Waar ben je naar opzoek?

Er zijn teveel vrouwen die geopereerd worden na een miskraam

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Er zijn teveel vrouwen die geopereerd worden na een miskraam

Ik heb zelf een miskraam gehad in 2012. Tussen de tweede en derde in. Feitelijk gezien heb ik dus vier zwangerschappen gehad. Ik vond het behoorlijk heftig om een miskraam mee te maken. Ik wist al snel dat het mis was maar het vruchtje is nog lang blijven zitten voordat het echt mis ging. Door de hormonen die door je lichaam gieren en het verdriet is het niet makkelijk. En de miskraam zelf was pijnlijk. 

Curettage

Na de miskraam moest ik op controle komen om te kijken of mijn baarmoeders schoon was. Gelukkig is dat allemaal heel natuurlijk gegaan. Nu ik zelf een miskraam heb gehad praat ik daar veel makkelijker over en hoor ik ook veel verhalen van andere vrouwen. En veel van die vrouwen moeten na de miskraam geopereerd worden om de baarmoeder weer schoon te maken. Volgens onderzoekers van het AMC zou het aantal operaties flink omlaag moeten kunnen.

Een curettage is gewoon een operatie. Een operatie waarbij de baarmoeder wordt leeggeschraapt (sorry, het is nu eenmaal zo) of leeggezogen. Op die manier worden de resten van de afgebroken zwangerschap weggehaald.

Lees ook: 8x Hoe ga je om met een miskraam?

Problemen bij een nieuwe zwangerschap

Maar deze ingreep is niet zo onschuldig als hij lijkt. De ingreep zorgt bij een vijfde van de vrouwen voor problemen bij een nieuwe zwangerschap. Dit zeggen de onderzoekers. Het kan zorgen voor baarmoederverklevingen en een grote kans op een vroeggeboorte.

Laat het lichaam het zelf oplossen!

De onderzoekers Verschoor en Lemmers pleiten ervoor om het lichaam zelf te laten proberen de baarmoeder schoon te laten maken. In veel gevallen zal dit binnen twee weken gebeuren maar het kan ook zes weken duren tot zelfs maanden. Als het niet binnen twee weken gebeurd kan medicatie uitkomst bieden. Ze vinden dat alleen in het ergste geval geopereerd moet worden.

Het grote nadeel ervan is dat je als vrouw niet zo lang met de resten van je zwangerschap rond wil blijven lopen en in veel gevallen zo snel mogelijk weer zwanger wil worden. Ik kan mij vinden in wat ze zeggen maar ik vind het lastig. Wat zou jij doen?

Bron hoofdbeeld: Pixabay

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kerst met kinderen

Adventskalender zelf vullen: leuke ideetjes!

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Kerst met kinderen

De 8 leukste adventskalenders

  • 4 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas bingokaarten: leukste bingospellen voor pakjesavond

  • 4 dagen geleden
  • 2 minuten lezen