Waar ben je naar opzoek?

Isala eerste ziekenhuis met anonieme vondelingenkamer

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Isala eerste ziekenhuis met anonieme vondelingenkamer

Beschermde Wiegkamer in Papendrecht

Er is ‘goed’ nieuws. Begin volgend jaar opent het Isala ziekenhuis in Zwolle als eerste ziekenhuis in Nederland een vondelingenkamer. Isala hoopt van harte dat er nooit gebruikt wordt gemaakt van het kamertje maar het is wel betere oplossing voor moeders in nood dan hun kind op straat te vondeling leggen, of zelfs erger, en geen idee hebben wat er met het kindje gaat gebeuren. 

Ieder kind heeft recht op een leven

Het ziekenhuis opent een vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg. De vondelingenkamer is een veilig alternatief voor een moeder die niet in staat is voor haar baby te zorgen door omstandigheden. Veel van deze moeders zien vaak geen andere mogelijkheid en weten niet wat ze met hun kindje moeten doen. Isala opent deze kamer vanuit de overtuiging dat ieder kind recht heeft op een leven.

Vondelingenkamertje

In Nederland zijn er nog vier andere vondelingenkamers van Stichting Beschermde Wieg. In Duitsland zijn er de zogeheten ‘Babyklappen’ (red. babyluiken) maar deze kamers onderscheiden zich hiervan. In de kamers van Stichting Beschermde Wieg wordt moeders hulp aangeboden. Het vondelingenkamertje is een kamertje van ongeveer 1,5 bij 3 meter en van alle ‘gemakken’ voorzien. De moeder kan afscheid nemen van haar babytje en zelfs een noodknop indrukken als ze toch besluit hulp te willen krijgen. Er komt dan meteen iemand naar het kamertje toe. Ze kan dan een anoniem gesprek aangaan met een hulpverlener.

In het kamertje staat een ledikantje en ligt een schriftje waar de moeder gegevens in kan schrijven. In het ledikantje ligt een envelop met een uniek puzzelstukje. Mocht de moeder zich binnen zes maanden bedenken dan kan ze met het puzzelstukje aantonen dat zij de moeder is van het babytje. Na zes maanden wordt het babytje opgegeven ter adoptie. In de envelop zit ook een brief met medische informatie in verschillende talen. Isala hoopt dat moeders alsnog de kans grijpen en om hulp vragen.

Mocht de moeder toch besluiten haar kindje achter te laten dan kan ze afscheid nemen, vertrekken en gaat de deur achter haar op slot. Alleen iemand met een speciale sleutel kan het kamertje nog betreden. Isala verzorgt de baby en zoekt contact met de Raad voor de Kinderbescherming.

Strafbaar

In Nederland is het strafbaar om je baby te vondeling te leggen. Maar de vondelingenkamer wordt vooralsnog door Justitie gedoogd. Dit is een betere oplossing dan waar een moeder eventueel nog meer toe in staat is. Als een moeder ten einde raad is kan ze rare dingen gaan doen.

Stichting de Beschermde Wieg

Stichting de beschermde Wieg biedt hulp per telefoon, per e-mail of via noodchat voor zwangere en pas bevallen meisjes en vrouwen. Ze zijn 24/7 bereikbaar. Sinds de opening in 2014 hebben ze zo’n 70 hulpvragen gekregen. Hiervan werd dertien keer een zwangerschap geheim gehouden. Het gaat vooral vrouwen die zich schamen, zwangerschappen door incest, angst voor eerwraak en cultuur-gerelateerde problemen.

Bron: Isala Beeld: Beschermde Wieg kamer in Papendrecht

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Postnatale depressie

Postnatale depressie herkennen en hulp zoeken

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Kids & Media

Educatieve spelletjes iPad tip: De Osmo Genius kit

  • 4 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

ADHD kind: medicatie of natuurlijke oplossing?

  • 1 week geleden
  • 4 minuten lezen