Waar ben je naar opzoek?

Geen sperma wel een kind? Er is hoop! (buiten een zaaddonor om)

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Geen sperma wel een kind? Er is hoop! (buiten een zaaddonor om)

onvruchtbaar

Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er kunnen vruchtbaarheidsproblemen zijn waardoor zwanger worden moeilijk gaat of zelfs onmogelijk is. Er zijn altijd meerdere opties om zwanger te worden. Zo werd deze vrouw zwanger van het sperma van haar schoonvader. Als je man onvruchtbaar is is de stap voor een zaaddonor misschien groot en de drempel hoog. Maar er is goed nieuws! Binnenkort is het mogelijk om, voor mannen die onvruchtbaar zijn, toch een kind te krijgen dankzij Chinese wetenschappers.

Kind verwekken zonder sperma

Voor onvruchtbare mannen (en hun partner) komt er binnenkort misschien wel een droom uit. Het is mogelijk om zonder zaad een kind te verwekken. Deze stap komt steeds dichterbij nu Chinese biologen muizen hebben kunnen verwekken zonder sperma te gebruiken. Hoe doen ze dat?

Het lukte ongespecialiseerde stamcellen op te wekken tot ‘spermatime-achtige cellen’. Ook wel ‘kunstmatige spermacellen zonder zweepstaart’. Volg je het nog? Deze werden geïnjecteerd in de eicel en daar opstonden gezonde muisjes uit. Dit schrijft het team in Cell Stem Cell. Hiermee is het bewijs dat je zonder zaad een kind kunt verwekken. Aldus de Volkskrant.

Hoe dan verder?

Mannen die zelf geen zaadcellen aanmaken kunnen op den duur stamceltherapie overwegen. Deze stellen krijgen een ivf-behandeling. De zaadcel wordt vooraf opgekweekt uit weggeschraapt huidweefsel van de man.

Doorbraak

Het is een doorbraak dat het kweken nu voor het eerst gelukt is buiten het lichaam. Aldus voortplantingsdeskundige Sjoerd Repping (AMC) in de Volkskrant. Het duurt nog wel even. Het kan volgens experts nog wel vijf jaar duren maar er is hoop.

Bron: Volkskrant

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kerst met kinderen

Adventskalender zelf vullen: leuke ideetjes!

  • 18 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Kerst met kinderen

De 8 leukste adventskalenders

  • 24 uur geleden
  • 4 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas bingokaarten: leukste bingospellen voor pakjesavond

  • 1 dag geleden
  • 2 minuten lezen