Waar ben je naar opzoek?

Onderzoek effect van roken op een ongeboren baby

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Onderzoek effect van roken op een ongeboren baby

We weten allemaal dat het super slecht is om te roken als je zwanger bent. Je kunt een heel betoog houden over dat het moeilijk is om te stoppen met roker en dat stoppen nog slechter zou zijn maar je maakt mij niks wijs. In een grijs verleden (tot mijn 18e) heb ik ook gerookt maar ik ben nog elke dag blij dat ik er vanaf ben. Ik heb geen begrip voor rokende zwangere vrouwen, sorry. Ik vind het egoïstisch omdat je kindje er niet zelf voor kiest maar jij de keuze voor hem of haar maakt. Er is een onderzoek geweest naar het effect op ongeboren baby’s door het roken tijdens de zwangerschap. Dit zijn de voorlopige resultaten. 

Lees ook: Roken tijdens je zwangerschap

Scans tonen schokkend effect

The Daily Mail meldt dat er opmerkelijke scans zijn gemaakt waarop te zien is hoe schadelijk roken tijdens de zwangerschap is voor de ontwikkeling van een baby. Er zijn ultrasone beelden gemaakt en deze beelden laten zien dat baby’s van rokende moeders hun monden en gezichten veel meer aanraken dan baby’s van niet-rokende moeders.

Het is zo dat foetussen hun monden en gezichten normaal minder aanraken naarmate ze ouder worden en meer ontwikkeld zijn. Het centrale zenuwstelsel van een baby wordt, volgens experts, vertraagd als de moeder tijdens de zwangerschap rookt. Dit is te zien op de scans. Het is niet gek dat doktoren al jaren vrouwen aansporen om te stoppen met roken tijdens hun zwangerschap. De volgende risico’s brengt het met zich mee:

Als je rookt tijdens de zwangerschap:

 • krijgt je baby minder zuurstof en voeding;
 • kunnen de hersenen, longen en andere organen van je baby minder goed ontwikkelen;
 • heb je meer kans op problemen met de placenta;
 • heb je meer kans op een baby met een hazenlip of andere aangeboren afwijkingen;
 • heb je meer kans op een te vroeg geboren of te lichte baby;
 • heb je meer kans op een doodgeboren baby;
 • heb je meer kans op wiegendood;
 • heb je meer kans op longproblemen en oorontstekingen als je kindje ouder is;
 • heb je meer kans op overgewicht als je kind ouder is;
 • heb je meer kans op emotionele problemen of gedragsproblemen als je kind ouder is;
 • heb je meer kans dat je kind zelf ook verslaafd raakt aan roken op latere leeftijd.

Lees ook: Waarom niet roken en drinken tijdens de zwangerschap?

Schokkend beeldmateriaal

Na een uitgebreid onderzoek en een uitgebreid onderzoek door middel van scans, geloven onderzoekers dat de effecten van het roken door de scans kunnen worden aangetoond. Ze willen het beeldmateriaal gebruiken om moeders (to be) te helpen stoppen met roken en ze hiermee aan te moedigen dit toch echt te gaan doen.

Uitgebreid onderzoek

Om dit onderzoek te kunnen doen volgde dokter Reisland, die het onderzoek opgezet heeft, twintig moeders waarvan  vier rokende moeders. Deze rokende moeders staken gemiddeld zo’n 14 sigaretten per dag op. Deze studie is volgens dokter Reisland nog niet voldoende om het hard te maken en de resultaten te bevestigen. Daarvoor moet er een specifieker onderzoek voor de effecten plaatsvinden. Ze brengt dit onderzoek naar buiten omdat ze gelooft dat deze ‘schokkende’ beelden rokende zwangere vrouwen afschrikken zodat ze stoppen met roken.

Wat vind jij van deze studie en schrikt het jou af? Ik ben benieuwd naar je reactie! 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Sinterklaas

Sinterklaas surpise idee: wat kan je maken?

 • 21 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Feestje

Prinsessen kinderfeestje: de gids voor het perfecte feestje

 • 2 dagen geleden
 • 4 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Populaire babynamen 2022: dit zijn de trends!

 • 4 dagen geleden
 • 2 minuten lezen