Waar ben je naar opzoek?

Mama is het zat! + tips

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Mama is het zat! + tips

Waar BLIJHIJHIJFF je nou? vraag ik gierend van het huilen. Ik bel manlief op als hij vijf minuten over de toegezegde thuiskomtijd heen is. Ik kom er nú aan, bijna thuis. Het verbaasd me dat ie überhaupt verstaat wat ik zeg.

Het is vrijdagmiddag, 30 graden, eindelijk zomer. Ik zit thuis in tranen op de bank met de gordijnen dicht. Niet echt een perfecte zomerdag. Mijn peuterzoon van 2,5 zeurt om “Plopperdeplop computer” en mijn kersverse baby van 5 weken besloot zijn gehele maaginhoud over me heen te kotsen. Ook heb ik het bloedheet.

Als man thuiskomt schiet hij meteen in de actie-modus. Na een korte check –wat is er aan de hand, hoe slecht is ze eraan toe– zet hij me onder de douche en gaat hij zelf aan de slag met eten koken. We eten, ik drink een paar glazen wijn –correctie- bijna een hele fles leeg en mag vroeg naar bed zonder baby. De volgende dag zeggen we onze sociale afspraken af, gaan we het bos in en eten we ijsjes. Alles is weer goed.

Mama is het zat!

Soortgelijke situatie zal voor iedere moeder herkenbaar zijn. Dat het gewoon teveel is, te druk, te warm, te… In de rimram van het dagelijks leven, werken, sociale contacten, mobiele telefoons, tablets hebben we het ondertussen megadruk gekregen. Tel daar nog een paar aandacht eisende prachtkinderen bij op en je hebt een kleine vulkaan die af en toe moet barsten. Wat mij gebeurde die vrijdagmiddag.

Ondanks dat het vervelend is, heeft het ook allemaal een reden; de lucht wordt geklaard en je kunt er na een flinke huilbui/klaagsessie weer tegenaan. Het is onvermijdbaar dat je het af en toe even flink zat bent maar met onderstaande tips hou je het in ieder geval een stuk langer vol.

Tips van een ervaren mama

Tip 1: Communiceer

Praat, communiceer met je partner, familie, vrienden en vriendinnen als je je rot voelt. Vooral die eerste is belangrijk want tenslotte heb je die kids samen en kan hij/zij je overnemen als je er tijdelijk even doorheen zit.

Tip 2: Zorg goed voor jezelf

Ga lekker naar buiten, eet gezond, slik vitamines in tijden van vermoeidheid (visolie), slaap, ga iets doen (alleen!) waar jij blij van wordt en eet bergen chocola (want endorfine). Zorg dus goed voor jezelf, want blije mama = blij kind!

Tip 3: Lang leve een middagdutje

Ik las laatst een interview met een professor die onderzoek heeft gedaan naar slapen en daaruit bleek dat de meeste mensen chronisch tekort slapen. De perfecte slaaptijd ligt tussen de 7 en 8 uur aaneengesloten per nacht. Goed… dat kun je dus wel vergeten als je een baby hebt. En later is er vaak ook nog van alles waardoor je wordt gestoord tijdens je welverdiende nachtrust, tanden, zindelijk worden, nachtmerries enz.

Kortom, zorg dat je toch die uurtjes bij elkaar sprokkelt. Diezelfde professor was fan van middagdutjes, ik ook.

Tip 4: Schakel hulp in

Opa’s en oma’s, de opvang, vrienden, buren, je kunt ze allemaal inschakelen voor hulp. En waarschijnlijk helpen ze je graag. Ga niet schoonmaken als je kids de deur uit zijn, maar ga slapen, kijk een serie of lees een boek. Mijn beste beslissing van de laatste tijd is om een schoonmaakster te nemen.

Tip 5: Knuffel en lach

Relativeren is belangrijk. Je leeft maar 1x dus probeer niet te lang te blijven hangen in een negatieve bui. Dus elke dag, knuffel en lach, daar wordt je blij van en je man en kinderen ook!

En wat doe jij om een vrolijke, fitte mama te blijven? Tips en tricks zijn welkom!

Deze blog is geschreven door Maike Gerritsen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • annette zei

  Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die zich zo voelt…
  Wat helpt is een dagboek bij te houden voor de kinderen (misschien nooit geven). Je kunt je frustraties kwijt en omdat het dagboek gericht is aan de kids breng je gelijk de nodige nuances aan…het duurt soms ff om de nuances te vinden maar het relativeert de situatie direct. Alleen liefde no matter what!

 • sandra zei

  heel herkenbaar dit, onze jongste is nu ook naar school. Dus mamatijd komt (gelukkig) weer een beetje terug. Manlief en ik hebben dan ook besloten om samen een ochtend te gaan sporten. Net deze week mee begonnen en erg ontspannend!

 • Henny zei

  Heel herkenbaar dit. Het is gewoon erg druk. Ik ga 1 keer in de week sporten, zumba. Ik vind dit heerlijk. Mijn hoofdleegmaken met dans en muziek. Ik had laatst ook z ‘n moment enmanlf blee bije kideenik ben op de fiets gestapt en heb een flink eind gefietst. Ik kwam weer blij terug, heerlijk om op zo ‘n manier je hoofd leeg te maken en even de boel de boel te laten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 2 maanden geleden
 • 12 minuten lezen