Waar ben je naar opzoek?

De kijk van een juf op kinderen met ADHD

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De kijk van een juf op kinderen met ADHD

Kinderen met ADHD krijgen al snel de stempel dat ze lastig zijn, niet kunnen functioneren in een groep kinderen en een last zijn voor de school en juf. Buiten alle andere ‘lasten’ om. De maatschappij houdt van stempels en vooral van pilletjes. Overal is wel een pilletje voor te krijgen. Ook voor ADHD. Maar na het lezen van de open brief van juf Neomi Lotte krijg ik er ook mijn vraagtekens bij. Deze juf heeft een hele andere kijk op kinderen met ADHD…

Lees ook: Nee… Hij heeft geen ADHD!

De brief van juf Neomi Lotte

‘Juf, als ik mijn pilletjes neem, dan kan ik niet meer lachen. Dan moet ik nep lachen.’
Hartverscheurend, toch? Ik maakte hem afgelopen week voor het eerst mee onder invloed van zijn ‘ik-mag-niet-druk-zijn-pilletjes’. Hij was gefocust op zijn werk en ik hoefde niet één keer te vragen of hij recht wilde gaan zitten, wilde stoppen met tikken, wilde stoppen met brullen… Of hij ‘gewoon’ aan zijn werk wilde gaan. Ja, ik moet toegeven dat het mijn les rustiger maakte.

Maar wat ik ook zag is dat het vrolijke, spontane jongetje veranderd was in een introverte robot die nauwelijks nog contact maakte met zijn omgeving. Hij was verstopt in zijn eigen bubble. Alsof er ineens een heel ander kind in mijn klas zat. En dat voelde niet goed.

De volgende ochtend komt hij naar me toe. ‘Juf, mag ik mijn stressbal uit mijn kluis pakken, want ik ben een beetje druk.’
‘Tuurlijk, jochie.’ Hij komt terug en ik merk inderdaad een wereld van verschil met de dag ervoor. Hij is vrolijk. Energiek. Spontaan. Sociaal. En druk. Heel druk.

Ik neem hem even apart op de gang en vraag hem of hij zijn pilletje heeft ingenomen. Zijn antwoord ging bij mij door merg en been: ‘Juf, als ik mijn pilletjes neem, dan kan ik niet meer lachen. Dan moet ik nep lachen. Op de basisschool nam ik ze soms ook niet en dan werd er altijd gezegd dat ik naar de directeur moest als ik druk was. Ik wil ze gewoon niet, want dan voel ik me niet blij.’

Ik besluit samen met hem dat we het voorlopig gaan proberen zonder de pilletjes en zie hem opleven. Met wat hulpmiddelen als een structuurkaart, een buddy, oordopjes en een strategisch plekje in de klas moeten we ver kunnen komen.

Een pilletje zorgt voor rust tijdens de les en doet vooral mij een plezier. Hem niet. Hij leert dat hij niet mag zijn zoals hij is. En dat wil ik voor geen goud op mijn geweten hebben. #adhd

Overspoeld met reacties

De brief is op Facebook al ruim 3000 keer gedeeld en de juf wordt overspoeld met reacties. Wat is deze juf een aanwinst op de school!

Lees ook: Claudia’s zoon werd geweigerd op school om adhd

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Sinterklaas

Surprises maken: wist ik veel dat mijn kind dit zelf moet doen…

  • 9 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Kids & Media

De beste spelcomputer kind: Welke is kidsproof?

  • 9 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas surpise idee: wat kan je maken?

  • 2 dagen geleden
  • 2 minuten lezen