Waar ben je naar opzoek?

Kans op zwangerschap verhogen? Spoel met papaverzaadolie!

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Kans op zwangerschap verhogen? Spoel met papaverzaadolie!

Een opmerkelijk bericht: vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden hebben meer kans op conceptie als ze hun eileiders laten spoelen met papaverzaadolie. Dit is een minder zware behandeling én goedkoper dan IVF. 

Onderzoek

Ik had nog nooit van deze behandeling gehoord. Naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 1100 vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden, melden gynaecologen van van het VUmc dit in het Algemeen Dagblad.

De ene helft van de vrouwen kreeg een middel op waterbasis toegediend en de andere helft papaverzaadolie door middel van een katheter.

Papaverzaadolie

De resultaten zijn gepubliceerd en liegen er niet om: van de vrouwen die hun eileiders hebben laten spoelen met papaverzaadolie was 40 procent binnen een half jaar zwanger. 29 procent van de vrouwen, die het andere middel (waardoor slijmproppen en dode cellen worden opgeruimd) kregen toegediend, werd zwanger binnen een half jaar.

Hoe dit kan? De onderzoekers vermoeden dat de olie zorgt voor een betere innesteling van de eitjes in de baarmoeder maar dit moet nog verder onderzocht worden in een vervolgstudie. Hoogleraar gynaecologie Ben Willem Mol, die zelf ter wereld is gekomen nadat zijn moeder in verwachting raakte na de oliemethode, is heel blij met dit eerste bewijs.

Lees ook: Zo ziet zwanger zijn na ivf behandelingen eruit

Goedkoper

Deze methode is ook stukken goedkoper dan de IVF methode. Een IVF-behandeling kost zo’n 3000 euro en de spoelmethode met olie kost 150 euro. Beide behandelingen worden vergoed.
De oliebehandeling duurt minder lang dan IVF en je hebt geen hormoonbehandelingen nodig. Als je een oliebehandeling ondergaat sta je binnen een kwartier weer buiten. Het kan wel een minuut voor een hevige menstruatiepijn zorgen wanneer het contrastmiddel de baarmoeder en eileiders bereikt maar dat is eigenlijk alles.

Bron: AD.nl

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Dit worden de babynamen van 2022!

  • 9 uur geleden
  • 1 minuut lezen
Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

  • 2 weken geleden
  • 7 minuten lezen