Waar ben je naar opzoek?

Een gelukkig gezin? Dit is het geheim!

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Een gelukkig gezin? Dit is het geheim!

Tegenwoordig lijkt het alsof je als gezin altijd maar wat moet doen met elkaar: een dagje weg, op vakantie, naar het bos, uit eten, weer op vakantie, weer een museum bezoeken. Als ik om mij heen kijk dan vraag ik mij af of wij ook elk weekend ‘iets’ moeten doen. Wij zijn namelijk erg huiselijk en vinden het heerlijk om in en om huis ons weekend door te brengen. 

Lees ook: 20 leuke tips voor een date met je dochter

Samen thuis

Maar er is goed nieuws voor families die niet om de haverklap op vakantie kunnen gaan of gewoonweg niet elke vrije minuut op pad zijn: vrije tijd die je thuis spendeert zou volgens onderzoek zelfs nog belangrijker zijn voor de band met je gezinsleden. Hoera! We hoeven onszelf dus niet steeds bezig te houden met een vakantie, dagje uit of bezoek aan het bos.

Onderzoekers van de universiteit van Baylor hebben meer dan 1500 mensen gevraagd hoe ze hun vrije tijd met hun gezin spenderen. De onderzoekers ontdekten dat zij die thuisbleven, maar wel gezinsactiviteiten deden, gelukkiger waren dan zij die ‘onbekende oorden’ opzochten.

Minder focus

‘Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat ons brein, wanneer we nieuwe plekken bezoeken of avontuurlijke dingen doen, vooral bezig is met het verwerken van nieuwe informatie waardoor we ons minder kunnen focussen op de relatie met de gezinsleden,’ vertelt Karen Melton – assistent-professor van kind- en gezinsrelaties.

Behoefte aan veiligheid

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen zich meer betrokken en voelen als ze dingen doen die bekend en goed afgebakend zijn. Dus dingen die je thuis doet zijn voorspelbaar en daardoor wordt de betrokkenheid groter.

Maar dat is natuurlijk voor een ieder anders. Wat vooral belangrijk is volgens Melton is dat we sociaal betrokken zijn en een sterke band creëren. En natuurlijk is alleen maar thuis blijven ook niet de bedoeling. Alles draait om de balans.

Weg met die telefoon

Als je samen quality time hebt leg dan je telefoon opzij en focus je op het samen zijn.  Dit geldt ook voor (oudere) kinderen. Ook al zijn ze het er niet mee eens het is wel nodig om samen tijd door te kunnen brengen.

Bron: Hln.be – Bron hoofdbeeld: Pixabay

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Nieuwsflits

Sinterklaas speelgoed wordt duurder: tot 75%

  • 7 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Zomerkamp groep 8: Hoe bereid je jouw kind voor op schoolkamp?

  • 10 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Het brein van een kind: zo werkt het kinderbrein!

  • 3 dagen geleden
  • 2 minuten lezen