Waar ben je naar opzoek?

Flexibel (thuis)werken: vrouwen vs mannen

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Flexibel (thuis)werken: vrouwen vs mannen

Op Twitter las ik een artikel uit het Amerikaanse ELLE Magazine over flexibel werken.
“Wie heeft hier baat bij? NIET de vrouwen”, was de inleiding. Mijn aandacht was getrokken.

Flexibel (thuis)werken; verschil tussen vrouwen en mannen

Met een flexibel werkschema kun je omhoog klimmen op de werkladder en tóch je kind op tijd van school halen, waardoor dure opvang niet nodig is. Een droom voor menig werknemer/ouder. Dan lees ik het addertje: je (toekomstige) baas moet dit allemaal maar willen; tenminste als je vrouw bent.

Onderzoekers van een universiteit in South Carolina hebben een test gedaan waarbij zowel mannen als vrouwen bij een sollicitatiegesprek het flexibel werken opperde. Vroeg starten en vroeg stoppen. En ook nog thuiswerken als het kon. De aanvraag gold voor de zorg voor kind(eren) of voor andere redenen.
Mannelijke sollicitanten die thuiswerken aanvroegen om tevens voor hun kind te zorgen werden eerder aangenomen dan mannen die het om andere redenen aanvroegen.
En al hélemaal eerder dan de vrouwen. De mannen die ‘wonnen’ werden meer betrokken en promotiewaardig gevonden en gerespecteerd dan de vrouwen.

Hoe dat kan? De volgende verklaring werd gegeven: Het komt allemaal neer op stereotypen. De vrouw doet waarschijnlijk meer huishoudelijke taken dan de man en als ze dan óók nog voor de kinderen moet zorgen krijgt ze haar (betaalde) werk vast niet gedaan thuis!
Mannen genieten daarnaast ook nog extra respect als ze voor de kinderen willen zorgen omdat ze dat ‘normaal’ eigenlijk niet doen.

Thuiswerken ideaal?

Is dit een Amerikaans fenomeen of zijn wij er in Nederland net zo erg aan toe?
Zelf kom ik uit het (basis)onderwijs en daar bestaat geen enkele flexibiliteit omtrent (thuis)werken. Ja, je moet wel thuiswerken om je lessen voor te bereiden en werk na te kijken. In je eigen tijd. Ik ken twee mensen die thuiswerken: een man die een hoge functie bij de GGD heeft en een dag thuis kan werken terwijl de kinderen op de opvang zijn en een vrouw die een dag thuiswerkt (als ambulant begeleider) als haar kind op school is.
Ik ga hen eens vragen op welke gronden zij thuis konden werken en of het ze bevalt.

Ondertussen ben ik benieuwd naar andere verhalen. Kun jij thuiswerken? Met of zonder kinderen erbij? Hoe reageerde je baas daarop?

Laat ik afsluiten met de opmerking dat ikzelf héél flexibel thuis werk, juist omdat ik geen baan heb.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen