Waar ben je naar opzoek?

Hoe kom ik de eerste (slapeloze) maanden met mijn baby door?

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Hoe kom ik de eerste (slapeloze) maanden met mijn baby door?

Sommige kinderen slapen al vanaf hun geboorte makkelijk terwijl andere baby’s wakker en helder ter wereld lijken te komen. Waarom wordt je baby nou zo vaak wakker en hoe kom je deze eerste maanden door?

Binding

In de eerste maanden met je baby is binding het allerbelangrijkste. Je kindje ontwikkelt zich volop en heeft je nabijheid hard nodig. Reageer op de behoeftes van je baby. Als ze je hulp nodig heeft om in slaap te vallen of als ze graag dicht bij je wil zijn kun je daar gewoon aan toe geven. De slaap van je baby ontwikkelt zich nog enorm en je kunt niet zoveel verkeerd doen als je je kleintje ondersteunt en helpt. Als ouders moet je nog wennen aan je nieuwe rol en je moet je kindje nog leren kennen. Neem de tijd en rust die je nodig hebt.

De ontwikkeling van slaap

De slaapcyclus van een baby is korter dan die van ons. Het is dus normaal dat je kindje elke 1 a 2 uur wakker wordt. De interne klok van een baby is bovendien nog niet helemaal ontwikkeld. Je baby komt uit een omgeving waar de omstandigheden 24 uur per dag hetzelfde waren. Ik doel daarmee uiteraard op de baarmoeder waar het voortdurend donker is, de temperatuur constant is en waar de rustgevende geluiden van jouw bloedsomloop en darmen de hele tijd aanwezig zijn. Het is daarom ook niet gek dat veel baby’s een omgekeerd dag- en nachtritme hebben. Bovendien is het ontwaken van baby’s ook een overlevingsmechanisme. Ze worden wakker omdat ze honger hebben, om te ademen of omdat ze onze nabijheid of warmte nodig hebben.

Lees ook: 5 tips om je kind beter te laten slapen

De ontwikkeling van baby’s gaat vaak in sprongen. Dat gelt ook voor de ontwikkeling van slaap. Zo zie je dat de slaappatronen bij 3 maanden vaak voorspelbaarder worden. Het ontwikkelen van een echt dagritme met betrekking tot slaap ontstaat soms pas na 4 tot 6 maanden. Dit is een van de redenen dat slaaptraining overdag vóór 6 maanden niet erg zinvol is.

Wat kun je doen?

Ondanks de wetenschap dat vaak wakker worden hoort bij de ontwikkeling van baby’s zijn er dingen die je kunt doen om je kindje beter te laten slapen. Kijk daarbij vooral goed naar wat ze nodig heeft en hoe je haar (en jezelf) kunt helpen om deze eerste maanden zo rustig mogelijk door te komen.

Veel tijd op zijn buik

Omrollen is een hele belangrijke ontwikkeling van je baby die vaak een positief effect heeft op slaap. Je kindje kan nu zelf een prettige slaaphouding kiezen. Om het omrollen te stimuleren is het goed om je baby veel tijd door te laten brengen op zijn buik. Sommige baby’s vinden het niet prettig om op hun buik te liggen en laten dat duidelijk merken door te protesteren. Probeer deze tijd steeds wat meer op te bouwen. Begin met een paar minuutjes en kijk of je je kindje kunt vermaken met een leuk speeltje of interactie.

Lees ook: 10 frustraties van een moeder met een pasgeboren baby

Troosten

Het leven van een baby is niet altijd fijn. Ze zijn volledig van ons afhankelijk en kunnen hun ouders (niet altijd) duidelijk maken dat ze een bepaalde behoefte hebben. Bovendien komt hun spijsvertering langzaam op gang wat voor sommige baby’s pijn en ongemak kan veroorzaken. Zoek naar manieren om je kindje te troosten. Voeden, wiegen en dragen werken vaak kalmerend. Ook het geven van een babymassage kan rustgevend en kalmerend zijn.

Routines

Baby’s en kinderen houden van voorspelbaarheid. De wereld is ongrijpbaar voor ze en voorspelbare patronen zorgen voor herkenning en veiligheid. Dit betekent niet dat je een strak ritme aan moet houden maar probeer dingen in dezelfde volgorde te doen. Zo kun je al heel vroeg starten met een bedtijdroutine. Als je elke keer dezelfde volgorde aanhoudt herkent je kindje het signaal en zal vanzelf slaaphormoon aan gaan maken.

Slaapomgeving

Baby’s krijgen enorm veel prikkels binnen op een dag. Het creëren van een rustgevende en niet-stimulerende slaapomgeving is daarom erg belangrijk. Zorg dat de kamer van je kindje donker en rustig is. Een kleurrijke kamer of mobiel boven het bedje kan voor een visueel gestimuleerd kind al snel teveel zijn. Gebruik eventueel white noise als je kindje snel wakker wordt van omgevingsgeluiden.

Lees ook: De eerste nacht in het nieuwe huis

Bedtijd

Ouders realiseren zich niet altijd dat slaapgebrek en oververmoeidheid leidt tot vaker wakker worden ’s nachts. Naast voldoende slaap overdag is het daarom belangrijk om je baby op tijd in bed te leggen ’s avonds. De meeste baby’s vanaf 2-3 maanden zijn tussen 18.00 en 19.00 uur moe en toe aan hun bedje.

Zelf in slaap vallen

Door je baby wakker in bed te leggen leert ze zelfstandig in slaap te vallen. Baby’s leren pas rond 6 maanden hoe ze zichzelf kunnen troosten. Daarom is het voor veel baby’s nog erg lastig om zichzelf in slaap te krijgen. Als je dit wil oefenen kun je dat het beste bij het ochtendslaapje doen omdat dit een van de makkelijkste momenten is om in slaap te vallen voor je baby. Als ze huilt probeer je haar in haar bedje te troosten. Als dit na een paar minuten nog niet gelukt is pak je haar op en probeer je haar op een andere manier in slaap te krijgen. Je kunt het dan na een paar dagen nog eens proberen.

Nachtvoedingen

De meeste baby’s worden in de eerste maanden nog wakker voor één (of meerdere) voedingen ’s nachts. Vaak slapen baby’s in het eerste gedeelte van de nacht een lang stuk achter elkaar. Het kan daarom handig zijn om je baby voordat je zelf naar bed gaat nog te voeden. Pak je kindje gewoon slapend uit bedje om te voeden of een fles te geven. Je zult zien dat ze al slapend drinkt en vaak kun je haar weer slapend terugleggen. Als je baby ’s nachts wakker wordt voor een voeding probeer haar dan zonder teveel licht en interactie te voeden. De meeste luiers zijn geschikt om een hele nacht te dragen dus het is niet altijd nodig om te verschonen.


Hanneke Hamerlinck is moeder van een dochter van 17 maanden. Ze is Gentle Sleep Coach. Dit programma is ontwikkeld door Kim West die in Amerika ook wel The Sleep Lady genoemd wordt. Met Slaapwonder helpt Hanneke ouders van baby’s en kinderen vanaf 6 maand tot 6 jaar om beter en langer te slapen. In principe vanaf 4 maanden al maar dat heeft niet haar voorkeur en er gaat een uitgebreidere evaluatie aan vooraf om te kijken of de baby er aan toe is. De methodes die ze gebruikt bieden de mogelijkheid om het kind de vaardigheid van het slapen te leren terwijl ze toch liefdevol aanwezig zijn. Hanneke schrijft een serie blogs voor Love2BeMama.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen