Waar ben je naar opzoek?

Geef maar toe, jij hebt NIET het ideale lichaam!

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Geef maar toe, jij hebt NIET het ideale lichaam!

Jij bent dik, lelijk, hebt krullen, bent te dun, hebt een blubberbuik na je bevalling, hebt te dikke bovenbenen of juist te kleine borsten. Jij hebt NIET het ideale lijf. Geef het maar toe. En andere mensen mogen jou daar op aanspreken, de media staat er immers vol mee. Ik heb dat ook niet, dat ideale lijf! En dat werd mij gisteren dubbel en dwars bevestigd toen ik voor de kassa bij Victoria Secret stond en er keihard mee geconfronteerd werd dat ik niet het ideale lijf heb. Op een enorm televisiescherm komen Charlies Angels voorbij. Perfect gevormd in alle opzichten. De aanwezige mannen in de winkel stonden kwijlend voor het scherm met achter zich hun vrouw. Compleet ‘uit model’. 

Ik ben DIK

Ik voldoe niet aan het schoonheidsideaal. Ik heb geen maatje 38 of 40. Ik heb geen perfect gevormde borsten. Ik heb geen lange blonde of bruine haren. Ik heb geen blokjesbuik. Ik heb geen lange slanke benen. Ik heb geen perfect gevormd achterwerk. Ik voldoe niet aan het ideaalbeeld van hoe een vrouw er uit zou moeten zien. Ik heb maatje 44. Ik heb rood haar. Ik heb een blubberbuikje (na het krijgen van 3 kinderen). Ik heb kleine stevige (boven) benen. Ik heb een dikke kont. Volgens de maatschappij ben ik DIK.

Ben jij een echte vrouw?

Maar weet je wat het grappige is? Eigenlijk heeft elke vrouw er schoon genoeg van dat wij aan allerlei eisen moeten voldoen om ‘mooi’ te zijn. Of je nu dik of dun bent, blank of zwart, rood haar of blond haar hebt, kleine of grote borsten, een scheve neus of rare voeten hebt, elke vrouw HEEFT ER SCHOON GENOEG VAN. Waar zijn de echte vrouwen? Je komt ze op elke hoek van de straat tegen, overal lopen echte vrouwen maar toch krijgen wij keer op een keer een beeld voorgeschoteld van hoe wij er uit zouden moeten zien.

Ik vind de modellen van Victoria Secret mooi, zo zou ik er ook wel uit willen zien. Wie niet? Maar is dat een reëel beeld van de werkelijkheid? Ik vind het niet. Jij vindt dat ook niet. Honderdduizend andere vrouwen vinden dat ook niet. Ik heb simpelweg geen tijd om mijn lichaam af te trainen. Een Personal Trainer zou een uitkomst zijn. Tuurlijk wil ik ook wel wat afvallen. Het liefst 10 kilo. En ik wil ook strakker in mijn vel zitten. Maar ik word er kotsmisselijk van dat overal waar je komt je geconfronteerd wordt met je uiterlijk, dat je niet goed genoeg bent zoals je bent.

DIK. LELIJK. WIJF.

Na het lezen van de blog van Anke moest ik wel even slikken. Ik krijg ook regelmatig goedbedoelde adviezen en opmerkingen: “Zeg, er is een nieuw dieet op de markt. Niks voor jou?” Of “Zou je dat nou wel eten? Je wil toch afvallen?”

“De sportieve kerel noemde mij een DIK. LELIJK. WIJF. Alsof ik enkel dat ben, een waardeoordeel dat onlosmakelijk vasthangt aan drie dingen: gewicht, schoonheid en geslacht. En ik pik het niet meer. Ik hoef me niet te verdedigen. Ik hoef me niet te verontschuldigen. Ik heb een maatje meer, maar dat maakt me niet minderwaardig. Er is zoveel meer van mij, meer dan je waarschijnlijk verwacht. Het meisje in het pashokje kon je omver blazen, niet omdat ze zo mager was maar omdat ze zo onzeker oogde. En ik laat het niet meer toe. Echte vrouwen zijn wijven, topwijven. Echte vrouwen hebben er schoon genoeg van.” Lees de blog DIK. LELIJK. WIJF.

Echte schoonheid

De laatste tijd ben ik op een andere manier gaan kijken naar vrouwen. Naar alle soorten en maten vrouwen. En allemaal hebben ze hun eigen schoonheid. Dat is echt waar! Schoonheid komt van binnen. Als jij je goed voelt straal je dat ook uit. Ga er maar eens op letten. Zo kan een wat dikkere vrouw ook prachtig zijn net zoals een slanke vrouw. Ik ben nu op Sint Maarten en daar is de maatstaaf hoe dikker hoe mooier. En deze volslanke vrouwen hijsen zich in strakke leggings en shirts. Het maakt ze niks uit dat elk ribbeltje te zien is. Dik staat hier voor vruchtbaarheid. Wat geweldig als je er zo bij kunt lopen en niks hoeft te verdoezelen. Wat een verademing. Waarom kunnen wij niet onszelf zijn?

Ik ben van plan om weer (een poging te doen) te gaan sporten en op te letten op wat ik eet. Maar van een blaadje sla of quinoa kan ik niet leven. Ik doe dat niet omdat dat van de maatschappij moet maar omdat ik mij daar beter bij voel. Je kunt je dus nog steeds aanmelden als Personal Trainer 😉 Ik ben wel van mening dat het belangrijk is om te sporten. Niet alleen om strakker in je vel te zitten maar ook omdat het goed is voor je hersenen en voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Maar ik ben het spuugzat dat er door de maatschappij een verkeerd beeld wordt gevormd over vrouwen. En als je de blog van Anke leest dan geldt dit niet alleen voor de dikke vrouwen maar net zo goed voor de slanke vrouwen.

“Eens binnen zie ik een beeldschoon jong meisje in een frivool rokje. Hetzelfde frivole rokje waarin ik net mijn maatje 48 heb geworsteld. Het stukje stof watervalt moeiteloos over haar benige heupen, elegant, zoals het hoort. Ik heb meteen spijt dat ik voor haar sta in dezelfde couture. “Hoe komt het dat jij er wel mee staat?” vraagt ze. Pardon? Ik weet niet goed wat ik hoor. “Wat zeg je nu?” klink ik verbouwereerd, “Je ziet er godverdomme duizend keer beter uit dan ik! Ik wou dat ik jouw lichaam had.” Ze snuift schamper. “Dit? Er is amper iets om de kledij mee op te vullen. Nee, bedankt,” legt ze uit.” Lees de blog: DIK. LELIJK. WIJF.

Gisteren had ik het er nog met mijn man over. Hij zegt dat het probleem onder mannen niet speelt. Dat vrouwen veel meer op deze manier weggezet worden en hij geeft ook toe dat je er als man een verkeerd beeld van krijgt van hoe een vrouw eruit zou moeten zien. Alles zou mooi moeten zijn: dik of dun, blank of zwart, rood haar of zwart haar.

Het zijn onhaalbare schoonheidsidealen. Ik ben een echte vrouw en ik heb er schoon genoeg van! Wees wie je bent, waar JIJ je goed bij voelt. Ik wil mij sterk maken voor ECHTE VROUWEN. Ken je deze blogpost al: Hoe zie jij eruit na je zwangerschap? Geef jezelf ‘bloot’ en blijf jezelf; een ECHTE VROUW! Durf jij het (aan)?

#ECHTEVROUWEN

Echte vrouwen hebben niet het ideale lichaam en voldoen niet aan het ideale plaatje!
Te dikke buik. Check! Te brede heupen. Check!
Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen