Waar ben je naar opzoek?

Je zwangere buik: blijf van mijn lijf of publiek bezit?

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Je zwangere buik: blijf van mijn lijf of publiek bezit?

Als je zwanger bent, komt ‘ie onvermijdelijk vroeg of laat om de hoek zetten: De Buik. Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje, kon het me niet snel genoeg gaan. Ik kéék mijn buik er bijna aan. Helaas moest ik nog tot een week of 20 wachten tot er echt wat te zien was. En toen begon het: De Buik werd publiek bezit.

Sommige mensen krijgen een onweerstaanbare drang: ze moéten die buik aanraken…

Blijf van mijn zwangere buik!

Eerlijk is eerlijk: als zwangere was ik maar wat trots wanneer iemand me aansprak over mijn buikje. Maar er was ook een keerzijde aan al die aandacht: sommige mensen kunnen simpelweg de verleiding niet weerstaan om even aan je buik te zitten. Noem me nuchter of ongevoelig, maar daar snap ik echt niks van. Als je niet zwanger bent, zou niemand het in z’n hoofd halen zomaar aan je buik te voelen, maar als je zwanger bent, mag dat blijkbaar gewoon. Het gebeurde me voor het eerst op mijn werk. Voor ik erg in had, lag de hand van mijn collega op mijn buik. “Mag ik even voelen?”, vroeg ze nog, terwijl die hand er allang lag. Stomverbaasd over deze spontane ongewenste aanraking wist ik geen woord uit te brengen. Achteraf merkte ik hoe geïrriteerd ik was. Wat bezielt mensen om zomaar aan mijn buik te zitten? Is ‘ie opeens publiek bezit nu er een klein mensje in groeit? Natuurlijk, als mijn man contact wilde maken met ons kindje, vond ik dat prima. Mijn ouders en zus, dat ging ook nog wel. Maar daarna werd het toch een beetje ongemakkelijk. Alsof ik mijn kindje voor mezelf wil houden. Nog niet wilde delen, nu hij nog veilig bij mama was. Soms, als hij lekker bewoog, vroeg ik vrienden of familie juist om eens te voelen. Die lach of twinkeling in hun ogen als ze hem voelden: onbetaalbaar. Maar dat was dan wel míjn initiatief.

Ongegeneerd staren

In dezelfde categorie als deze zogenaamde ‘buikvoelers’, zitten de ‘buikstaarders’. Ook die zitten tijdens een zwangerschap in mijn irritatiezone. Van die mensen, met name in het winkelcentrum, die niet even naar je buik kijken, maar ongegeneerd stáren. Alsof er in mijn buik een wereldschokkende gebeurtenis plaatsvindt die zijn weerga niet kent. Soms moet ik dan echt op mijn tong bijten om een “Ja, ik ben zwanger. Kun je het zien?” binnensmonds te houden. Het voelt een beetje als het kijken-kijken-niet kopenprincipe. Mensen kijken wel, maar zeggen niks en dat komt kil over. Oordelen waarschijnlijk alleen in hun hoofd.

Mijn trots

‘Waar maak je je druk om?’, vraag je je misschien af. Ik ben niet onzeker over mijn buik. Niet tijdens mijn eerste zwangerschap en ook niet tijdens deze tweede. Dat ik een paar kilo’s extra meedraag en er inmiddels bijloop als moeder Gans, doet me niks. Ik denk dat het mijn trots is. Ons kleine mannetje, een wonder, groeit in mij. Daar kijk je óf niet naar, of je bent er net zo enthousiast over als ik. Maar dan wel het liefst alleen in woorden, met je handen achter je rug ;-). Al ben ik daar tijdens deze tweede zwangerschap ook wel gemakkelijker in geworden. Blijkbaar heeft zo’n buik gewoon een enorme aantrekkingskracht op sommige mensen. Weten sommige moeders nog hoe heerlijk het is om een kleintje in je buik te hebben en willen ze op deze manier even meegenieten. En is mijn kindje nu al zo geliefd door de wereld om hem heen, nog voordat hij écht bij ons is.

Deze blog is geschreven door Janet Freriks.

Zwangere buik

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen