Waar ben je naar opzoek?

Moeders, doe niet zo moeilijk!

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Moeders, doe niet zo moeilijk!

Word jij als moeder soms ook wel eens gek van alle keuzes die je kunt maken? En alles wat je voor de voeten gegooid wordt over hoe het zou moeten? Ik moet wat toegeven… Ik wel! Ik heb al vele wegen bewandeld maar ik ben erachter dat ik mijn eigen ding moet doen als het gaat om mijn kinderen; opvoeden, eten, slapen, spelen. Natuurlijk in overleg met mijn man maar ik volg mijn eigen gevoel en we trekken ONS plan. Scheelt mij een hoop keuzestress en het maakt het allemaal weer wat simpeler. 

De ochtend is begonnen...
De ochtend is begonnen…

Een goede start in de ochtend is het halve werk

De ochtenden zijn bij ons hectisch. Mijn man werkt onregelmatig waardoor hij de ene keer wel thuis is, dat is voor mij een verademing, en de andere keer niet. Dan ben ik alleen met de kids. Ik ga dan extra vroeg uit bed anders red ik het niet om alles in voor 8 uur ‘up and running’ te hebben. Dit gaat vaak gepaard met een hoop getreuzel!

Opschieten, loop nou door, trek je kleren aan, poets je tanden, eet je bord leeg, drink je melk op…

De oudste gaat naar school (groep 2) en de middelste gaat vier dagdelen naar de peuterspeelzaal, waarvan twee ochtenden. Als mijn man er niet is dan moet al het kroost mee naar school. De ochtenden zijn niet alleen hectisch, ze beginnen ook vroeg. Al voordat mijn wekker gaat staat er wel iemand naast mijn bed…
Ik lijd aan chronisch slaapgebrek kan ik je zeggen. Welke moeder niet trouwens?

Als ik al 10 minuten langer in mijn bed blijf liggen loop ik achter de feiten aan. Ik ben er wel achter dat ik dat niet moet doen. Een goede start is het halve werk! Om half 7 gaat mijn wekker, om 7 uur ben ik aangekleed en om half 8 zit iedereen aangekleed aan het ontbijt. Voor die tijd zet ik ze voor de televisie (ohhhh!) zodat ik mijzelf rustig aan kan kleden. Ze krijgen dan alvast een beker melk en de jongste telg krijgt een papfles van melk en Brinta. Een vast ritueel!

De ochtend is begonnen!

Aan tafel!
Voor het ontbijt wordt er nog gekleurd!

Niet doorslaan

Ik wil niet doorslaan in de hypes van nu als het gaat om Powerfood en alleen maar gezond eten. Af en toe neig ik daar wel een beetje naar… Mijn moeder kon dat vroeger heel goed. Dan had ze weer eens in de Libelle gelezen dat zus of zo goed was en meteen kregen wij dat voorgeschoteld… zo aten we bijvoorbeeld jaren achter elkaar alleen maar kip. Was goed dus dan aten we dat!

Nu ik kinderen heb ben ik mij wel bewust van wat ik ze geef. Ik kook niet met pakjes en zakjes en ik weet echt wel wat suikers niet goed zijn. Wat ik zelf vroeger thuis kreeg is wel de basis die ik mijn kinderen mee wil geven. Daarbij geef ik ze de basisvoeding zoals melk, brood, zuivel, eieren, granen en daarbij gebruik ik zoveel mogelijk de Schijf van Vijf. Melk is voor mijn kinderen vertrouwd, daar beginnen we de dag ook mee (warm met pap of koud uit een glas) en ik vind het een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon wat hoort bij de vaste rituelen bij ons thuis.

Ik wil mij niet blind staren op wat goed zou moeten zijn. Uiteindelijk weet je zelf écht wel wat wel en niet goed is voor je gezin.

Door de basisvoeding te hanteren krijg ik meer overzicht. Het kost heel veel tijd om tot in de puntjes uit te zoeken wat wel en niet verantwoord is. Die tijd heb ik simpelweg niet want ik werk vanuit huis en run mijn gezin. De overige taken die daarbij komen kijken wil ik zo simpel mogelijk houden. Ik kies voor gewoon goed en gezond eten!

Mijn tips voor een gewoon goed en gezonde lunch die ook nog eens gezellig is:

 • Een boterham (vaak eten ze er wel meer) met een keuze in hartig én bij de tweede boterham een keuze in zoet. Wij eten standaard bruin of donker brood. Van jongs af aan zijn ze dat gewend.
 • Om ze te stimuleren hun brood zo gezond mogelijk te beleggen zet ik vaak tomaatjes en komkommer op tafel. Met een gekookt eitje erbij is een broodje gezond zo gemaakt.
 • Ik stimuleer ze wel om het meest gezonde beleg te kiezen.
 • Eén beker melk of zuivel.
 • Een eitje koken voor bij de lunch.
 • Om ze te stimuleren groente en fruit te eten maak ik regelmatig fruithapjes. Met een leuke satéprikker erin eten ze het met meer plezier dan kaal uit de hand.
 • Ik push ze niet om hun bord leeg te eten. Hebben ze genoeg, dan is het klaar. Ze geven het zelf wel aan en overdag krijgen ze genoeg groenten en fruit. Ik heb geen zin in strijd!

Maken wij moeders het onszelf niet vaak te lastig? Kiezen voor de makkelijkste weg maakt het voor mij veel makkelijker!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Geldzaken

Budgettips huishouden: 8 geldbesparende tips!

 • 9 uur geleden
 • 5 minuten lezen
Tieners & Pubers

De lichamelijke ontwikkeling van een puber

 • 12 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Tieners & Pubers

12 jaar kind en alle ontwikkelingsfases

 • 1 dag geleden
 • 2 minuten lezen