Waar ben je naar opzoek?

”Kijk nou wat ik heb gevonden! Twee padden. Op elkaar! Mooi hè?!”

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
”Kijk nou wat ik heb gevonden! Twee padden. Op elkaar! Mooi hè?!”

Ik ben als kind opgevoed mét de natuur en zo’n beetje in de natuur. Bij ons was niets te gek, jonge wilde konijntjes grootbrengen waarvan de moeder was doodgegaan (en dat terwijl ik ontzettend allergisch ben voor konijnen), een eend mee naar huis die ziek was, maar ook elke dag kikkers vangen in onze poel.

Hoe tolerant mijn ouders over dit alles waren bleek wel toen ik op mijn zevende enorm enthousiast de keuken binnen kwam wandelen en naar mijn moeder riep: ”Kijk nou wat ik heb gevonden! Twee padden. Op elkaar! Mooi hè?!” En mijn moeder, die dat eigenlijk best een beetje eng vond, zei heel rustig: “Goh, wat mooi! Hou ze maar goed vast en breng ze maar weer naar buiten. Ze vinden het vast niet zo leuk hierbinnen.”

Lees ook: Buitenspelen is gezond: acht heerlijke buitenspeeltips

Waarom breng ik dit nou ter sprake? Omdat ik elk kind het plezier van buiten spelen en de natuur ontdekken zo gun! Als moeder zie ik het terug bij mijn twee kinderen, die helemaal in hun element zijn als ze in de natuur zijn, rust ervaren en dagelijkse beslommeringen van zich af laten glijden. Precies wat je als volwassene ook ervaart als je een boswandeling maakt. En natuur kan natuurlijk ook het park achter het huis zijn of de tuin, waarin van alles te beleven valt.

Uit onderzoek is gebleken dat buiten spelen in een groene omgeving zeer waardevol is voor de ontwikkeling van je kind. Denk daarbij aan sociale vaardigheden als samenwerken en doorzetten, maar ook fysieke vaardigheden als balanceren en uithoudingsvermogen. Met name vrij spel, dus spel zonder gestructureerde regels en zonder volwassene die aandraagt wat er gedaan moet worden, draagt enorm bij aan deze ontwikkeling. En raad eens waar kinderen dit soort spel het makkelijkst oppakken? In een omgeving die niet gestructureerd is, die daardoor aanzet tot ontdekken en onderzoeken. Een omgeving die vrij is van prikkels die stress veroorzaken. Neem een bos in gedachten, of het strand en dan kun je je hier alles bij voorstellen, toch?

Lees ook: 12 Speeltips: hoe krijg ik mijn kinderen aan het spelen?

Dus neem je kids mee de natuur in, laat ze ontdekken, ravotten, bouwen en onderzoeken. Help je kinderen door elke ontdekking die ze met je delen enthousiast te ontvangen. Hoe jonger je hiermee begint en hoe meer je je kind volgt en je eigen angsten opzij zet, hoe leuker je kinderen dit zullen vinden. Want nee, ik wordt als moeder ook niet heel enthousiast van een dikke, zwarte spin in een emmertje in de woonkamer, maar op die momenten denk ik altijd weer terug aan twee padden, op elkaar in de keuken. En ik weet: mijn kinderen zijn aan het ontdekken en dit zullen later waardevolle herinneringen worden.


Reinate Bruins Slot was als kind al gefascineerd door de natuur. Na haar carrière als ecoloog startte ze met het promoten van buiten slapen op kinderdagverblijven. Hiervoor heeft ze zelf een buitenbed ontwikkeld. Tegenwoordig is ze eigenaar van Ik & Buiten en geeft ze trainingen en workshops over natuurlijk buitenspelen aan kinderopvang en gastouders. De eenvoud van natuurbeleving is daarbij het belangrijkst. Ook haar eigen zoon (6) en dochter (3) zijn dol op planten, beestjes en buitenspelen. Voor Love2BeMama schrijft Reinate een serie blogs over kinderen en buitenspelen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen