet het liefst op tijd zodat ze nog naar buiten kunnen na het eten nu het langer licht blijft en het mooier weer wordt. In de winter eten we vaak wat vroeger en spelen ze na het avondeten nog kort. Rond 18:30/19:00 uur gaan de kinderen naar boven. Inmiddels kunnen ze zichzelf al best goed redden. Elke avond wordt er gedoucht of gaan ze in bad. Ze spelen op school in de zandbak en na schooltijd brengen ze de meeste tijd buiten door. Het komt zelden voor dat ze nog ‘schoon’ zijn. Dus daarom badderen we elke avond even. Even het zand eraf spoelen. De ene avond kort, de andere avond wat langer.

Na een kwartiertje is iedereen wel weer schoon en zijn de tanden gepoetst. Tijd om naar zolder te gaan en de pyjama’s te pakken. De pyjama’s liggen op een vaste plek en als die er niet liggen is het tijd voor een schone pyjama. Hoe fijn is het dat ze zich al zelfstandig aan kunnen kleden! Als ze zichzelf aankleden, en ondertussen altijd wat klieren/spelen, ruim ik de handdoeken en het waterballet in de badkamer op.

Tip 1: Leuke pyjama’s

Ben je nog op zoek naar leuke kinderpyjama’s? Dan raad ik je aan om eens te kijken bij Charlie Choe Sleepwear. Dit is een super leuke online shop met nog leukere pyjama’s. Voor kinderen maar ook voor mama’s en papa’s. Wij zijn in ieder geval fan! De pyjama’s zitten heerlijk en zijn van goede kwaliteit.

Hoe was je dag?

Als iedereen in de pyjama zit dan nemen we de dag door. Ik stel altijd 4 vragen:

  1. Wat maakte je vandaag aan het lachen?
  2. Wat maakte je vandaag aan het huilen of wat vond je niet leuk?
  3. Heb je vandaag iets (speciaals) geleerd?
  4. Wat vond je het leukste van de dag?

Tip 2: Een speciaal momentje voor je kind

Zo nemen we kort de dag door en het is een fijne afsluiting van de dag. Sinds kort maak ik ook gebruik van de Onder-je-kussen-kaartjes. Ik had een doosje gekregen en ben er gewoon mee begonnen. Ontzettend leuk! Met de Onder-je-kussen-kaartjes geef je je kind elke avond voor het slapengaan een prachtig ‘geschenk’. Namelijk: dat het mag zijn wie het is. Dat vinden wij super belangrijk en dat benadruk je met deze kaartjes.

Hoe werkt het?
Tijdens het bedritueel schrijf je op het kaartje wat je aan je kind waardeert en daarna leg je het onder het kussen. Op deze manier help je je kind een sterk gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, zodat het met een stevige basis en veel zelfvertrouwen de wijde wereld in kan stappen. Het is heel simpel maar oh zo leuk en je ziet je kind groeien.

Tip 3: dit zijn onze favoriete voorleesboeken

Elke avond lees ik voor. Het wordt nu wel wat lastiger met de leeftijden dus probeer ik boeken te vinden die voor iedereen leuk zijn. Een aantal leuke voorleesboeken voor alle leeftijden kun je hier vinden: 20x leuke voorleesboeken.

Voorleesboeken

Na het voorlezen is het tijd om te gaan slapen. En te dromen van wederom een heerlijke dag! Slaap lekker lieve kindertjes ❤️

Leestip: Bekijk het dossier ‘kinderen en slapen’ voor tips wanneer je kind niet wil slapen, hoe je de zomertijd inzet, wanneer je overgaat van babybed naar peuterbed of voor meer informatie over nachtmerries.

Ik ben benieuwd naar jullie bedrituelen met de kinderen. Deel ze in de comments hieronder!

De producten in deze blogpost hebben wij gekregen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen