Waar ben je naar opzoek?

Moeder zijn is geweldig! …toch?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Moeder zijn is geweldig! …toch?

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik ongelofelijk veel van mijn kinderen houd en dat dit verhaal daar helemaal los van staat. Dit gaat over mij, niet over hen. Vandaag sprak ik een oud klasgenoot en moeder van een actief ventje van 6. We kletsten wat, zoals je doet met iemand die je al een tijd niet gesproken hebt en spraken daarbij uiteraard ook over onze kinderen en het moederschap. Over het moeder zijn…

‘t is best heftig dat moeder zijn

Zoals elke moeder zijn wij trots en vertellen we elkaar alle leuke dingen over onze kleintjes. Totdat we allebei toegeven dat het ook best heftig is. En dan heb ik het niet alleen over de slapeloze nachten, de momenten waarop je kinderen het niet met je eens zijn of dat wanneer je haast hebt zij opeens alle tijd van de wereld hebben.
Nee, ik heb het over de ruimte die je zelf als moeder/mens nodig hebt. 
Hoe goed je je ook voorbereid op het moederschap er zijn een aantal dingen waarop je je niet kunt voorbereiden.

Lees ook: 30 waarheden over het moederschap

Toen ik voor de eerste keer moeder werd, werd ik overspoeld met liefde voor dat mooie mensje, maar ook met een berg onzekerheid en verslagenheid. Want wat bleef er van mij over in al dit luiergeweld? Soms verlang ik zo naar de tijd dat ik nog geen kinderen had. Natuurlijk zou ik ze voor geen goud willen missen, maar ik mis mezelf! Het kostte mij meer dan een jaar om weer wat van mezelf terug te vinden. Bij baby nummer 2 begon het hele verhaal weer opnieuw #dithaddenwetochaleensgedaan?

Worstelen met gevoelens

De mensen om mij heen weten hoe ik geworsteld heb met deze gevoelens en mijn “mamalijf”. Daar kwam ook nog eens een berg schuldgevoel bij, want maakte dit mij niet een slechte moeder? Hoor ik niet op een roze wolk zitten? En ja; dat lichaam is TOTAAL onherkenbaar, maar je krijgt er toch zoiets moois voor terug?

#lovemylife

Bekijk de Facebook pagina of het Instagram account van een gemiddelde moeder en je ziet kiekjes van hun kinderen die plezier hebben en leest over hoe gewèldig hun dag was. #lovemylife 

Dat kàn nooit de enige waarheid zijn. Het lijkt alleen een taboe om de waarheid te benoemen.

We kennen allemaal die ouders die er opeens 10 jaar ouder uitzien en het liefst nog in slaap vallen wanneer ze bij de Appie in de rij staan, maar die wel zeggen dat het sùper goed gaat. Het is het mooiste wat ze ooit overkomen is! En ja, “klagen” over het grootste wonder op de wereld is een no-go.

De waarheid is echt anders. Mijn waarheid is anders.

Er zijn ontelbare momenten waarop ik het niet meer weet. Waarop ik even geen zin heb om verstoppertje te spelen of me pedagogisch verantwoord te gedragen.
Als het ‘donker’ is in mijn hoofd wil ik me kunnen verstoppen zonder dat er een vrolijke kleuter achter me aan komt: “Maaaaamaaaa, waar ben je?” 

Na honderden herhalingen van Brandweerman Sam, Shimmer en Shine en het irritante stemmetje van Peppa Pig wil ik wel weer eens voelen hoe het is om wakker te worden en me druk te maken over zaken die alleen mij aangaan. Noem het egoïstisch maar het is zo.

Wakker worden omdat ik uitgeslapen ben en niet omdat er een dreumes is die besloten heeft dat 6:00 uur een goed moment is om de dag te beginnen.

We hebben toch allemaal momenten waarop je je oogappeltjes even offline zou willen zetten? Laten we dan alsjeblieft niet meer doen alsof dat niet zo is.

Lees ook: Het moederschap is zo verschrikkelijk ondankbaar

Zwanger zijn is echt niet altijd even prachtig en bevallen is gewoon de HEL!!!!
En moeder zijn is echt de zwaarste taak die ik ooit gehad heb.
Zullen we afspreken dat we naar elkaar luisteren en aan een ander toe gaan geven dat het niet alleen maar leuk is? Dat het geen klagen is wanneer je even je verhaal kwijt moet? Even stoom afblazen en weer door, want je doet alles voor die mini mensjes, maar soms is het even (of wat langer) kut*! 

* Hiermee bedoel ik uiteraard de afkorting Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Om het pedagogisch verantwoord te houden.


 

Dit is een gastblog van mama Marleen. Omdat ze graag haar ei kwijt wilde en wij, van Love2BeMama helemaal achter haar betoog staan, bieden haar dit podium.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Anja zei

  Ik ben zo blij dat ik deze gevoelens niet alleen heb, ik dacht dat ik een slechte moeder was…

 • Petra zei

  Geweldig geschreven lieve marleen
  Ik kan mij hier helemaal in vinden.
  Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hier heel anders over denken.
  Maar ik vind jou een top moeder en een top nicht die gewoon haar hart opent. Dikke duim van mij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen