Waar ben je naar opzoek?

Laat jij je kind sporten? (deel 2)

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Laat jij je kind sporten? (deel 2)

Een paar maanden geleden beschreef ik mijn dilemma omtrent het sporten van mijn kinderen. Over mijn eigen sportleven hoef ik het niet te hebben; dat heb ik niet. Hoewel, ik wandel veel met de hond en ik fiets graag.

Sporten; van tennis naar voetbal

Er hebben wat veranderingen plaatsgevonden in ons gezien. Mijn dochter is inmiddels 10 jaar en gaat één avond per week een uur turnen. Ze heeft ook keyboardles, een half uur per week. Bij mijn zoontje van 7 is iets onverwacht gebeurd: hij zit op tennisles in afwachting van zijn keuze voor de sport waar hij écht voor wil gaan. Die heeft hij plotseling ontdekt. Voetbal!
Telkens als wij opperden of voetbal niks voor hem was, antwoordde hij steevast: ‘Nee, dat is niks voor mij. Dat vind ik te lomp.’
Tot het moment waarop in juni het WK voetbal begon. Wie juichte het hardst van allemaal? Willem! De jongen die voetbal niks vond was in één klap enthousiast. Over intrinsieke motivatie gesproken.
Het idee om op voetbal te gaan kwam dus echt van hemzelf. Prachtig vind ik dat, dat een kind plotseling kan weten wat hij wil doen. Hij ging opeens meevoetballen met de kinderen op school. Hij sprak met een ander vriendje af dan normaal; een die wél van voetbal houdt en die hij voorheen te lomp vond.

Wij vroegen een vriend van ons, die de ‘F-jes’ traint, of Willem een keer mee mocht trainen om te zien of hij het leuk vond. Dat hebben we geweten. Hij is niet meer te stoppen. Dag in dag speelt hij voetbal op die spillebeentjes van ‘m. Door mijn hoofd klinkt elke dag Boudewijn de Groot als een mantra: ‘Als hij maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien halfdood…’
Op maandag- en woensdagavond traint hij een uur en op zaterdagochtend speelt hij een wedstrijd. Drie keer in de week! En dan tennist hij ook nog een uur. Tot aan de volgende maand, dan stopt hij ermee. Niet omdat hij dat graag wil, maar omdat ik het teveel van het goede vind. En dan bedoel ik het qua tijd, moeite én kosten. Opa wil de sporten van zijn kleinkinderen sponsoren, wat ik erg waardeer, maar genoeg is genoeg. Mijn zoontje lijkt het oké te vinden dat tennis ophoudt, ook al is hij erg goed in.

Kinderen en sport

Stimuleren, dwingen of laten gaan?

Dit brengt mij op een volgend dilemma (ik heb er genoeg): hoe ver ga je als ouders in het stimuleren van een sport/muziekinstrument? Het voetbalvoorbeeld toont aan dat een kind écht vanuit zichzelf een keuze kan maken en er dan vol voor gaat. Bij onze dochter is het zo dat de keuze voor keyboardles niet echt vanuit haarzelf kwam. Wij, haar ouders, willen haar graag een muzikale opvoeding geven en dachten die te vinden in het keyboard. We horen dat ze muzikaal is, de lessen van de juf zó oppikt, maar… ze wil niet oefenen. Ze gaat niet vrijwillig achter haar keyboard zitten. Het gaat hier thuis van motiveren tot dwingen en andersom. En dan zit madam doodleuk bij de juf en lijkt het alsof ze goed geoefend heeft.

We denken dat het ook met faalangst te maken heeft. Moeten we het zo laten? Elke week een (dure) les, de hele week niks zeggen en kijken wat ze bij de juf presteert? Haar belonen wanneer ze speelt, wachten tot ze gemotiveerd raakt? Of het opgeven en ermee stoppen? Ik lees graag jullie ervaringen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen