Waar ben je naar opzoek?

Moeders die kunstvoeding geven voelen zich schuldig

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Moeders die kunstvoeding geven voelen zich schuldig

Uit onderzoek is gebleken dat moeders die kunstvoeding geven zich schuldig voelen. Deze moeder heeft het gevoel dat ze gestigmatiseerd wordt en dat ze haar keuze voor kunstvoeding steeds moet verdedigen. De enquete van de universiteit van Liverpool is gehouden onder 1600 pas bevallen moeders.

Lees ook: Ik moet je wat vertellen over het moederschap…

Negatieve gevoelens

In het onderzoek gingen de onderzoekers bij 1600 kersverse mama’s na of er een verschil is tussen vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen die flesvoeding geven of de combinatie borstvoeding en kunstvoeding. Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen die kunstvoeding geven daar negatieve gevoelens bij ervaren.

67% van de kunstvoedende moeders voelt zich schuldig, 68% voelt zich gestigmatiseerd en 76% heeft regelmatig het gevoel dat ze haar keuze moet verdedigen. Ik vind dit nogal hoge cijfers en schrik daar best wel van.

Geen goede moeder

Vrouwen die vooraf het idee hadden om borstvoeding te gaan geven maar dit toch niet waar konden maken hebben het meeste last van schuldgevoelens. Ze schamen zich zelfs om de overstap van hun keuze tegen anderen te vertellen. Ze hebben vaak, onterecht, het gevoel dat ze geen goede moeder zijn.

Lees ook: 7x borstvoeding promoten doe je NIET zo

Breast is best?!

Borstvoeding geven is nog altijd een heel goed idee en een gezonde keuze voor je kind. Dit mag natuurlijk gepromoot worden maar de onderzoekers geven ook aan dat de balans wel goed moet blijven. De ‘breast is best’ campagnes zijn heel goed maar doen in veel gevallen meer kwaad dan de bedoeling is. Omdat vrouwen die kunstvoeding geven zich nog schuldigere gaan voelen.

Onderzoeker Victoria Fallon vindt dat men voorzichtig moet zijn in het woordgebruik in toekomstige campagnes. “We moeten ook moeders die niet borstvoeding beter steunen”, besluit ze.

Bron hoofdbeeld: Stockfresh – Bron: HLN.be

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Wendy zei

  Als mama waar borstvoeding niet lukte en dus overging naar kunstveiling herken ik hier wel wat in. Ook nu voel ik bijna de nijging om te type waarom!

  Zelf heb ik helemaal geen schuldgevoel naar mezelf of naar mijn kind. Ik sta compleet achter de keuzen.

  Wel merk ik tegen over andere vooral ook nieuwe moeders dat er een soort schuldgevoel af en toe wordt gecreëerd. Door blikken en opmerkingen als je verteld dat je geen borstvoeding geeft. Of je er dan niet bij hoort of dat je je kind te kort doet dat gevoel. Heel naar en misschien ook wel heel onbewust.

  Sommige vrouwen hebben het namelijk heel zwaar als het niet lukt. Ook aan mij werd gevraagd of ik het wel mentaal kon verwerken. Ik stond op moment 1 er achter voor onze reden. Ik snap dus heel goed de uitkomsten van dit onderzoek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over baby’s en opvoeden

Zonnebrand voor je baby en tips voor het gebruik

 • 9 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Gezondheid

Plasticvrij poetsen met tandpasta tabletten van CHOOSE

 • 13 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Gezondheid

Producten met eiwitten en gezonde vetten

 • 17 uur geleden
 • 3 minuten lezen