Waar ben je naar opzoek?

Onderzoek bewijst: moeders krijgen minder slaap dan vaders

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Onderzoek bewijst: moeders krijgen minder slaap dan vaders

Ehm maar eigenlijk wisten we dat al toch? Maar eindelijk is het echt bewezen en kun je hiermee je wederhelft om de oren slaan als hij weer eens durft te zeggen dat hij zo moe is. Het krijgen van kinderen zorgt ervoor dat moeders minder slaap krijgen en de vader heeft nergens last van.

Een conversatie tussen moeder en vader:

Vrouw: “Ik ben weer de halve nacht bezig geweest met Lizzy. Ze wilde weer niet slapen…”
Man: “Ik snap het niet hoor dat je zo moe bent. IK heb er niks van gemerkt!”
Vrouw: “Nee logisch. Ze komt altijd aan mijn kant van het bed staan. Het heeft ook geen zin om van plek te wisselen want ze ruikt gewoon waar mama is.”
Man: “Waarom maak je mij dan niet wakker?”
Vrouw: “Dat héb ik gedaan maar jij mompelt een keer en draait je om. Heb ik ook weinig aan.”
Man: “De volgende keer moet je echt duidelijker zijn, dan word ik echt wel wakker…”

Tot zover. Een zinloos gesprek. Herkenbaar? Voor mij wel. Sinds kort voel ik mij weer een beetje levend. Er waren dagen dat ik als een zombie door het huis liep en mij afvroeg wanneer die koters nou eens gingen doorslapen.

Kinderen zorgen voor slaapgebrek

5800 volwassenen zijn voor de studie onder de loep genomen. Hiervoor keken ze onder andere naar het aantal uur dat ze gemiddeld per nacht sliepen en hoe moe ze zich gedurende de dag volende. Uit dit onderzoek bleek dat voor vrouwen onder de 45 jaar de kinderen de voornaamste reden voor het slaapgebrek waren. Vrouwen zonder kinderen bleken gemiddeld zeven a acht uur per nacht te slapen. Van de vrouwen met kinderen kwam maar 48% aan dit aantal uren.

Veertien dagen per maand moe

En het wordt nog erger. De kans op slaapgebrek neemt maar liefst 50% toe bij elk volgend kind dat een vrouw krijgt. Bij het onderzoek gaven vrouwen met kinderen aan dat ze gemiddeld zo’n veertien dagen per maand moeheid voelen. Vrouwen zonder kinderen hebben hier maar elf dagen per maand last van.

En nu goed opletten…

Nu komen de mannen aan bod! Een opvallende uitkomst want het krijgen van kinderen heeft voor mannen onder de 45 jaar… TOTAAL GEEN INVLOED OP HUN NACHTRUST. Gewoon niks, nada, noppes. Ze sliepen niet slechter en voelden zich niet extra moe na het krijgen van kinderen.

Voor mij niets nieuws onder de zon maar dat het totaal geen invloed heeft vind ik opmerkelijk. Ervaren vader het echt zo? Ik zou zeggen: mannen spreek!

Bron: Dr. Oz The Good Life

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Op Curacao wonen: dit moet je regelen!

  • 2 dagen geleden
  • 10 minuten lezen
Wonen

Een onderhoudsarme en duurzame tuin, hoe begin je eraan?

  • 2 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Verre reizen met kinderen

Disney Wish Cruise: een betoverende familievakantie op zee

  • 2 weken geleden
  • 1 minuut lezen