Waar ben je naar opzoek?

Kleuter (3) overleden aan difterie

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Kleuter (3) overleden aan difterie

Kind overleden aan difterie

In het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen is afgelopen nacht een 3-jarige kleuter overleden aan de gevolgen van difterie. Dit meldt het Agentschap Zorg & Gezondheid. Difterie wordt in de volksmond ook wel ‘kroep’ genoemd. De ziekte wordt meegenomen in het vaccinatieprogramma voor kinderen.

Difterie, vroeger ook bekend als kroep, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie (Corynebacterium diphtheriae), die via hoesten van mens op mens wordt overgebracht. Difterie was voordat vaccinatie algemeen gebruikelijk werd een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen. In Nederland is sinds 1994 geen sterfgeval meer gemeld. In België overleed in maart 2016 een kleuter aan de ziekte. De laatste melding in Nederland van een difteriepatiënt was in 2012. Een mildere vorm van difterie beperkt zich tot de huid.

Bron: Wikipedia

In De Morgen wordt gemeld dat het een meisje van 3 jaar is. Zij was sinds 10 maart opgenomen in het ziekenhuis. Het meisje lag in quarantaine dus is gevaar voor verdere besmetting erg klein.

Vaccineren

Kinderen worden gevaccineerd voor deze ziekte. Het Agentschap Zorg & Gezondheid meldt dat goed gevaccineerde kinderen drager kunnen worden van de bacterie maar géén schade zullen ondervinden van de gifstof. Voor hen is er geen enkel gevaar maar ze kunnen de bacterie dus wel verder verspreiden. Personen die niet gevaccineerd zijn of onvoldoende kunnen daar het slachtoffer van worden.

Geen reden tot paniek

Iemand die ziek is is zeer besmettelijk meldt woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid, Joris Moonens. Het overleden kindje was niet gevaccineerd. Volgens Joris is er geen reden tot paniek omdat de meeste kinderen goed beschermd zijn door vaccinaties. Als je gevaccineerd bent is de ziekte geen gevaar.

Lees ook: Kinderen vaccineren: veilig of vergif?

Bron: De Morgen, Wikipedia

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over baby’s en opvoeden

Wanneer kan een baby zitten: Zelfstandig en in de wipstoel

  • 52 minuten geleden
  • 4 minuten lezen
Tieners & Pubers

Puber gedrag straffen: hoe kun je dit het beste doen?

  • 4 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

3 jaar kleuteren: naar groep 3 of liever niet?

  • 7 uur geleden
  • 2 minuten lezen