Waar ben je naar opzoek?

Niet storen, we hebben de CliniClowns op bezoek…

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Niet storen, we hebben de CliniClowns op bezoek…

‘Niet storen, we hebben de CliniClowns op bezoek’ staat er groot op de deur van één van de huiskamers in zorgboerderij de Korenschoof. Achter de deur zit een groep prachtige, speciale kinderen te wachten op wat komen gaat. Waar ze op wachten en wat er komen gaat weten ze niet. En om deze kinderen met een verstandelijke beperking niet nu al te overprikkelen is dat misschien maar goed ook. Voor hen is deze donderdag tot nu toe net als alle donderdagen…

CliniClowns Klein Zintuigen Orkest

CliniClowns Klein Zintuigen Orkest

Achter de deur, in de gang, begint zacht muziek te spelen en het komt steeds wat dichterbij. Als de deur open gaat komen er drie clowns ‘op een fiets’ binnen, de voorste clown heeft een stuur vast, de tweede speelt op een accordeonnetje en de derde clown in rij draagt 2 rode postzakken en een paar klapkrukjes. Het zijn de clowns Tip, Biba en Peer die geen gewone sapperdeflap clowns zijn, maar CliniClowns die gespecialiseerd zijn in het spelen voor en met kinderen met een verstandelijke beperking. Vandaag spelen ze het CliniClowns Klein Zintuigen Orkest en komen in de kamer van de kinderen een postkantoor bouwen. Als het postkantoortje vorm heeft gekregen beginnen de clowns met het sorteren van de post. Er is gelukkig post voor iedereen. De meegebrachte poststukken bestaan uit eenvoudige voorwerpen als een opblaasbare bal, een waaier, aan elkaar geknoopte doekjes, een mooi rood veertje of een ritselend plastic zakje. Stuk voor stuk pakjes waarmee de clowns de zintuigen van de kinderen kunnen prikkelen.

Inspelen op de kinderen

Er wordt door de clowns goed gekeken naar de kinderen, naar de namen en hoe ze reageren. Zo ontstaat er een voorstelling waarin ieder kind zijn eigen ruimte krijgt. Als clown Peer een bal opblaast wordt door een liedje die door de andere twee clowns wordt ingezet al snel duidelijk dat dit pakketje voor Melvin is. Peer bezorgt tijdens het zingen de bal bij Melvin en ze trommelen samen op de maat van de muziek op de bal. Clown Tip heeft een rood veertje op een steeltje voor Daan bij zich en streelt hem zachtjes in zijn gezicht en hals. “Ik heb gelopen mevrouw, ik heb gelopen op het erf” verteld Daan terwijl hij zichtbaar geniet van het mooie rode veertje dat zachtjes zijn huid kriebelt.

Deze kinderen spreken een andere taal, de taal van de zintuigen die ze zo goed ontwikkeld hebben. Zien, horen, ruiken en voelen. De clowns proberen tijdens de voorstelling heel goed te kijken naar elk kind waar hun taal dan precies zit. Het ene kind reageert heel erg op stevige geluiden, een ander reageert door schommelde bewegingen te maken en weer een ander kind geniet heel erg van de wind die door één van de clowns met een waaier over haar heen wordt gewapperd.

Genieten in hun eigen wereld met het CliniClowns Klein Zintuigen Orkest

Er ontstaat tussen de kinderen en de clowns iets van vertrouwen en veiligheid en toch ook iets bijzonders door het theatrale. Zo proberen de clowns in de wereld van de kinderen te kruipen en ze voorzichtig mee te nemen in hun wereld en als dat lukt is het niet alleen genieten voor de kinderen, maar ook genieten voor de clowns dat de kinderen dat kunnen ondergaan.

Het is voor deze kinderen erg belangrijk dat de CliniClowns bij ze op bezoek komen. De kinderen hebben niet de mogelijkheid om naar een theater of bioscoop te gaan. Alleen door de reis er naartoe zouden ze al te veel overprikkeld worden. Daarom is het ook zo prachtig dat de CliniClowns met 12 Klein Zintuigen Orkesten door het land reizen om de voorstelling te spelen bij de kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving van de zorggroep.  En het is geweldig om de clowns aan het werk te mogen zien. De passie en de liefde zodra ze de kinderen zien spat van hun af en is werkelijk voelbaar in de hele kamer.

➡ Wij vinden het werk van de CliniClowns heel belangrijk en ondersteunen dit met veel liefde. Wil jij het (ook) mede mogelijk maken dat CliniClowns dit soort ontspanning en verlichting kan bieden aan kinderen met een verstandelijke of meervoudige handicap Steun CliniClowns dan met een donatie! Daar maak je heel veel kinderen (én ouders) ontzettend blij mee! ♥️

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Marjolijn zei

  Geweldig werk! Zeer waardevol

 • Petra zei

  Supermooi werk wat de Cliniclowns doen, zo ontzettend waardevol! En heel goed dat Love2bemama dit ondersteunt. Ga vooral zo door, opdat jullie nog maar veel liefde mogen uitdelen! ❤️

 • Hetty zei

  Wat ontzettend fijn dat er mensen zijn die dit doen om het voor deze kinderen mogelijk te maken toch even te genieten. Blijf zo doorgaan!

 • Fardau zei

  De cliniclowns is zo’n fantastisch groep mensen! Begin van dit jaar heb ik ze real life meegemaakt toen onze jongste zoon opgenomen is. Ik vond het zo ongelooflijk knap om te zien dat er zo de tijd werd genomen voor elk individueel kind. Echt heel bijzonder. Mijn hart hebben ze veroverd!

 • Serena zei

  Goed bezig die clowns! Onmisbaar

 • Marian zei

  Fantastisch werk van de CliniClowns!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 2 maanden geleden
 • 12 minuten lezen