Waar ben je naar opzoek?

Het zal je (schoon)moeder maar zijn!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Het zal je (schoon)moeder maar zijn!

“Er zaten maar twee rompers in de luiertas!”, “Nou dat truitje kan toch echt niet meer hoor, te lang, te kort, te verkleurd!” Zucht…. Kon ik mezelf maar uitschakelen, net zoals mijn man dat kan, en doen alsof ik luister. En dames, wat wij erg vinden aan onze schoonmoeders, vinden onze mannen erg aan onze moeders. En het zijn natuurlijk ook niet alleen de schoonmoeders, het kunnen ook vriendinnen, collega’s en andere familieleden zijn! Soms tref je het niet met je schoonouders en kunnen daar de grootste ruzies door ontstaan. En het gekke is dat de ruzie niet tussen jou en je schoonmoeder ontstaat, maar tussen jou en je man. Gelukkig zijn er ook mensen die het treffen met hun schoonouders. Een verschillende mening hebben, hoort ook bij het leven. We zijn nou eenmaal niet allemaal gelijk.

De ideale schoonmoeder?

Heel veel (schoon)moeders denken dat ze makkelijk zijn, dat haar kinderen geen last van haar hebben en dat ze zich helemaal niet bemoeit met de opvoeding van haar kleinkinderen. Hoe mooi zij dit ook ziet, hoe anders komt het vaak bij haar ‘tegenpartij’ over. Ook heb je dan nog de schoonmoeders die de aanval openen als je iets negatiefs zegt over haar kind. De moeders, en zo noem ik ze dan, die de navelstreng nog niet hebben doorgeknipt.

Kopie van een van je ouders

En geloof me, ik wil echt niet zeggen dat elke schoonmoeder vreselijk is. Want zoals Freud zegt: Er zijn nou eenmaal kinderen die het liefst met hun vader of moeder zouden trouwen. Al moet ik daar persoonlijk dan weer niet aan denken, maar goed. Veel (en dan vooral mannen, sorry) gaan op zoek naar een kopie van een van hun ouders. Erover praten met je partner is vaak moeilijk, maar het lost het ‘probleem’ meestal al voor een groot deel op.

Vergroot de fysieke afstand

Volgens een Japanse studie is bewezen, dat waar de vrouw bij de schoonfamilie intrekt, er vaker hartziektes voorkomen en dat er voor de mannen geen negatief effect te vinden is. Een goede tip is dan ook om niet om de hoek bij je ouders/schoonouders te gaan wonen. Je zult zien dat als de afstand groter is, het contact ook beter is. Het huwelijk heeft meer kans op slagen als de schoonmoeder verder weg woont. Uit een Italiaanse studie bleek dat elke kilometer tussen een koppel en haar schoonmoeder de kans op een gelukkig huwelijk doet toenemen.ps

Jaloezie

Er worden veel grappen over schoonmoeders gemaakt. Ook hoor je vaak dat het een kwestie is van jaloezie. Het is de enige andere vrouw die jouw man zo goed kent (al betwijfel ik dat in veel gevallen ook vaak hoor). Uit onderzoek blijkt ook dat tweederde van de vrouwen ongelukkig en gestrest is door de spanningen die er zijn in het huwelijk. Maar ook schoonmoeders klagen hoor! “O, wat heb ik een pech met deze schoondochter of -zoon.” (Schoon)moeders zijn bang om uitgesloten te worden van het leven van hun kind.

Je lijkt meer op je schoonmoeder dan je denkt!

Zowel de vrouw als de schoonmoeder worstelen om hun status binnen de familie te behalen of te houden. Allebei proberen ze die status te beschermen en voelen ze zich bedreigd door de ander. En dat is jammer, want deze vrouwen drijven zo uiteen, ze kunnen zo niet profiteren van elkaars vriendschap. Want vaak (en ik weet hoe vreemd dat klinkt), lijkt een vrouw meer op haar (schoon)moeder dan dat ze zelf denkt.

Kritiek op jouw manier van leven

Elke vrouw veronderstelt dat haar schoonmoeder kritiek zal hebben op haar huishouden, hoe ze de kinderen opvoedt of hoe ze kookt. Dat duwt hen meteen in een defensieve houding. Schoonmoeders interpreteren de beslissingen van hun schoondochters dan weer als ‘expres anders doen’ of ‘ze willen mij er niet bij’. En dan voelen ze zich afgewezen in hun eigen keuzes. Voeg daar de onvoorwaardelijke liefde van beide vrouwen voor de man in hun leven aan toe en de conflicterende gevoelens van de schoonmoeders van trots en verlies als een zoon trouwt, samen met de onzekerheden van de ‘nieuwe’ vrouw die werk en huishouden probeert te combineren, en het resultaat is een explosieve cocktail van gevoelige vrouwen die geen kritiek kunnen verdragen van elkaar.

Is ze echt zo erg…?

Uiteindelijk is het belangrijk om jezelf af te vragen of je schoonmoeder echt zo erg is, en vooral wat jouw eigen rol is in dit geheel. Ik mag gelukkig niet klagen over mijn schoonmoeder, maar ik hoor veel verhalen om me heen. Volgens mij helpt praten met elkaar. Het verlicht de boel allemaal een beetje.

Heb jij het getroffen met je schoonmoeder?

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • sandra zei

  Tja, mijn schoonouders hebben heus het beste voor onze kids, maar mijn schoonmoeder bemoeit zich werkelijk waar overal mee! (en dan ook nog zeggen, “ik wil me nergens mee bemoeien maar…….”) En dan ook van die onderwatersteken geven.. Ik moet dan ook heel vaak op m’n tong bijten en opmerkingen inslikken. Oh, wat zou ik eens graag over haar willen bloggen….

 • Whitney zei

  We zijn het niet altijd eens met elkaar maar het loopt niet uit in ruzie’s. Communicatie is the key. Daarnaast hou ik ook altijd in mijn achterhoofd dat mijn schoonmoeder en vader natuurlijk het beste voor hebben voor hun kleinkinderen en ons. We kunnen altijd met alles bij hun terecht. Ze wonen ook net ver genoeg en toch ook dichtbij 🙂 Hun passen op mijn zoon en binnenkort onze volgende kindje op momenten dat ik werk. Daar ben ik hun heel dankbaar voor.

 • Sofie zei

  Ik ben echt zo blij dat we de opvoeding zelf kunnen doen en geen oma’s nodig hebben. Wat ik soms hoor van vriendinnen wiens (schoon-) moeders elke week oppassen. Kan me best voorstellen dat je dan ruzie krijgt.

 • Bertine zei

  Mijn schoonmoeder en ik konden niet samen toen de eerste werd geboren… 2 jaar later (toen de 2e werd geboren. Ging het is eens goed. En nu ben ik heel blij met mijn schoonmoeder!! Ik zou niet zonder kunnen! Sterker nog. Onze woning staat te koop en als het verkocht is willen wij graag in het zelfde dorp wonen. Ze helpt me zoveel ze kan! En andersom ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 4 maanden geleden
 • 12 minuten lezen