Waar ben je naar opzoek?

De natuur in met kinderen gedoe? Nee hoor!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De natuur in met kinderen gedoe? Nee hoor!

Soms lijkt het een hele drempel, met je kinderen de natuur in. Tal van redenen om niet te gaan. Misschien houden je kinderen niet van een boswandeling, of je hebt zelf geen verstand van de natuur. En het is natuurlijk ook wel een gedoe en het kost best veel tijd. Maar is dat eigenlijk wel echt zo?

Op pad

Natuurlijk, er zijn uitzonderingen, maar voor bijna alle kinderen is er wel iets leuks te verzinnen in de natuur. Je moet soms alleen je verwachtingen wat aanpassen. Want misschien kijk jij uit naar een stevige boswandeling, maar is dat voor je kind van vijf echt nog iets te veel gevraagd. Op zo’n moment beleef je er beide meer plezier aan, wanneer je je aanpast en de korte route neemt.

Lees ook: Buiten spelen voor gezonde ogen

Ik hou zelf ook van flinke wandelingen in de natuur, maar sinds ik kinderen heb, is me opgevallen dat we over 2,5 kilometer, rustig anderhalf uur doen. Deels omdat de jongste met haar 3 jaar nog niet zo snel loopt, maar vooral omdat we er alle tijd voor uittrekken om leuke dingen te doen onderweg.

De ene keer nemen we een zoekkaart mee om te bekijken welke blaadjes of diersporen we vinden. De andere keer ontdekken we allemaal kikkers, of gaan we op zoek naar kleuren. En nieuw voor ons is dat nu soms de slackline meegaat. Dat is een soort transportband die je tussen twee bomen spant en waarover je dan kan balanceren. Leuk voor peuters maar ook voor tieners. Voor competitieve kids bedenk je onderweg wedstrijdjes: Wie is het eerste op de heuvel, wie vindt het grootste blad, wie vindt het eerst een beestje. Mogelijkheden genoeg! En voor de creatievelingen ga je op zoek naar natuurlijke knutselmaterialen die je mee naar huis neemt. Of je maakt op de grond een “schilderij” met natuurlijke materialen. Je legt vier stokjes op de grond die de lijst vormen, en daarbinnen kun je allerlei natuurlijke materialen op een mooie manier rangschikken. En wat dacht je van hutten bouwen!

Lees ook de andere blog van Reinate: “Kijk nou wat ik heb gevonden! Twee padden. Op elkaar! Mooi hè?!”

Met baby’s en dreumesen de natuur beleven lijkt een grotere drempel. Maar vergeet niet dat zij heel zintuigelijk de wereld ontdekken. Kijk daarom eens naar de dieren die je onderweg tegenkomt, laat ze voelen aan het gras (in de zomer natuurlijk met blote voeten!) of wijs eens kriebelbeestjes aan zoals pissebedden of lieveheersbeestjes.

Wat neem je mee?

Het is heel eenvoudig wat materialen te verzamelen die je mee kunt nemen op je tocht de natuur in. Bijvoorbeeld eierdozen die je aan de binnenkant verschillende kleuren hebt gegeven. Deze kleuren moeten de kinderen dan zoeken en verzamelen in hun eierdoos. Zoekkaarten zijn er voor veel verschillende soorten planten en dieren. Of neem eens een loeppotje of een vergrootglas mee. Een tas om bladeren in te verzamelen en mee naar huis te nemen vinden veel kinderen al erg leuk. Of een opdrachtenvel voor een scavenger hunt (even googelen en uitprinten maar!). Allemaal eenvoudige materialen.

Lees ook: Een dagje uit: wat moet je niet vergeten?

In de natuur is genoeg te beleven voor elke leeftijd. Op deze manier zijn jullie lekker in de frisse buitenlucht en krijgen de kinderen volop beweging. En mooi meegenomen: Het is nog gratis ook!

Hier nog een aantal tips voor een geslaagd uitstapje in de natuur:

 • Breng je lunch mee en ga picknicken in de natuur, succes gegarandeerd!
 • Zorg voor zowel je kids als jezelf voor laagjes kleding, dan kun je altijd iets uittrekken als je het te warm krijgt.
 • Goede schoenen of laarzen zijn essentieel als je lekker wilt wandelen, ook voor kinderen.
 • Neem telkens andere spullen mee (zoals loeppot, scavengerhunt etc.). Door deze spullen telkens af te wisselen, blijven ze interessant voor kinderen.
 • Weet je zelf eigenlijk niets van de natuur? Des te leuker! Dan ga je samen met je kinderen ontdekken wat er allemaal te beleven valt. Ontdek waar je de meeste beestjes kan vinden. En weet je de naam van het beestje niet? Verzin dan gewoon zelf een naam of zoek hem samen op!

Veel plezier gewenst!


Reinate Bruins Slot was als kind al gefascineerd door de natuur. Na haar carrière als ecoloog startte ze met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven. Hiervoor heeft ze zelf een buitenbed ontwikkeld. Tegenwoordig is ze eigenaar van Ik & Buiten en geeft ze trainingen en workshops over natuurlijk buitenspelen aan kinderopvang en gastouders. De eenvoud van natuurbeleving is daarbij het belangrijkst. Ook haar eigen zoon (6) en dochter (3) zijn dol op planten, beestjes en buitenspelen. Voor Love2BeMama schrijft Reinate een serie blogs over kinderen en buitenspelen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen