Waar ben je naar opzoek?

Is 63 echt te oud voor kinderen krijgen?

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Is 63 echt te oud voor kinderen krijgen?

De oudste moeder van Nederland krijgt rust! Haar dochter gaat namelijk naar de basisschool. Vier jaar geleden beviel Tineke Geessink (67) uit Harlingen van dochter Meagan. Half Nederland viel destijds over haar heen en verklaarde haar voor gek. Het argument: liever een oude, liefdevolle moeder dan een jonge zuurpruim voor wie het kind een dreinende struikelblok vormt, is volgens ons echter onverslaanbaar. Wij vragen ons daarom af: Wat is de geschikte leeftijd om aan kinderen te beginnen?

Sneller oud door slaaptekort

Als jonge ouders heb je geen keuze. ’s Nachts moet er gevoed worden. Meestal zijn die nachtelijke onderbrekingen tijdelijk, maar sommige kinderen presteren het om tot een jaar of drie ’s nachts rond te spoken. Voor jonge bloemen zijn permanente donkere kringen onder de ogen misschien geen probleem, maar hoe overleven midlifers structurele nachtelijke verstoringen? Uit recent onderzoek blijkt dat we sneller oud worden door slaaptekort. Te weinig slaap zorgt bovendien voor een snelle veroudering van de huid.

Gebreken komen met de jaren

Gillend van de lach met je kind stoeien. Of samen een balletje trappen. Samen fysiek spelen versterkt de band en is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Jonge ouders zijn vaak vitaal genoeg om lekker gek te doen met hun kinderen. Gebreken komen met de jaren. De hersteltijd bij botbreuken ligt bij veertigers aanzienlijk hoger dan bij tien jaar jongere vaders of moeders. Oppassen geblazen dus voor oudere ouders die graag ravotten met zoon- of dochterlief.

Schaapjes op het droge

Veel veertigers, vijftigers én zestigers hebben hun schaapjes op het droge. Oftewel: het geld is binnen. Midlife ouders hebben vaak meer rust in de kont en dat betekent bewuster genieten van de kinderen.

Punten scoren door pensioen

Een ander voordeel van op latere leeftijd kinderen krijgen: grote kans dat zoon of dochter nog in de collegebanken zit als pa en ma de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Op regenachtige dagen kunnen de ouders de kinderen met vrienden naar school brengen en van school halen. Daar scoren ze punten mee!

Geen kleinkinderen

Het belangrijkste sociale argument tegen later bevallen is dat ouders, en grootouders, niet lang genoeg zullen leven om hun kinderen en kleinkinderen te zien opgroeien. De kans dat vrouwen die een kind krijgen na hun 40ste overlijden voor de 18de verjaardag van hun kind is 4 procent. Bij mannen ligt dat percentage iets hoger. Kersverse ouders van halverwege de veertig zoeken mogelijk niet samen met hun kind een bruidsjurk uit. En onbezorgd oppassen op kleinzoon of –dochter zit er vermoedelijk ook niet in.

De feiten

Amper drie decennia geleden waren zeven op de tien vrouwen die een kind kregen jonger dan 30 jaar, nu is dat nog maar een derde. De laatste jaren schommelt de gemiddelde leeftijd van de vrouw bij de geboorte van het eerste kind rond de 29,4 jaar. Een late zwangerschap brengt nadelen met zich mee. Hoe ouder je wordt hoe minder vruchtbaar je bent. Bovendien is er een verhoogde kans op afwijkingen bij de baby en zwangerschapsdiabetes. Mannen worden gemiddeld op hun 32e vader. Ook bij hen tikt de biologische klok door. Aan sperma zit eveneens een houdbaarheidsdatum.

Oudste moeder van Nederland

Bron beeld: Flickr

Deze gastblog is geschreven door Sonja Onclin. 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen