Waar ben je naar opzoek?

Kinderen alleen een dagje laten zwemmen? Doe maar niet!

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Kinderen alleen een dagje laten zwemmen? Doe maar niet!

Hoera! Je kind heeft zijn zwemdiploma’s. Het wordt nu allemaal een stuk makkelijker. In de zomervakantie kun je vanaf het zwembad toezien op je zwemmende kinderen onder het genot van koffie en de krant. Het is fijn om te weten dat ze zich kunnen redden als ze te water raken. En… je kunt je kind in de zomervakantie lekker afzetten bij het zwembad. Zij een leuke middag, jij een rustige middag. Of toch niet?

Middagje vrij? Doe maar niet!

Het klinkt lekker makkelijk: je kind lekker alleen met vriendjes en vriendinnetjes naar het zwembad en papa en mama een rustige middag thuis. Maar toch zien zwembaden dit liever niet gebeuren. Zwembaden waarschuwen ervoor want het is niet zo veilig als de ouders denken. RTL nieuws heeft hier een item over geplaatst op hun site.

Waar is de verantwoordelijkheid van ouders?

Patrick Adelaars van het zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven ziet het steeds vaker gebeuren dat ouders kun kinderen afzetten bij het zwembad. Volgens hem zijn het soms zelfs kinderen van net zeven jaar. Bij hun zwemcentrum gelden regels en mogen kinderen onder de tien jaar of zonder diploma niet zonder begeleiding het zwembad binnen.

Patrick geeft aan dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als kinderen nog niet (goed) kunnen zwemmen. Ondanks dat er toezicht aanwezig is in de vorm van badmeesters en badjuffen. Ouders zijn gemakzuchtig en zetten hun kinderen makkelijk alleen af in het zwembad.

Adelaars vindt dat ouders een bepaalde verantwoordelijkheid hebben (logisch!). “De badmeesters zijn geen kinderoppas”, aldus Adelaars.

Wanneer gaan ze alleen?

Maar wanneer laat je je kinderen dan wel alleen gaan? Mariska Hol, kwaliteitsmanager bij het Nationaal Platform Zwembaden, geeft aan dat het aan de ouders is om dit in te schatten. En wat als er iets gebeurd? Denk daar als ouder goed over na!

Neem ook de huisregels van het zwembad door. Wat tolereert een zwembad? Kinderen zien niet altijd het gevaar van iets in. Hoe oud ze ook zijn. Regels zijn er niet voor niets!

Hoe denk jij hierover als ouder? Laat een reactie achter op Facebook!

Meer hierover op RTL nieuws.nl.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 1 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 6 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

  • 6 uur geleden
  • 3 minuten lezen