Waar ben je naar opzoek?

Wanneer leert een kind klokkijken?

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wanneer leert een kind klokkijken?

Klokkijken wordt al vroegtijdig aangeboden op de basisschool. Klokkijken heeft niet alleen maar te maken met ‘de klok’. Tijd is een breed begrip. Het is goed voor kinderen om spelenderwijs te leren klokkijken en bezig te zijn met de tijd. Zo worden ze zich bewust van tijd en hoe lang iets duurt. Het is ook heel handig voor kinderen die elke ochtend te vroeg aan je bed staan. Geef ze een wekker en leer ze dat ze niet eerder beneden mogen komen totdat er een bepaald getal op het schermpje staat. Zo leren ze al op een vroegtijdige en simpele manier wat over het begrip ‘de tijd’.

Wanneer leert een kind klokkijken op school?

Klokkijken wordt op school aangeleerd maar natuurlijk kun je er thuis ook spelenderwijs mee aan de slag gaan. Klokkijken is meer dan alleen maar leren hoe laat het is. Klokkijken is een breder begrip en start al in groep 1. In het schema hieronder staat wanneer kinderen beginnen met het begrip tijd en op wat voor manier.

Groep 1: In groep 1 gaan de kinderen kennismaken met seizoenen en de dagen van de week.

Groep 2: In groep 2 gaan kinderen leren de te dagdelen benoemen en tijdaanduidingen te gebruiken: eerder/later/gisteren.

Groep 3: In groep 3 leren de kinderen hele en halve uren te herkennen en te benoemen met een analoge klok (de ouderwetse wijzerklok).

Groep 4: In groep 4 gaan kinderen aan de slag met kwartieren en, afhankelijk van de rekenmethode die een school gebruikt, 5 voor/over heel en half. Ook maken ze kennis met een digitale klok.

Groep 5: In groep 5 leren kinderen de uren, minuten en seconden op een wijzerklok (analoog) en een digitale klok.

Mijn eerste horloge

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik mijn eerste horloge kreeg. Dat was in groep 5 en het was een Flik Flak horloge die ik jarenlang droeg. Flik Flak herinnert mij aan mijn kindertijd. Flik Flak bestaat al sinds 1987 en is ontwikkeld als een horloge dat meer was dan een gewoon kinderhorloge. Het merk Flik Flak was het allereerste merk van kinderhorloges dat specifiek bedoeld was om de klok te leren lezen en om te zorgen dat dit een leuke ervaring voor kinderen zou worden. Het was van een unieke kwaliteit en werd al snel het meest verkochte kinderhorloge ter wereld. En nu in 2015 bestaat Flik Flak nog steeds en gaat hij met zijn tijd mee.

Spelenderwijs leren klokkijken

Het is niet gek dat het eerste horloge van mijn kinderen ook een Flik Flak horloge is geworden. Inmiddels zijn mijn kinderen de trotse bezitters van het educatieve horloge. Van jongs af aan wil ik ze spelenderwijs meer leren over tijd. Ze vragen ook geregeld hoe laat het is of hoe lang iets duurt. Ik speel daarop in met een horloge. Flik Flak gaat met zijn tijd mee en haalt inspiratie uit kwaliteit, tijd, mode en de smaak van kinderen. Ze hebben dan ook gekozen voor een Cars en een Frozen horloge omdat ze daar nou eenmaal weg van zijn!

hoe leer ik mijn kind klokkijken

Leer klokkijken met Flik en Flak

Met Flik en Flak kunnen kinderen snel ontdekken hoe gemakkelijk kloklezen is. Met Flik en Flak kun je ook plezier maken, online een kleurboek downloaden en educatieve spelletjes spelen om te testen hoeveel je al weet over tijd. Flik en Flak staan voor de wijzers op het horloge. Flik heeft lange benen en het is Fliks taak om de minuten aan te wijzen. Om de 60 seconden gaat hij een stap vooruit. Als Flak één keer de wijzerplaat rond is gegaan, is het een uur verder. Flik doet het wat rustiger aan en springt elk uur vooruit om een nieuw uur aan te wijzen.

Tips voor thuis: Klokkijken

Klokkijken is niet iets wat kinderen van de een op de andere dag leren. Het is een proces waar je al op jonge leeftijd mee kunt beginnen.

Tip 1: Het is goed om van jongs af aan spelenderwijs bezig te zijn met klokkijken. Het begint bij het bewust worden van de klok. Dit kan al als je kind een peuter is.

“Hoe laat gaan we eten mama?”

“Als de grote wijzer bovenaan staat.”

En als je vroege vogels hebt dan is het ook handig om ze te leren wanneer ze uit bed mogen komen.

“Als de lange wijzer op de twaalf staat en de korte wijzer op de zeven dan mag je uit bed komen!”

Tip 2: Praat over ‘tijd’ in ruime zin. Wat is tijd eigenlijk? Wat is vroeger? Wat gaan we over een week doen? Over hoeveel nachtjes slapen ben je jarig?

Tip 3: Veel kinderen vinden het leuk om een horloge te dragen. Het is niet erg dat ze dan nog geen klok kunnen kijken, ze zijn ermee bezig, leren onbewust veel over ‘de tijd’ en raken vertrouwd met de tijd. Het begint bij interesse en dan volgt de rest.

Tip 4: Benoem de tijd zoveel mogelijk in gesprekjes. “Het is 7 uur, we gaan naar bed.” Of: “Om 1 uur moeten we weer op school zijn. Eet snel je brood op.”

Tip 5: Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen wel een tablet in huis. Er zijn heel veel apps om het klokkijken te oefenen. Dit is vooral geschikt voor wat oudere kinderen die op school al bezig zijn met klokkijken.

Tip 6: Gebruik thuis een TimeTimer. Op veel scholen gebruiken ze dit ook. Vooral in de kleuterklassen om aan te duiden hoeveel tijd de kinderen nog hebben om iets af te ronden. Wij gebruiken hem thuis ook. Bijvoorbeeld voor het televisie kijken, het tablet gebruik of hoe lang het duurt voordat we weggaan. Kinderen kunnen er heel onrustig van worden als ze iets niet precies weten. Met een TimeTimer weten ze dat wel.

Tip 7: Pinterest staat ook vol met leuke activiteiten om spelenderwijs te leren klokkijken.

Tip 8: Op de website van Flik Flak staan hele leuke educatieve spelletjes om te leren klokkijken.

Bron: Thuisinonderwijs.nl

Veel plezier met dit proces. Ik ben benieuwd naar aanvullende tips!

Leer klokkijken met flik flak

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen