Waar ben je naar opzoek?

Het woord ‘kids’ is als een fleecevest!

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Het woord ‘kids’ is als een fleecevest!

De Nederlandse taal staat vol met woorden waarmee je waarschijnlijk nog nooit in aanraking bent gekomen. Het plastic uiteinde van een veter heet een nestel en het ijzeren houdertje die het gummetje vasthoudt achterop je potlood heet een ferrule. Fantastische woorden waarmee we onze taal nog veel mooier kunnen maken. Het leren van het woordenboek is de taalkundige botox. Onze taal, onze taal is zo rijk aan fantastische taalkundig exceptionele woorden en toch krijgen mensen het voor elkaar om in grote getalen woorden te gebruiken waar Johan Hendrik van Dale zich bij om zou draaien in het graf.

De niet zichtbare betekenis achter een woord

Eén van deze woorden is een woord die door een grote groep gebruikt wordt. Beeld je in: Een vrouw, eind dertig/begin veertig, fleece trui, hele leven staat in teken van het nageslacht en dit nageslacht noemen ze ‘kids’.

Kids… Een klein woord in de Nederlandse taal, maar met een grote nasleep. Met name moeders gebruiken dit woord. Stel je voor; De ene moeder zegt tegen de andere moeder op het schoolplein:

‘He Bertine, alles goed?’

‘Ja hoor, het gaat goed en met jou? En met je kids?

‘De kids maken het goed. De jongste is vandaag voor het eerst naar school. Hoop dat het klikt met de andere kids….’

Dit woord, het gebruik ervan, definieert zoveel zonder dat je het door hebt. Het woord kids is als een fleecevest, als dezelfde fietstassen kopen voor je man/vriend, als na de bevalling je haar direct ‘praktisch’ kort knippen en als elke avond ‘hoofdpijn’ in bed. Een woord dat op het oog onschuldig lijkt, een woord waarvan jij denkt dat het hip is om te zeggen, blijkt een woord te zijn waarmee je een beeld creëert van jezelf dat je -hopelijk- niet wilt creëren. Hipheid, of iets wat je met dit woord wilt bereiken, zit in ieder geval niet in dit woord. Deze vier letters, in deze volgorde, staan voor een vervallen vrouw die vroeger het mooiste meisje van de klas was.

De Nederlandse taal is iets waar we met zijn allen trots op mogen zijn. Eén woord met meerdere betekenissen (Bak = gevangenis én mop of grap), een woord met één betekenis, die net zo onschuldig en degelijk lijkt als jouw leventje, blijkt een enorme lading te hebben. Er zijn vele synoniemen voor het woord kinderen die je kunt gebruiken. Het spelen met woorden, het gebruik van woorden in de juiste context en omgeving kan van jou een next level moeder maken. Een moeder waar mannen voor omkijken en waar mannen de was voor willen doen. Afwisseling is de sleutel tot succes en niet alleen bij je woordkeuze. Gevarieerdheid in bed, verandering in kleding en alternatie in de avondvulling.

Beste moeders; trek dat fleecevest uit, verban je fietstassen, laat je haar weer aangroeien en gebruik zelden meer het woord kids. Het is tijd om weer te gaan leven in het hier en nu!

Het woord kids is als een fleecevest

Dit is een gastblog van Pascal Meulenbelt; Schrijver van columns, gedichten en andere schrijfsels.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Jos vH zei

  Eéns! Leuk om over taal te bloggen en je mening is goed. Maar je taal mag scherper. Waar ik mij aan stoor is het steeds vaker gebruikte ‘die’ in plaats van ‘dat’. Zoals in jouw: ‘Eén van deze woorden is een woord die…’ moet zijn ‘… een woord dat…’. En een paar woorden verderop: ‘… noemen ze kids’. Met ‘De vrouw’ als onderwerp hoort dat ‘noemt ze’ te zijn. Groetjes!

 • Nathalie zei

  Ik vind het eigenlijk best een leuk woordje…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Lampion kopen Sint Maarten: waar koop je de leukste lampions?

 • 11 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

 • 2 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

 • 3 dagen geleden
 • 3 minuten lezen