Waar ben je naar opzoek?

Laat jij je kind sporten?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Laat jij je kind sporten?

Sporten is gezond. Naar mijn mening moet je het echter niet overdrijven; wandelen en fietsen zijn ook sporten. Maar hoever ga je als ouder mee in de sportbehoeften van je kind?
Zwemmen, turnen, voetbal, tennis, atletiek, klimmen. Er zijn vele mogelijkheden voor kinderen om op een goede manier te bewegen. Actief met je lijf bezig zijn. Zeker van groot belang in ons computertijdperk. Ook als je het als ouders financieel moeilijk op kunt brengen, zijn er via de gemeente mogelijkheden om je kind toch te laten sporten.

Sporten: welke sport kies je?

Ik heb zelf als kind van alles geprobeerd op sportgebied. Nergens ben ik blijven hangen. Ja even, bij tennis. Toen ik alsnog stopte na twee jaar, zei de tennisjuf hoe jammer ze het vond van mijn talent. Maarja, ik had het wel gezien daar. Had geen winnaarsmentaliteit. Softbal, turnen, voetbal, zwemmen; van alles heb ik geproefd. Voor mijn kinderen hoopte ik dat het anders zou gaan; meteen de goede sport kiezen en daar blijven hangen. Niet erg realistisch, weet ik nu. Soms kiest de sport jou. Zoals bij mijn dochter van 9 jaar. Ze had bij zwemmen haar C-diploma gehaald en had het wel gezien daar in dat zwembad. Wij als ouders ook, eke week in die hitte zitten. ‘Zo, nou ga ik op turnen!’ riep Ella blij. Vlak voor we de deur uitliepen, riep een zwemleraar haar terug. ‘Ella, ben jij nog van plan om door te gaan met zwemmen?’ vroeg hij. ‘Nee hoor, ik ga op turnen,’ was haar snelle antwoord. Ik wilde haar aan haar jas mee naar buiten trekken. ‘Ik heb jou even geobserveerd,’ ging de beste man verder, ‘en ik zie dat jij talent hebt. Zou je mee willen doen met wedstrijdzwemmen?’ Zucht.

Sporten

Mama’s dilemma

Door de enthousiaste reactie van deze zwemleraar zit Ella nu ruim een jaar op wedstrijdzwemmen. Drie keer per week ligt ze in het chloor te spartelen. Nou ja, spartelen? Het lijkt er warempel op dat ze een goede zwemtechniek beheerst. Ik kan het niet helpen dat ik me blijf afvragen of Ella het zwemmen ECHT leuk vindt, of dat ze het voor de leraren doet? Ze lijkt immers behoorlijk op ‘r moeder. Of doet ze het voor de ‘eer’ om in het Olympisch Zwemstadion van Eindhoven te mogen trainen?  Het turnen had ik beloofd aan haar, dus dat doet ze ook één keer per week. Daar geniet ze van de sociale contacten met andere meiden; de contachten die ze in het water mist omdat zwemmen behoorlijk individueel is. En nou komt mijn dilemma: ik vind vier keer sporten per week te veel. Niet eens per se financieel gezien, want de kosten van deze sporten zijn niet hoog. Het is ook weer niet zo dat Ella geen tijd meer heeft voor andere dingen; de sporten vinden in de avond plaats. Dat ze door het zwemmen op dinsdag om 21.00 uur pas in bed ligt zit mij dwars. En dat ik het zwemmen zelf niet bijster interessant vind én dat ik twijfel of Ella het echt leuk vindt. Ze wil namelijk wel trainen, maar liever niet meedoen met de echte wedstrijden! Zoals ik al zei, ze lijkt op ‘r moeder. Geen “drive” maar eerder een “achteruit”. En wat dacht je van het heen-en-weerrijden elke week naar de verschillende sportlocaties? Als ik dit zelf teruglees, voel ik me wel een zeur. Maar ik wil gewoon de goede sport en de juiste hoeveelheid daarvan voor mijn kind. Is het zwemmen dat wel? En turnen? Het is eigenlijk meer een veredelde gymles. Die ze op school al krijgt.

Nawoord: Inmiddels zijn we een paar maanden verder; Ella is gestopt met wedstrijdzwemmen en mist het helemaal niet. Ze turnt één keer per week en krijgt pianoles. Haar broertje Willem van 7 heeft zijn C-diploma binnen en is nu aan het tennissen, omdat hij een briefje van school had meegekregen en er proeflessen waren. Af en toe doet hij mee met naschoolse activiteiten (zoals freerunning, honkbal en judo), met de sportleraar die ook de gymles op school geeft. ‘Maar atletiek lijkt me ook leuk,’ zegt hij enthousiast. Het lost zich allemaal zelf wel op.

 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Buitenspelen

Speelbos Drenthe: De leukste speelbossen

  • 4 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Hoe Duplo schoonmaken? Dit is zo gepiept!

  • 5 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

1e schooldag kleuters: dit kun je verwachten

  • 5 dagen geleden
  • 2 minuten lezen