Waar ben je naar opzoek?

Gesjoemel met donorzaad

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Gesjoemel met donorzaad

In het Medisch Centrum Blijdorp (spermakliniek) blijkt jarenlang gesjoemeld te zijn met donorzaad. Waarschijnlijk kloppen honderden donorpaspoorten niet en is er lukraak geïnsemineerd met zaad van Jan en Alleman. Dit gebeurde onder leiding van fertiliteitsarts Jan Karbaat, die zijn ‘verse’ zaad ook graag ter beschikking stelde.

Sjoemelen met donorzaad

In de kliniek is gelogen over de achtergrond van donoren. Vrouwen komen er nu achter dat ze kinderen hebben van verschillende donoren zonder dat ze het zelf wisten. Ook is er onzekerheid over het risico van erfelijke ziektes. Zo blijkt dat vrouwen dachten donorzaad van een gezond, hoogopgeleide man met gezin te hebben en achteraf blijkt dat een Surinaamse man te zijn met het Syndroom van Asperger. Hij doneerde jarenlang in meerdere klinieken en gevreesd wordt voor honderden nakomelingen.

Lees ook: Noor is zwanger van haar schoonvader

Ethisch onverantwoord

Gedupeerdere vrouwen komen nu met hun verhaal naar buiten. Zo kreeg Fokje van der Kooi twee dochters van verschillende donoren. Terwijl dat niet de afspraak was. Ze kwam erachter toen haar tweede dochter geboren werd en toch een hele andere huidkleur had dan haar eerste dochter. Gedupeerde ouders en donorkinderen willen Karbaat voor de rechter slepen. Hij moet zich verantwoorden en begrijpen dat het ethisch onverantwoord is.

Veel vrouwen gingen naar deze kliniek omdat hier alles mogelijk was. De heer Karbaat insimineerde alleenstaande vrouwen en je kon er terecht op elk gewenst tijdstip.

Het hele verhaal lees je bij het AD.nl.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Leonie zei

  Een grote nachtmerrie lijkt me dat! Wij zijn ook ouders dmv een donor en heb je hoopt dat alles volgens de regeltjes is gegaan en je niet over een aantal jaar ook zulke berichten leest.

  • Oei, dat lijkt mij dan wel schrikken. Maar ik denk dat bij een kliniek waar alles kan je toch je vraagtekens moet zetten. Als andere klinieken niet zo makkelijk zijn, waarom deze dan wel denk ik dan?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 4 maanden geleden
 • 12 minuten lezen