Waar ben je naar opzoek?

‘Kom op zeg, een wijntje moet toch kunnen…?’

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
‘Kom op zeg, een wijntje moet toch kunnen…?’

Sinds manlief en ik, nu bijna negen maanden geleden, tot onze grote verbazing werden verrast met het vooruitzicht na 15 jaar toch nog voor de tweede keer papa en mama te worden, denk ik vaak terug aan die eerste zwangerschap. Als 27-jarig groentje verslond ik de zwangerschapsbijbel ‘Veilig zwanger’ van Beatrijs Smulders en nam alle daarin gestelde kennis als enige waarheid aan.

20-weken echo

Van de 20 weken-echo en de bijbehorende geslachtsbepaling was toen nog geen sprake. Ook dit keer weten wij, vrijwillig, niet ‘wat het wordt’, maar zeker toen was het te verwachten geslacht van de baby doorgaans een kwestie van braaf afgaan op de vele blijkbaar plotsklaps helderziende ooms en tantes en vage collega’s, onuitgenodigde buikgrijpers op straat, de groeirichting en grootte van diezelfde buik of ingewikkelde zaken als de stand van de maan of de houding tijdens de conceptie. Ook serieuze medische problemen als stuitliggingen of aangeboren afwijkingen, waar de 20 weken-echo eigenlijk voor bedoeld is, kwamen helaas vaak pas op het einde als een donderslag bij heldere hemel aan het licht, met vaak trieste gebeurtenissen als gevolg. Bij een ‘normale zwangerschap’ was je pas echt overgeleverd aan de natuur en de grillen, kunde en vooruitstrevendheid van je verloskundig hulpverleenster.

Vroeger…

Maar daarnaast, ook de do’s-and-don’ts rondom veilige voeding tijdens de zwangerschap zijn behoorlijk veranderd in de afgelopen jaren. Dat besef ik me als ik deze periode weer eens iemands biefstuk uit de mond zit te kijken. Dat grote-broer-to-be nu een kerngezonde puber van 1,81 meter is en de zwangerschap destijds stug doorstaan heeft is, volgens de huidige inzichten, welhaast een wonder te noemen. Zorgeloos kauwde ik vele toastjes vacuümverpakte zalm weg, in de weekenden al dan niet vergezeld met een 2 procent-biertje, deed ik me wekelijks tegoed aan verse tonijnsteak, dronk ik liters zwarte thee en zat ik tijdens vergaderingen tussen de binnen stug-door-rokende collega’s!
Omdat er bij veel zaken nou eenmaal altijd sprake moet zijn van ‘baas boven baas’, doet ook de generatie vrouwen boven ons nog even vaak een duit in het zakje als het gaat om die negen maanden eten en drinken voor twee. Alhoewel de verhalen over rokende zwangeren (‘Dan is de bevalling makkelijker…’) uit de jaren 60 tot en met 80 vrijwel uitgestorven zijn of niet meer gedeeld durven worden, hoor je vaak hetzelfde: ‘Jullie mogen tegenwoordig écht helemaal niks meer, is dat niet wat overdreven?’, ‘Ach kom, een wijntje moet toch kunnen?’, ‘Wij zijn ook allemaal groot geworden!’

Better be safe than sorry!

Ja hoor, dat is ook zo, net zoals ik terugblik op een zorgeloze zwangerschap vijftien jaar geleden en nu geniet van gezonde grote-broer-to-be, ondanks de vele toastjes gerookte zalm en het biertje met 2 procent alcohol. En dat geldt vast wel voor de overgrote meerderheid, dat het goed gaat, ondanks de voorverpakte sushi, de carpaccio, de 5 koppen koffie per dag en het incidentele wijntje in het weekend.

Maar… misschien net als het minder voorkomen van de sneue zaken van vóór het invoeren van de 20 weken-echo, zorgen de bijna ieder jaar weer aangepaste inzichten over voeding wel voor een kleine vermindering van vroege of late miskramen, kleinere of grotere afwijkingen, infecties en vroeggeboorten. We zijn ‘veilig zwanger’. Want je zal maar net tot dat kleine, bijna te verwaarlozen percentage horen dat wel een listeria-bacterie oploopt met alle gevolgen vandien… Better be safe than sorry! En heerlijk iets om je op te verheugen tijdens de kraamborrel!

Deze blog is geschreven door Marika Muller.

veilig zwanger

Credits foto: Frank de Kleine

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

  • 1 week geleden
  • 7 minuten lezen
Podcast

Wil je horen: 5x podcasts voor op (thuis)vakantie

  • 1 week geleden
  • 4 minuten lezen