Waar ben je naar opzoek?

Hoogopgeleide moeders drinken meer dan goed voor hen is…

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Hoogopgeleide moeders drinken meer dan goed voor hen is…
wijngebruik onder moeders
Bron beeld: Pixababy

Daar zitten we dan. Heerlijk in het eerste voorjaarszonnetje. Net onze prinsesjes van school gehaald en besluiten om de boel de boel te laten en de markt op te wandelen voor een dikke vette portie kibbeling. Zodra we ons hebben geïnstalleerd op de houten bankjes, vraagt de jongste telg of ze iets te drinken mag. “Natuurlijk liefje”, zeg ik. Aan mijn vriendin vraag ik of zij misschien ook iets te drinken wil. “Nee hoor dank je. Alleen als ze wijn verkopen!”, grapt ze erachteraan. Om het hardst lachen we en terwijl ik op mijn horloge kijk, roep ik haar toe: “Kan makkelijk! De vijf zit in de klok!” Ze kijkt op haar beurt op het klokje en schaterlacht. De wijzers van de klok geven 12:55 aan…

We nemen er nog eentje!

Ik lach mee en bedenk me dat ik er ook best eentje zou lusten. Dat spaarzame moment dat de kinderen even rustig aan het visje zitten, ik de zon op mijn gezicht voel schijnen en in het goede gezelschap van een fijne vriendin de wereld verbeter, leent zich er fantastisch voor. Is toch even anders met een glaasje appelsap of muntthee. Tegelijk schrik ik van deze gedachte en denk terug aan een artikel welke ik een tijdje geleden heb gelezen in de Linda: We nemen er nog eentje.

De cijfers liegen niet, vooral hoogopgeleide moeders drinken meer dan goed voor hen is. “Mijn vriendinnen en ik grappen dat onze kinderen ons aan de drank brengen.” Mariëlle Brenninkmeijer, hulpverlener bij alcoholdebaas.nl, vertelt in dit artikel: “Er is een hoop onvrede in het leven van vrouwen tussen de dertig en vijftig. Moeilijkheden met kinderen, spanningen in je huwelijk, de misschien wel uitgebleven carrière, ouder wordende ouders èn dealen met je eigen veroudering: wàt het ook is, het voelt al snel alsof je dat wijntje verdient. Recente cijfers wijzen uit dat hoger opgeleide vrouwen meer drinken dan lager opgeleide. Het geeft een hoop druk om àlle ballen hoog te houden. Hoger opgeleide vrouwen beginnen met name met drinken in de tropenjaren. Alcohol is de meest voor de hand liggende en sociaal geaccepteerde middel om in te zetten als we te maken krijgen met stress. Er is simpelweg geen tijd meer om tussendoor een dutje te doen of een wandeling te maken. Daarom grijpen we maar al te snel naar de fles.”

Probleem of ophef?

“Is dat dan een probleem?”, vraagt een andere vriendin wanneer ik met haar mijn verontrusting deel. “Of maken we er gewoon een probleem van? Wijn hoort er toch gewoon bij?” Ik lach met haar mee en stel mezelf gerust door te denken dat ik heus wel zonder kan en dat het er gewoon bij hoort. Moeders die niet meedoen met ‘ons’ wijntje vinden we stiekem een beetje saai. Heerlijk toch die salade tijdens de lunch met een sauvignon blanc en nog even samen een wijntje om de dag door te spreken wanneer we de kinderen komen halen op hun speeldate. Bij ons op het schoolplein staat wijn voor sociaal en geaccepteerd. ‘Wij’ hebben het nodig en ‘wij’ verdienen het. En ja, ‘wij’ zijn over het algemeen allemaal hoog opgeleid met goede banen en heel veel ballen om in de lucht te houden.

Wanneer wordt drankgebruik dan echt een probleem? Dat is voor iedereen anders, maar wanneer ik mijn hand in eigen boezem steek, moet ik toch bekennen dat ook ik misschien meer drink dan me lief is. Verhalen over een fles wijn open trekken tijdens het middagdutje van je kind is gelukkig een ver van mijn bed show, maar de schaamte om wijn in je eentje te drinken ben ik allang voorbij. Grappig als ik terugkijk op bijvoorbeeld mijn studententijd. In je eentje een wijntje nuttigen, kon ik me destijds niet voorstellen! Ik vond dat zielig.

Dus misschien ben ik nu ook wel een beetje zielig… Aan het einde van de dag, vind ik regelmatig dat het tijd is voor een wijntje. Gewoon omdat ik het heb verdiend. Omdat mijn mede-moeders op de app beginnen te grappen of het al 17:00 is geweest of dat ik de eerste wijntjes van de dag al voorbij zie komen op Instagram of Facebook.
En zo praat ik het dan goed voor mezelf.
En toch, toen ik vorig jaar in de zomer een keer rond 17:00 in de tuin mijn wijntje pak, terwijl mijn kinderen lief aan het spelen zijn, vraag ik me af waar ik mee bezig ben. Ik doe het wijntje namelijk niet in een wijnglas, maar waterglas. Omdat ik me kan voorstellen dat de buurvrouw dingen kan gaan denken over mij als ze per ongeluk bij mij de tuin in kijkt. Ergens besef ik me dus wel dat het een beetje raar is. En tòch doe ik het nog met grote regelmaat. Zeker nu de zon weer begint te schijnen. En mijn mede-hoogopgeleide-moeders doen lekker met mij mee. Hè; gezellig!

Ik heb een wijntje verdiend

Mariëlle zegt hierover: “Het punt is dat drankgebruik vaak ‘leuk’ gevonden wordt. Met name onder hoog opgeleide vrouwen en zeker als die ook nog eens gepaard gaat met status en goed in de slappe was zitten. In tegenstelling tot slaap -of kalmeringspillen wordt overmatig drankgebruik, en die grens ligt voor vrouwen op twee glazen per dag, als onschuldig bestempeld. En dat terwijl twee glazen al verstrekkende gevolgen kunnen hebben.”
Een reden van het verontrustende alcoholgebruik kan zijn dat het eigenlijk een vorm is van rebelleren. Wij moeders moeten allemaal al zoveel. Het is een legale vorm om te ontsnappen aan het leven waarin we van alles moeten. En het bindt de moeders. Niks fijner dan samen een fles wijn opentrekken en zeggen hoe zwaar je het hebt. ‘Ik heb een wijntje nodig’ staat gelijk aan ‘Ik werk hard en heb die wijn verdiend’.
Best verontrustend hè als je er zo naar kijkt.
Volgende keer dat we een fles wijn opentrekken misschien toch maar eens bespreekbaar maken. Maar nu eerst een wijntje; omdat ik hem heb verdiend!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
  • Jan zei

    Interessant artikel. Zelf ben ik verslaafd aan alcohol en drugs en na een opname in een kliniek ben ik gestopt met gebruik van beide. Op mijn blog schrijf ik hier over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen
Podcast

Wil je horen: 5x podcasts voor op (thuis)vakantie

  • 3 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Zomerse activiteiten

Waarom de zomer zoveel beter is nu kinderen ouder zijn

  • 5 dagen geleden
  • 6 minuten lezen