Waar ben je naar opzoek?

Goed nieuws voor ouders met slechte eters

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Goed nieuws voor ouders met slechte eters

slechte eters

Een fijn bericht voor alle ouders wiens kinderen structureel weigeren om hun bord leeg te eten, laat staan zelfs maar te proeven. Bij het zien van het groene gezonde goedje op hun bord persen ze hun lippen stijf op elkaar. Ik ben de strijd nooit aangegaan. Overdag krijgen ze voldoende fruit en drinken ze ook groene smoothies bij tijd en wijle. Hun vitamines krijgen ze wel binnen. Ik heb geen zin in strijd bij het avondeten, zeker niet omdat ik zo’n vier avonden per week alleen met ze eet. Dan maar niet! Een volgende keer eten ze weer voor twee. En als ze écht honger hebben… dan eten ze wel!

Bord mee naar school

Ik kan mij herinneren dat ik vroeger heel vaak alleen in de schuur zat. Om mijn bord leeg te eten. En die schuur was echt niet verwarmd hoor. Steenkoud was het daar en aan de werkbank van mijn vader mocht ik plaatsnemen. Zat ik daar, kokhalzend boven mijn eten. Ik mocht weer in huis komen als het bord leeg was. Op vele plekken heb ik mijn eten weggemoffeld en mijn moeder vond het soms beschimmeld terug. Ik moest ook altijd rode bieten eten. Ik vond dat zo ontzettend vies. Totdat ik een keer de rode bieten eruit kotste. Van bovenaan de trap tot beneden. Ik hoefde nooit meer rode bieten te eten… Mijn zusje kreeg zelfs een keer tussen de middag haar bord warm eten mee naar school omdat ze weigerde te eten… Je raadt het al, ook dat werkt niet.

Eten zul je!

Voor ouders die dagelijks strijd hebben met hun kind om het avondeten: nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het aandringen van ouders niet goed is voor kinderen. Volgens onderzoekers van het European Journal of Clinical Nutrition eten kinderen die vroeger uit gewoonten, of omdat het moest, hun bord leegaten op latere leeftijd veel meer eten dan nodig is.

Beeld je in: moeder schept je bord vol. Twee ons groenten, een schep aardappels, een half stuk vlees. Bij het zien van die grote hoeveelheid gaan je haren al overeind staan. Jij hoeft niet zoveel. Maar je moet je bord leegeten van je moeder. Die overigens geen rekening houdt met hoeveel trek je hebt. Dat gaat dus niet werken. Vol is vol… maar zo denkt moeders niet. Eten zul je!

Kinderen waarbij het ‘eet je bord leeg’ principe er met de paplepel ingegoten is hebben later een hoger BMI.

Vol is vol

Kinderen kunnen prima aangeven wanneer ze vol zitten. Als ze wordt aangedrongen om toch meer te eten gaan ze de signalen later minder goed herkennen. Ze herkennen dan minder goed of ze honger / trek hebben of vol zitten volgens Medical Express.

Kleine hoeveelheden

Het je ze dan wel aan het eten krijgt? Schep kleine hoeveelheden op en je kunt ze daar altijd nog een keer opscheppen mochten ze nog trek hebben.

Bron: Metronieuws

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Lampion kopen Sint Maarten: waar koop je de leukste lampions?

  • 11 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 2 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen