Waar ben je naar opzoek?

Hoe val je succesvol af?

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Hoe val je succesvol af?

Het begon allemaal in 2011. Ik was destijds nog studente en van het kaliber ‘voor je kijken en dooreten’. Totaal onbewust omgaan met voedsel dus. Een blik knakworsten? At ik met gemak in één keer op. Een zak chips? Die was altijd plotseling helemaal leeg. Afijn, jullie hebben een beeld van mijn instelling.

“Dieet? Weg ermee! Zo val je écht af en nog belangrijker: houd je die kilo’s er ook af.”

Crashdieet

Op die bewuste dag in 2011 besloot ik echter dat het anders moest. Ik was zo klaar met mij onzeker te voelen. Dat begon allemaal met een idioot crashdieet. Ik viel razend snel een paar kilo af maar ik wist ook dat deze ongezonde chocolade-banaan-dieetrepen, ik vergelijk ze graag met een fijn geplette Mars, spoedig mijn neus uit zouden komen. Daarbij was het geen opsteker voor mijn humeur en het grootste nadeel was misschien nog wel dat welbekende jojo-effect. Zodra je weer normaal gaat eten vliegen die kilo’s er dus weer aan. Er is immers niets veranderd aan jouw daadwerkelijke eetgedrag.

15 kilo afvallen

Voor mij dus geen crashtaferelen meer. Toch is het me destijds gelukt om 15 kilo af te vallen. Hoe? Door gewoon weer ‘normaal’ te doen en vooral niet bezig te zijn met gecompliceerde diëten. Vanuit die gedachtegang ontwikkelde ik Het normale dieet. Ik schreef er een boek over en probeer nu anderen te laten zien hoe je het met behulp van simpele en praktische tips anders kan doen.

Jij kunt het ook!

Geen gekke eisen, uitzonderingen, idiote ingrediënten of andere malle maatstaven dus. Nee, Het normale dieet is met beide benen op de grond, laagdrempelig, gevarieerd en betaalbaar. Bepaald voedsel compleet verwijderen uit het patroon is volgens mij geen oplossing.

Afvallen met gewoon eten

Ik stoor mij namelijk aan het feit dat we tegenwoordig niks meer ‘mogen’ eten. Geen koolhydraten, geen zuivel, geen vetten en geen suikers: wat mogen we eigenlijk nog wel? En worden we er wel gelukkig van? Ik vrees van niet. Juist door jezelf van alles te ontzeggen kom je uiteindelijk voedingsstoffen tekort en ik denk dat dat het laatste is wat (aanstaande) moeders zouden moeten willen.

Kleine porties

Zelf wachten mijn vriend en ik nog even met kindjes maar ook voor mij gelden geen restricties. Nee, ik leg de nadruk juist op variatie, kleinere porties en daardoor minder calorieën. Het klinkt simpel, maar het werkt. Door bewust te eten kom je een heel eind. Zo heb ik in de loop der jaren flink wat trucjes geleerd waarmee ik elke dag bijna ongemerkt minder calorieën in mijn mond stop.

Tips!

Ik eet bijvoorbeeld nooit meer direct uit afhaalbakjes. Is het je weleens opgevallen hoeveel eten dit is wanneer je het leeg kiepert op jouw bord? Heel erg veel ja! Ik schep dus altijd eerst een bordje op en zet de rest direct weg. Dat geldt ook als ik zelf gekookt heb. Die pannen blijven in de keuken. Ik zeg altijd maar zo: uit het zicht is beter voor het gewicht. Of wat dacht je van het gedachteloos aflikken van je mes? Hoe verleidelijk die chocoladepasta ook is, dit kan wel 80 calorieën per maaltijd schelen en dat scheelt misschien wel een paar kilo per jaar. En wist je bijvoorbeeld dat je Griekse yoghurt ook heel goed als basis voor een sausje kunt gebruiken? Vervang je hiermee de crème fraîche, dan bespaar je al gauw 30 calorieën per eetlepel.

Eet elke dag net iets minder

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn er nog veel meer manieren om elke dag nét iets minder te eten. En als je iedere dag 200 calorieën schrapt betekent dat op jaarbasis een gewichtsverlies van 10 kilogram. Klinkt super toch? Ik kies liever voor een langdurig proces dat ik ook écht vol kan houden dan dat ik volledig gefrustreerd, na een periode van crashen, al mijn kilo’s er weer bij heb gekregen. Dat is uiteindelijk mijn sleutel naar succes: nét wat minder eten en nét wat gezondere keuzes maken zodat je het nét niet door hebt en het nét niet vervelend gaat vinden. Het afvalproces duurt misschien iets langer maar dan heb je ook wat en houd je het ook voor altijd vol. Of nou ja, bijna altijd dan. Dat heerlijke Italiaanse ijsje mag af en toe best.

Succesvol afvallen

Extra tips van Linda

Linda: “Op de redactie van Love2BeMama kreeg ik dit boek ook. Het was voor mij echt een opsteker. Zo kan het dus ook! Ergens weet je het wel maar we laten ons snel verleiden door allemaal diëten. Ik ben ook druk bezig met het veranderen van mijn eetpatroon en gewoontes en daardoor af te vallen. Het moet even in je systeem komen. En vergeet niet om dagelijks te bewegen. Heb je geen tijd om te sporten? Schaf dan een stappenteller aan en loop elke dag 10.000 stappen. Ik vind het ontzettend motiverend en ik wil elke dag mijn doel behalen. Om dat te behalen pak ik vaker de fiets en loop ik een extra rondje. Ohja… vergeet niet zo’n 8 uur te slapen!”

Zo val je af: Het normale dieet!
Koop bij bol.com

 

Gastblog van Esmee Köhler; schrijfster van Het normale dieet.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen