Waar ben je naar opzoek?

Kim (27) is moeder van twee kinderen en staat onder curatele

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Kim (27) is moeder van twee kinderen en staat onder curatele

Kim kreeg een post-partumpsychose en staat onder curatele

Niet iedere moeder belandt na de bevalling op een roze wolk. Dat weten we allemaal. De laatste jaren is er gelukkig steeds meer aandacht voor moeders die zelfs niet eens een glimp van die roze wolk hebben gezien. We kennen de verhalen over huilbaby’s, de schuldgevoelens als de borstvoeding niet goed genoeg op gang komt, het ontbrekende moedergevoel en de postnatale depressie. Voor Kim (27) ging het nog een stap verder. Zij belandde na de bevalling van haar oudste dochter (5) in een .

Dit is een interview met Kim, moeder van 2 kinderen: “Ik ben Kim en dit is mijn verhaal.”

Tijdens de zwangerschap was er geen vuiltje aan de lucht. Kim verdiepte zich in het natuurlijke ouderschap en wilde daar helemaal voor gaan. Borstvoeding tot de baby een jaar of 3 zou zijn, dragen, samen slapen… Ze ging er volledig voor, maar twee weken na de bevalling werd pijnlijk duidelijk dat er van al deze voornemens niets terecht zou komen.

Psychose

Waar je bij een depressie nog wel enig besef van realiteit hebt, ben je bij een psychose helemaal de weg kwijt. Kim dacht dat ze heel helder was, maar ze was volledig in de war. De borstvoeding, die al snel goed op gang was gekomen, moest ze al na twee weken staken. Vanwege de psychose kreeg ze gedwongen medicatie die levensgevaarlijk was voor haar dochter. Als ze na drie weken uit de psychose komt, is het eerste wat ze ziet een verpleegkundige die de afgekolfde borstvoeding wegspoelt. Een beeld dat op haar netvlies gebrand staat en ervoor zorgde dat ze zich geen (goede) moeder voelde. “Ik had een heel onrustig gevoel. Een goede moeder geeft haar kind borstvoeding en ik kon dat niet. Ik voelde me op dat moment niet eens moeder, omdat ik geen borstvoeding kon geven. Donormelk was niet voorradig in het ziekenhuis waar ik lag. Een gemiste kans, want als mijn kind in ieder geval moedermelk had gekregen, al was het dan niet van mij, zou dat me écht geholpen hebben.”

Alhoewel niemand de psychose had zien aankomen, was het ook niet helemaal een donderslag bij heldere hemel. Psychosegevoeligheid is erfelijk en de moeder van Kim was regelmatig psychotisch. “Voordat ik drie werd, zijn mijn ouders gescheiden. Door de psychoses en het alcoholisme van mijn moeder werd mijn vader eigenlijk in één klap een alleenstaande ouder. Hij heeft het fantastisch gedaan en onze band is sterk.” Nog steeds speelt de vader van Kim een grote, belangrijke rol in haar leven. Haar moeder is tien jaar geleden overleden.

Een tweede kindje

Twee jaar na de geboorte van haar oudste dochter raakt Kim opnieuw in verwachting. Gewaarschuwd door gebeurtenissen rond haar eerste bevalling houdt ze er rekening mee dat ook nu niet alles zal verlopen zoals zij het graag zou willen zien. Kim en haar vriend proberen zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling en een psychose die zich daarna zou kunnen aandienen. De psychose dient zich inderdaad aan: dit keer al tijdens de zwangerschap. Na de bevalling – waar ze jammer genoeg bijna geen foto’s van heeft omdat haar jongste dochter nog geen drie kwartier na het breken van de vliezen geboren werd – krijgt Kim direct weer medicatie waardoor borstvoeding ook deze keer niet mogelijk is.

Als snel blijkt dat ze ook van andere aspecten van natuurlijk ouderschap moet afzien. Draagdoeken van vijftig euro of van vijfhonderd euro – waar de draagconsulente ook mee aankomt, het maakt geen verschil. Zodra Kim haar baby in een draagdoek legt, begint het kleine meisje te gillen als een speenvarken. Ze vindt het duidelijk niet fijn in een doek, alle draagconsulten ten spijt. Omdat Kims vriend een slaapstoornis heeft (nachtelijke epilepsie) is samen slapen ook niet verantwoord, zelfs niet als de baby in een co-sleeper zou liggen.

De twee zwangerschappen van Kim waren niet gepland. Ze raakte twee keer in verwachting ondanks een spiraaltje, wat er uiteindelijk voor zorgde dat ze als vijfentwintigjarige een bijzonder moeilijke beslissing moest maken. Het was voor 99,9% zeker dat ze tijdens of na een volgende zwangerschap weer psychotisch zou worden en veel vertrouwen in voorbehoedsmiddelen had ze niet meer. Abortus als een soort verlate morning-afterpil was absoluut geen optie voor haar, dus ze koos ervoor zich te laten steriliseren. “Een echte keuze was het eigenlijk niet, maar wat kon ik anders? Ik heb twee prachtige dochters die het meer dan waard zijn om voor te knokken. Het was goed zo.”

Curatele

Bovendien speelt er nog iets anders in het leven van Kim: ze staat onder curatele, waardoor ze niet het ouderlijk gezag heeft over haar dochters.

Een meerderjarige kan door de rechter onder curatele worden gesteld op grond van drank- of drugsmisbruik, of zijn lichamelijke of geestelijke toestand, zoals bijvoorbeeld psychoses. Het gevolg van het uitspreken van curatele is dat je handelingsonbevoegd wordt en – ongeacht de grond waarop je onder curatele bent gesteld – het gezag over minderjarige kinderen verliest.

Alhoewel nooit met zekerheid vastgesteld, is het heel waarschijnlijk dat de post-partumpsychose niet de eerste keer was dat Kim psychotisch was. “Op mijn twintigste dacht ik dat het een ontzettend goed idee was om te trouwen met een man van zesenveertig. We waren zelfs al in ondertrouw, maar mijn vader vond het een wat minder goed idee.” Het is ook haar vader die de curatele aanvraagt. De curatele wordt uitgesproken op een ironisch toevallige dag. Wat haar trouwdag had moeten zijn, is de dag dat ze onder curatele komt te staan. Haar vader is haar curator en Kims oudste dochter woont bij hem.

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, Kim heeft het daar niet meer moeilijk mee. “Bij rouwverwerking hoort uiteindelijk acceptatie en dat is ook wat ik gedaan heb, het accepteren. Mijn dochter is blij, ze is gelukkig, het gaat goed met haar en dat is het allerbelangrijkste. Ze wonen gelukkig dichtbij, dus ik zie ze vaak. Zij weet niet beter, en ik eigenlijk ook niet meer.” De jongste dochter van Kim woont wel thuis omdat haar vriend het ouderlijk gezag heeft over zijn dochter.

Kim kreeg te maken met de zwarte wolk waar niemand op voorbereid is en door haar verhaal te vertellen, hoopt Kim een taboe te doorbreken. “Psychose komt veel vaker voor dan mensen zich realiseren. Ik heb het zo moeilijk gehad dat de rotste opmerking die iemand kan maken, het niet haalt bij hoe hard ik tegen mezelf was. Maar ik schaam me nergens voor, het is zoals het is en ik ben geen zielig hoopje ellende. Ik ben Kim en dit is mijn verhaal.”

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • mariska zei

  Graag wil ik reageren op het stuk van psychose. Vond fijn om te lezen. Heb zelf ook mee gemaakt en vind het erg jammer dat er zo weinig over gesproken wordt.
  Bij mij is als snel gesignaleerd. Daardoor heeft maar kort geduurd.

  Toe ik voor de 2x mocht bevallen. Ben ik naar Erasmus geweest, daar ben ik bevallen en ben een ik week geweest. Ik kreeg naar mijn bevalling gelijk medicatie en heb geen psychose meer gehad waar ik heel dankbaar voor ben.

  Het Erasmus is hier in gespecialiseerd, de zorg was geweldig. Tip voor mensen die in de zelfde situatie misschien zitten.

  Kim bedankt voor je verhaal en veel geluk toegewenst met je dochters.

  groetjes Mariska

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Sinterklaas

Surprises maken: wist ik veel dat mijn kind dit zelf moet doen…

 • 10 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Kids & Media

De beste spelcomputer kind: Welke is kidsproof?

 • 10 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas surpise idee: wat kan je maken?

 • 2 dagen geleden
 • 2 minuten lezen